Kŕčové žily. Čo znamená, keď je už potvrdená diagnóza?

Modrasté, opuchnuté a nepekne hrudkovité žily. Na kráse rozhodne nepridávajú, navyše ale kŕčové žily alebo varixy patria medzi časté ochorenia žilového systému. Počúvajte preto svoje nohy skôr, ako prepukne ich ochorenie.

15.02.2022 06:00
kŕčové žily Foto:
debata

Pocit ťažkých nôh, bolesti a pichanie v nohách, opuchy, pálenie, nočné kŕče, svrbenie či pocit chladu nepatria medzi bežné prejavy preťaženia. Signalizujú problém, ktorý je potrebné neodkladne konzultovať s lekárom. Skorá diagnostika a liečba dokážu zabrániť neskorším komplikáciám, ktoré výrazne znepríjemňujú každodenný život pacientov a často sú príčinou ich práceneschopnosti.

Ak vás teda niekedy boleli nohy po celodennom sedení či státí v práci alebo len tak, bez zjavnej príčiny, s veľkou pravdepodobnosťou sa hlásia o slovo práve vaše žily. Aj keď ste na svojich nohách nespozorovali žiadne iné príznaky, ako sú napríklad viditeľné modré žilky, patríte do skupiny viac ako 20 % pacientov, u ktorých sa prejavilo prvé štádium chronického žilového ochorenia ľudovo nazývaného i kŕčové žily.

Video
Chirurg Július Muranský: Ako sa operujú kŕčové žily?

„Vyšetrenie kŕčových žíl je bezbolestné a trvá približne 20 až 30 minút. Lekár si kŕčové žily najprv podrobne prehliadne a vyšetrí ich pohmatom. Následne urobí ultrasonografické vyšetrenie na stanovenie parametrov a rýchlosti prietoku krvi v cievach – tzv. dopplerovské vyšetrenie. Jeho cieľom je zistiť, či sú žily zdravé, alebo choré. Ultrazvukom sledujeme najmä prietoky, spätné toky krvi a spojky medzi hlbokým a povrchovým žilovým systémom. Na základe výsledkov ultrazvukového vyšetrenia potom lekár určí presnú diagnózu a vzhľadom na rozsah a štádium ochorenia navrhne najvhodnejšiu metódu liečby,“ vysvetľuje diagnostický postup doktor Július Muranský, chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

Načajstejšie rizikové faktory?

  • dedičná predispozícia
  • vek (so zvyšujúcim sa vekom riziko vzniku chronických žilových ochorení narastá, v kategórii viac ako 65 rokov troj- až štvornásobne oproti 40-ročným)
  • ženské pohlavie, najmä počas obdobia prechodu (klimaktéria)
  • tehotenstvo (najmä opakované tehotenstvo) a nárast hmotnosti počas neho; priberaniu sa, prirodzene, nedá vyhnúť, ide o kontrolovaný ná­rast
  • užívanie antikoncepcie alebo hormonálna liečba
  • nadváha a obezita
  • nedostatok pohybu, dlhé sedenie, státie, ale aj neprimeraná svalová záťaž (nesprávne posilňovanie, silové športy) a časté zdvíhanie ťažkých bremien
  • nevhodné oblečenie a obuv, najmä tesná spodná bielizeň a obuv na vysokých opätkoch
  • horúce prostredie, ktoré spôsobuje neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť
  • fajčenie (vedie k zužovaniu a oslabovaniu cievnych stien)
  • strava s nízkym obsahom vlákniny a následná zápcha (na cievy v podbruší a slabinách pôsobí vnútorný tlak, ktorý sťažuje činnosť žíl)
  • prekonaná žilová trombóza – teda chorobný vznik krvných zrazenín v srdci a cievach (najťažšie formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú osoby, ktoré v minulosti prekonali na dolných končatinách žilovú trombózu, najmä ak tá nebola včas a správne liečená)

Keď je potvrdená diagnóza, znamená to, že ochorenie je už morfologické, teda je poškodené tkanivo. „Rozšírené cievy preto potrebujeme zužovať, a to už po zvyšok života. Lieky by sa mali užívať doživotne, s drobnými prestávkami, napríklad v zime. Kŕčové žily sú vo všeobecnosti v horšom stave v lete a žily sa prirodzene viac rozťahujú,“ hovorí doktor Muranský.

„Lieky a výživové doplnky môžu mať tú istú účinnú látku. Rozdiel je len vo forme, príprave, meraní a dodržiavaní limitov, ktoré sú dané. Lieky sú prísnejšie sledované, sú registrované a musia spĺňať prísne opatrenia. Výživové doplnky nemajú deklarovaný liečivý účinok, ale môžu spôsobovať výrazné zlepšenie stavu či oddialenie problému. Nie všetko, čo je v liekoch, je vo výživových doplnkoch a naopak. Rozdiel je, samozrejme, aj v tom, že lieky predpisuje vždy lekár a výživové doplnky sú voľnopredajné. Často je vhodná práve kombinácia liekov a výživových doplnkov,“ približuje liečbu doktor Muranský.

Najčastejšie subjektívne príznaky, akými sa kŕčové žily prejavujú:

pocit „ťažkých nôh“

únava dolných končatín

pocity horúčavy prípadne, naopak, pocit chladu

svrbenie kože

kŕče v lýtkach

zvýšená potivosť

bolesti (najmä po dlhodobom sedení či státí)

opuchy

Odporúčanou súčasťou liečby sú aj kompresívne pančuchy či podkolienky. Podľa doktora Muranského to, či lekár predpíše pacientovi jedno alebo druhé, závisí od toho, kde je postihnutie. „Keď je postihnutie žíl iba na predkolení, vtedy stačia podkolienky. Keď je postihnutie žíl aj v stehnovej oblasti alebo spojka z hlavnej žily na stehne, odporúčajú sa buď stehenné, alebo pančuchové nohavice. Dôležité je ale najmä to, ako sa pacient v nich cíti. Môj názor je taký, že dobré sú len tie, čo sa nosia a nie sú len v skrini. Najlepšie sú tie, ktoré je pacient ochotný nosiť,“ vraví.

Oddialiť starosti s kŕčovými žilami pomôže aj správny životný štýl. Pravidelne sa hýbte. Môže to byť akýkoľvek pohyb – chôdza, beh, jazda na bicykli, joga. Neseďte so skríženými nohami. Zabraňujete tak ešte viac prietoku krvi. Nenoste často vysoké podpätky. Keď je to možné, dávajte si nohy do zvýšenej polohy. Udržujte si správnu hmotnosť. Sprchujte si nohy striedavo teplou a studenou vodou, čím podporíte prekrvenie, a vyvarujte sa dlhého státia alebo sedenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #kŕčové žily #varixy #angiológ