Ochorenia oka treba zachytiť včas

Zrak je najdôležitejším ľudským zmyslom, napriek tomu mnohí z nás venujú svojim očiam len pramálo pozornosti. Stačí pritom zájsť raz do roka na vyšetrenie k očnému lekárovi a možno tak predísť mnohým ochoreniam. Niektoré zo začínajúcich sa očných chorôb nebolia, dokonca ich nástup ani nevidno. Zanedbávanie pravidelných návštev oftalmológa sa pritom môže skončiť aj slepotou.

22.02.2022 06:00
oko oči zrak Foto:
Niektoré zo začínajúcich sa očných chorôb nebolia, dokonca ich nástup ani nevidno.
debata (1)

Svetová únia nevidiacich (WBU) eviduje 253 miliónov ľudí so zrakovým postihnutím. Predpokladá sa, že na Slovensku má asi 1,5 až 2 percentá populácie vážny problém so zrakom, čo zahŕňa nielen nevidiacich, ale aj slabozrakých. Teda ľudí, ktorí ani s najlepšou optickou korekciou nedokážu čítať noviny.

Neskoro diagnostikovaný sivý a zelený zákal či vekom podmienená degenerácia makuly pripravia na svete ročne o zrak dva milióny ľudí. Až v 80 percentách prípadov dokáže prevencia a vhodne zvolená liečba slepote zabrániť. Ochorenie ale musia lekári zaznamenať v ranom štádiu.

oči, zrak, senior, videnie, degenerácia makuly, sivý zákal Čítajte aj Oko možno zachrániť injekciou do sklovca. A od leta je tu nový liek!

Počet pacientov s vekom podmienenou degeneráciou makuly, ktorá je najčastejšou príčinou straty zraku, bude v nasledujúcich rokoch stúpať. Tento trend odborníci predpokladajú vzhľadom na rast a starnutie populácie, uvádza v tlačovej správe Únia slabozrakých a nevidiacich Slovenska. Spomedzi pacientov s trvalou stratou zraku tvoria pacienti s vekom podmienenou degeneráciou makuly až 45 %.

Ochorenie má dve formy, suchú a vlhkú. Suchá forma, ktorá má pomalší progres, je v populácii početnejšie zastúpená a k strate videnia pri nej dochádza postupne. Vlhká forma sa vyskytuje asi v 15 % prípadov a tým, že postupuje veľmi rýchlo, je teda nebezpečnejšia.

„Človeku sa v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov videnie začne dramaticky zhoršovať, väčšinou iba na jednom oku. Preto treba ihneď zasiahnuť, aby nevznikali nezvratné zmeny. Liečba je dostupná, rozhodujúci je však včasný záchyt ochorenia,” vysvetľuje očný lekár Pavol Kusenda.

doktor, zrak, preventívna prehliadka, vyšetrenie, pacientka Čítajte aj Zakryte si oko, môže vám to zachrániť zrak

Pomôckou pri diagnostike je samovyšetrenie Amslerovou mriežkou. Stačí si zakryť jedno oko a druhým sa sústrediť na čierny bod v jej strede. Ak človek vidí obraz rovnako, jeho zrak je v poriadku a stačí, keď sa otestujete o mesiac. Ak by ho však videl zdeformovane, napríklad vlnité alebo zahmlené čiary či vynechaný obraz, je nutné navštíviť očného lekára. Amslerova mriežka je dostupná v ambulanciách oftalmológov, ako aj na webovej stránke Slovenskej oftalmologickej spoločnosti.

Medzi časté poškodenie zraku patria aj sivý zákal, glaukóm, poškodenia rohovky, chorobné zmeny oka pri cukrovke. Kým zrakové problémy spôsobené sivým zákalom je možné účinne riešiť jednorazovo chirurgickým zákrokom, pri ostatných ochoreniach ide väčšinou o „beh na dlhé trate“.

Fokus, PR, nepouzivat Čítajte aj Okuliare zo supermarketu? Radšej nie!

Ľudia by za lekárom mali zájsť aj pri zápaloch oka. Tie môžeme rozdeliť na infekčné a neinfekčné. Kým infekčné vznikajú prenosom a pôsobením baktérii, vírusov, chlamýdií a podobne, neinfekčné sú neprenosné a vyskytujú sa pri rôznych systémových ochoreniach, ako je napríklad reuma, choroby štítnej žľazy alebo alergický zápal. Niektoré ochorenia, napríklad cukrovka, oslabujú obranyschopnosť organizmu a tak majú mikróby uľahčený vstup do oka. Vo všeobecnosti sa prejavujú začervenaním spojovky, niekedy opuchom a začervenaním mihalníc, subjektívne pocitom diskomfortu až bolesti v oku. V extrémnych prípadoch aj poruchami zraku.

Je na každom z nás, ako sa postaví ku svojim zdravotným problémom. Základom je zdravý životný štýl, strava s dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a iných živín a napokon nemenej dôležité pravidelné preventívne prehliadky u očného lekára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #oko #oči #oftalmológ