Chystáte sa na lyže? A počuli ste už o snežnej slepote?

Prehliadka u očného lekára vás môže totiž uchrániť od nebezpečných pádov na zjazdovke. Za mnohé z nich je zodpovedný práve náš slabnúci zrak.

01.03.2022 06:00
lyze oci oko Foto:
Na svahoch je vysoká intenzita slnečného svetla. Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí.
debata

Zareagovať včas na bubny snehu na zjazdovke môže byť pre niektorých lyžiarov problematické. Rovnako aj odhadnúť správnu vzdialenosť okolitých lyžiarov alebo snoubordistov. Buď už preventívne prehliadky u očného lekára ignorujete pár sezón, alebo dioptrie, ktoré nosíte, nemajú potrebnú hodnotu.

Video
Očná lekárka Krausová: Čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie?

„Na svahoch je vysoká intenzita slnečného svetla. Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí. Žmúria a podráždené oči reagujú slzením a únavou. Navyše bez okuliarov či s nevhodnou korekciou oveľa ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body. Trpia rozmazaným videním a v ostrom svetle nevidia detaily terénu. Snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom aj problémy s periférnym videním. Nezbadajú priehlbiny a odtiaľ je už krátka cesta k úrazu,“ varuje primár Očnej kliniky NeoVízia, Radovan Piovarči.

oko, Snellenova tabuľka, zrak Čítajte aj Čo trápi oči najčastejšie

Upozorňuje tiež, že aj najlepšie upravené zjazdovky vás zaskočia bubnami a nerovnosťami. „S nedostatočne skorigovanými očami môže profesionálny aj rekreačný lyžiar na zjazdovke ohroziť nielen seba, ale aj ostatných. Najhoršie je to na svahoch popoludní po tretej, to je jedna nerovnosť za druhou.“

V chlade oči trpia nedostatočným prísunom kyslíka. V mraze a vetre rohovka podľa odborníka oka horšie „dýcha“ a oveľa viac vysychá. Ak nosíte kontaktné šošovky, bránia jej v príjme kyslíku, preto výraznejšie vnímame pocit dráždenia. „So stúpajúcou nadmorskou výškou a znižujúcim sa obsahom kyslíka vo vzduchu sa komplikácie stupňujú,“ vysvetľuje lekár.

Pozor na snežnú slepotu

Dôležité je myslieť aj na ochranu zraku slnečnými okuliarmi. „V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla. Môže dokonca spôsobiť až dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom – a to je najčastejšie práve pri mori a na horách,“ upozorňuje optometristka Katarína Bašnáková.

Naše oči sú podľa nej na krásnych zasnežených zjazdovkách vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa. „Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia,“ dodáva.

zrak, kontrola, preventívna prehliadka, doktor, pacient, Snellenova tabuľka Čítajte aj Ako sa starať o oči podľa veku

Podľa optometristov nie všetky druhy kontaktných šošoviek poskytujú dostatočnú UV ochranu. Kvalitné slnečné okuliare by preto mali byť na horách nutnosťou každého lyžiara aj nelyžiara. Dôležité je zapamätať si číslo 400 nanometrov. UV filter s touto vlnovou dĺžkou poskytuje štandardný 100 % systém ochrany. Neprepúšťa ultrafialové svetlo rizikovej vlnovej dĺžky.

Ak chcete zistiť, či majú vaše okuliare skutočne UV ochranu, akú uvádzajú, dajte si ich premerať v očnej optike. Pri výbere je tiež dôležitá správna priepustnosť svetla slnečných skiel. Siahnite po kategórii 4. Ide o veľmi tmavý filter vhodný k moru a do hôr. Blokuje takmer 92 až 97 % žiarenia. Pozor však, tieto okuliare za volantom odložte, skresľujú vnímanie farieb a línií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #lyžovanie #oftalmológ