Zahmlievajú sa vám okuliare? Čo s tým

Počas zimných mesiacov vstúpite zvonka do miestnosti s vyššou teplotou a zahmlí sa vám pred očami. Svoje ešte urobí aj rúško.

27.02.2022 06:00
oči zrak oko okuliare Foto:
Okuliare sú stále prvou voľbou pre mnohých ľudí s problémovým zrakom. Pomáhajú korigovať ďalekozrakosť, krátkozrakosť, astigmatizmus, presbyopiu.
debata

Okuliare sú stále prvou voľbou pre mnohých ľudí s problémovým zrakom. Pomáhajú korigovať ďalekozrakosť, krátkozrakosť, astigmatizmus, presbyopiu. No zároveň na ne nadávame pri športe, pri rodinných stretnutiach, pri varení, šoférovaní a v tomto období aj pre rosenie a zahmlievanie. To je spôsobené elementárnou fyzikou, zmenou teploty vzduchu. Pri prechode z chladnejšieho prostredia do teplejšieho sa nám doslova zahmlí pred očami. „Nosenie okuliarov ľudí obmedzuje počas každého ročného obdobia. No je to najmä jeseň a zima, keď k tým bežným obmedzeniam prichádza ešte jedno navyše. Pacienti sú z neustáleho rosenia sa sklíčok nervózni,“ hovorí doktor Radovan Piovarči.

Kontaktné šošovky sa tak pre mnohých ľudí stávajú počas tohto obdobia alternatívou. Lekár ale upozorňuje aj na riziká spojené s ich nosením. „V prvom rade je veľmi dôležité venovať patričnú pozornosť samotnej hygiene pri vkladaní a vyberaní šošovky.

Video
Ako si nasadiť kontaktné šošovky? Môžete s nimi vidieť lepšie ako s okuliarmi!

Problémom je tiež skutočnosť, že rohovka nemá pod kontaktnou šošovkou dostatočný prístup ku kyslíku a k výžive. Oveľa viac preto vysychá. Pri celodennom používaní sa môže dostaviť pocit pálenia, slzenia, oko sčervená. Rozhodne by som neodporúčal s kontaktnými šošovkami navštevovať sauny, wellness centrá a termálne kúpele. Tie sú plné mikroorganizmov, ktoré sa môžu práve vďaka používaniu šošoviek dostať do oka a spôsobiť nepríjemné problémy,“ vraví primár Piovarči.

Video
Čo je syndróm digitálnej únavy oka? A aký vplyv naň má pandémia?

Na internete možno nájsť niekoľko tipov, ako so zahmlievaním okuliarov zatočiť raz a navždy. Údajne pomáha mydlo, pena na holenie, saponát či šampón. Prípravky určené pre naše telo a domácnosť odporúčajú rady starých mám naniesť na sklíčka a dosucha utrieť. Efektívnejšie sú sklíčka so špeciálnou povrchovou úpravou, no podľa doktora Piovarčiho je najlepšou voľbou bezbolestná, bezpečná a rýchla operácia femtosekundovým laserom. Zákrok podstúpil aj on, pretože mal s rosiacimi sa sklíčkami vlastnú skúsenosť. „K mojej práci chirurga patrí mikroskop a rúško. Sklíčka okuliarov sa mi rosili, rovnako aj sklíčka mikroskopu. Navyše sa mi okuliare od mikroskopu aj zamastili. Operoval som aj bez nich, keďže som si mohol preostrovať okulár mikroskopu. Ale ja osobne som sa necítil komfortne. Bolo to obmedzujúce,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #prevencia #oko #oči #zrak #rosenie okuliarov