Kliešťová encefalitída - prevencia sa oplatí viac

Aktuálne počasie praje nielen príjemným prechádzkam v prírode, ale aj kliešťom, ktoré sú aktívne už pri teplotách vyšších ako 5 stupňov Celzia. Okrem nepríjemného pocitu z uhryznutia môžu kliešte prenášať aj závažné ochorenie ‒ kliešťovú encefalitídu ‒ ľudovo nazývanú aj „zápal mozgu“.

28.02.2022 09:00
pfizer, nepouzivat Foto:

Liečba kliešťovej encefalitídy je zameraná len na prejavy ochorenia, špecifický liek na ochorenie teda neexistuje. Aj preto zohráva dôležitú úlohu práve prevencia. Základným odporúčaním je vyhýbať sa kliešťami osídleným oblastiam či použitie repelentov proti hmyzu. Proti kliešťovej encefalitíde nás však účinne ochráni najmä očkovanie.

Vakcína sa oplatí viac

Kým symptomatická liečba jedného pacienta vyjde na tisícky eur, vakcína stojí len desiatky. Dostupná je pre deti od 1. roka aj dospelých a môže na ňu každá zdravotná poisťovňa, a to až do výšky 50 percent z ceny vakcíny. Vakcína vám síce nezaručí, že sa do vás kliešť „nezahryzne“, ale výrazne zníži riziko, že vás nakazí vírusovým zápalom mozgu – kliešťovou encefalitídou. „Kliešťová encefalitída patrí medzi preventabilné ochorenia,“ hovorí epidemiológ, docent Rastislav Maďar, dekan Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity. "Očkovacia látka je overená desiatkami rokov praxe a poskytuje až 99 % účinnosť. Je správne myslieť na svoje zdravie a spôsoby, ktorými si ho môžeme ochrániť. To, že máme k dispozícii vakcínu proti takému závažnému ochoreniu je pre ľudí veľkou výhodou. Žiaľ, mnohí si to neuvedomia, kým nie je neskoro. Ak sa niekto pýta, či je toto očkovanie naozaj potrebné, mal by túto otázku položiť pacientovi, ktorý sa po niekoľkomesačnej liečbe a rekonvalescencii pokúša zaradiť späť do reálneho života. Ak je to vôbec ešte možné,“ dodáva docent Maďar.

V minulom roku bola kliešťová encefalitída diagnostikovaná u 391 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, pričom 68 z nich muselo byť hospitalizovaných. Náklady na ich liečbu presiahli 227 tisíc eur. Liečba pacienta v domácom prostredí vyšla priemerne na 750 eur, ak bol hospitalizovaný, suma sa vyšplhala na 2 700 eur,“ uviedla Petra Pupalová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ako dodala, účinnou ochranou je prevencia v podobe vakcinácie, ktorá vyjde v prieme do sto eur. „Jedna dávka vakcíny pre dospelých stojí od 31 do 35 eur, pre deti 31 až 35 eur. Následne by sa poistenci mali dať preočkovať po 3 rokoch od 3. dávky, a potom každých 5 rokov,“ vysvetlila Pupalová.

Polovicu z ceny vakcín, ak poistenci absolvovali kompletnú očkovaciu schému, teda sú zaočkovaní všetkým troma dávkami, hradí aj zdravotná poisťovňa Dôvera. „Pokiaľ ide o liečbu, tú sme hradili 166 poistencom a náklady na ňu presiahli 25 tisíc eur,“ hovorí Matej Štepianský z Dôvery.

Každému poistencovi od jedného roka veku prispejeme na každú z troch dávok očkovacej látky polovicou jej sumy,“ uviedla aj hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. „Hospitalizovaných pacientov sme mali vlani deväť a náklady na liečbu sa pohybovali od 1 500 do 4 tisíc eur,“ informoval Richard Menczer za Union.

U dvoch tretín infikovaných jedincov sa ochorenie nemusí vôbec prejaviť. U zvyšnej jednej tretiny je priebeh zvyčajne dvojfázový. Prvá fáza ochorenia sa prejavuje ako klasická chrípka, druhá prebieha ako zápal centrálnej nervovej sústavy, ľudovo povedané „zápal mozgu“. Inkubačná doba ochorenia je 7 až 14 dní. Priebeh ochorenia je vysoko individuálny, závisí od imunity človeka, veľkosti infekčnej dávky a pridružených ochorení. V jednom percente prípadov môže dôjsť k úmrtiu. Preto zostáva očkovanie jedinou účinnou prevenciou,“ dodal Menczer.

PP-TCV-SVK-0009, schválené marec 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza