Esemka: Nedá sa vyliečiť, ale jej aktivita sa dá potlačiť

Sclerosis multiplex, po slovensky roztrúsená skleróza, je známa aj ako ochorenie tisícich tvárí. Jej príznaky sa vyskytujú už u mladých ľudí a vývoj je často nepredvídateľný.

11.03.2022 06:00
skleróza, sclerosis multiplex Foto:
Príznaky ochorenia sú rôzne, podľa toho, ktorá časť nervovej sústavy je zasiahnutá.
debata

Pri tomto ochorení dochádza k postupnému odbúravaniu "izolácie“ našich nervov, a to vedie k ich poškodzovaniu. "Poškodenie je sprostredkované naším vlastným imunitným systémom. Ide o celoživotné ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, ale správne nastavenou terapiou je možné jeho aktivitu plne potlačiť,“ vysvetľuje Lörincz Balázs, neurológ z Nemocnice AGEL Komárno.

Príznaky ochorenia sú rôzne, podľa toho, ktorá časť nervovej sústavy je zasiahnutá, a často sa zamieňajú s únavou, prepracovanosťou či s unavenými očami. "Prejavy tohto ochorenia môžu zasiahnuť všetky časti tela. Medzi najčastejšie patrí náhle a viac než 24 hodín trvajúce tŕpnutie končatín alebo mravčenie v končatinách, strata sily v končatinách či hmlisté videnie. Pacientom odporúčame určite žiaden z týchto príznakov neignorovať a včas navštíviť odborníka,“ hovorí neurológ z komárňanskej nemocnice.

Diagnostika roztrúsenej sklerózy sa opiera o dve základné modality. Prvou je likvorologické vyšetrenie a druhou je zobrazenie mozgu a miechy magnetickou rezonanciou, ďalej ako vedľajšie sérologické vyšetrenie. Likvor sa získava lumbálnou punkciou, sleduje sa v ňom hladina tzv. oligoklonálných pásov. "Pre ochorenie je typická prítomnosť týchto pásov iba v likvore, kým v sére nie sú prítomné. Magnetická rezonancia nám zobrazuje presné miesta poškodenia mozgu,“ dopĺňa doktor Balázs.

Skleróza multiplex je nevyliečiteľné ochorenie, pacienti sú celoživotne sledovaní odborníkmi a nastavuje sa im terapia, ktorá aktivitu ochorenia potlačuje a tým aj spomaľuje jeho progresívny charakter. "Keďže ide o multifaktoriálne ochorenie, určiť prevenciu je veľmi ťažké. Momentálne faktor, ktorý sa zdá byť ochranný, je konštantne vysoká hladina vitamínu D v krvi. Túto teóriu potvrdzuje aj výrazne sa zvyšujúci počet chorých na daný počet obyvateľov od rovníka k severnému pólu,“ dodáva neurológ z komárňanskej nemocnice.

Zdroj: nemocnicakomar­no.agel.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #nervy #skleróza multiplex #neurológ