V máji budú k dispozícii nové lieky na terapiu obezity

Pri príležitosti 7. ročníka Slovenského dňa obezity, ktorý je súčasťou Svetového dňa obezity, vyzvala Slovenská obezitologická asociácia (SOA) na zlepšenie manažmentu obezity na Slovensku s tým, že obezitu je potrebné vnímať ako ochorenie so závažnými dôsledkami.

07.03.2022 12:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Foto:
Prvým kontaktom pre pacienta s obezitou sú všeobecní lekári pre dospelých, ktorí môžu nielen poskytnúť konzultáciu, predpísať liečbu, ale aj posunúť pacienta ku konkrétnemu špecialistovi.
debata (1)

Obezita je jednou z najväčších výziev globálneho zdravia 21. storočia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žije väčšina svetovej populácie v krajinách, kde obezita zabíja častejšie než nedostatok potravy. Nadhmotnosťou celosvetovo trpia asi 2 miliardy ľudí, predpokladá sa, že asi 800 miliónov má obezitu. Je alarmujúce, že obezita celosvetovo postihuje aj 250 miliónov detí.

„Žijeme v spoločnosti, kde sú najlepšie dostupné lacné, vysokokalorické, nezdravé jedlá a súčasne nám náš životný štýl a spôsob práce neumožňuje dostatočnú pohybovú aktivitu, čo má za následok nadmerný prírastok hmotnosti. Obezita neprichádza len zavinením jednotlivca, na jej vzniku za významne podieľa aj prostredie a spoločnosť, ktorá ho vytvára. Preto je nevyhnutné, aby sa do riešenia obezity ako globálneho problému zapojila nielen odborná verejnosť, ale aj kľúčoví predstavitelia vlád, inštitúcie na ochranu a podporu verejného zdravia, producenti a distribútori potravín, ale aj bezprostredné okolie pacienta s obezitou“ hovorí prof. MUDr. Jozef Šuvada, člen výkonnej rady Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Na Slovensku chýbajú dáta aj úhrady liečby zdravotnými poisťovňami

Pre plánovanie a rozvoj zdravotnej politiky, ale aj pre zlepšenie manažmentu pacienta s obezitou odborníci definovali bariéry a navrhujú tieto riešenia:

  • povinnosť všeobecného lekára hlásiť na NCZI informácie o výskyte obezity u pacientov
  • priradenie špecializovaných ambulancií k ambulanciám lekárov prvého kontaktu
  • zmena pravidiel dispenzárnej starostlivosti o pacientov s obezitou
  • úhrada/čiastočná úhrada farmakoterapie a kúpeľnej liečby
  • úhrada výkonov bariatrickej/me­tabolickej chirurgie nad rámec objemu objednaných výkonov jednotlivých nemocníc
  • vytvorenie registra pacientov s obezitou a registra pacientov po bariatrickej/me­tabolickej chirurgii
  • vzdelávanie lekárov – na novú špecializáciu obezitológia, ktorá aktuálne na Slovensku chýba
  • vzdelávanie odborníkov nelekárskych špecializácií (odborník na výživu, tréner, psychológ) potrebných pre multidisciplinárny manažment pacienta s obezitou
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte rozhovor Diabetologička Fábryová: Boj s obezitou je ako jazda po "Route 66"

„Neustále upozorňujeme kľúčové inštitúcie na všetkých úrovniach, že pre zlepšenie komplexného manažmentu obezity od vyšetrenia, cez diagnostiku, diétne a režimové opatrenia, farmakoterapiu až po bariatricko/me­tabolickú chirurgiu, je nevyhnutná dlhodobá a kontinuálna podpora, a to aj zo strany finančných úhrad zdravotných poisťovní, aj zo strany Ministerstva zdravotníctva a vzdelávacích inštitúcií,“ hovorí doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA) a predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS).

Video
Video z bariatrickej laparoskopickej operácie v Trnave. V októbri 2021 boli tieto zákroky z dôvodu covid režimu opätovne pozastavené. Na operáciu čaká viac ako 60 pacientov.

Obezita z pohľadu pacienta

Pacienti s obezitou vyhľadávajú rôzne možnosti redukcie telesnej hmotnosti, okrem pohybu sú to rôzne diéty a výživové doplnky. Odborníci upozorňujú, že obezita je chronické ochorenie a pacient s touto diagnózou patrí do rúk lekára. „Okrem zmeny životosprávy, ktorá má dôležitú úlohu, je potrebné vyhľadať špecialistu. Iba lekár môže komplexne posúdiť zdravotný stav a odporučiť adekvátny spôsob, ako nadobudnúť zdraviu prospešnú telesnú hmotnosť. V mnohých prípadoch je nevyhnutná farmakologická liečba, prípadne aj chirurgický zákrok,“ hovorí doc. MUDr. Peter Minárik, viceprezident SOA. Viaceré možnosti farmakologickej li­ečby

Lekári, všeobecní lekári pre dospelých a špecialisti majú k dispozícii viaceré možnosti farmakologickej liečby určenej na dlhodobý manažment telesnej hmotnosti u pacientov s nadhmotnosťou a obezitou. Podávané sú perorálne (cez ústa) alebo subkutánne (pod kožu) a ich mechanizmus účinku je založený na pôsobení v tráviacom trakte alebo v centrálnej nervovej sústave.

Novinkou sú antiobezitiká, ktoré fungujú na princípe telu vlastnej látky. Tá sa podieľa na regulácii pocitu hladu a tým aj prísunu kalórií. Ich užívaním dochádza k zníženiu energetického príjmu a následne ku poklesu telesnej hmotnosti. Dostupné sú už v susedných krajinách, na Slovensku by mali byť k dispozícii od mája 2022.

Na koho sa obrátiť?

Prvým kontaktom pre pacienta s obezitou sú všeobecní lekári pre dospelých, ktorí môžu nielen poskytnúť konzultáciu, predpísať liečbu, ale aj posunúť pacienta ku konkrétnemu špecialistovi. Odborníci avizujú aj vytvorenie mapy špecializovaných ambulancií a špeciálnej horúcej linky pomoci pacientom s obezitou. Na túto linku sa bude môcť čoskoro obrátiť o radu a pomoc každý, kto neúspešne bojuje s nadhmotnosťou alebo obezitou.

Súčasťou marcového Slovenského dňa obezity je počas tohto mesiaca viacero aktivít zameraných najmä na vzdelávanie odbornej verejnosti v spolupráci s Farmaceutickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, Biomedicínskym centrom SAV a mnohými ďalšími partnermi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #BMI #index telesnej hmotnosti #nadhmotnosť #liečba obezity