Lymská borelióza a kliešťová encefalitída: nie vždy pomôžu antibiotiká

Lymská borelióza a kliešťová encefalitída patria na Slovensku medzi najčastejšie ochorenia prenášané kliešťami. Naviac, Slovensko patrí dlhodobo medzi endemické krajiny, teda krajiny so zvýšeným rizikom nákazy. Pôvod aj liečba týchto ochorení sa líšia, bývajú však verejnosťou zamieňané. Aký je teda medzi nimi rozdiel a čo majú naopak spoločné?

23.03.2022 00:00
Pfizer, PR, nepouzivat Foto:

Kým pôvodcom lymskej boreliózy sú baktérie, kliešťovú encefalitídu spôsobuje vírus. Kliešťová encefalitída je teda vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom centrálnej nervovej sústavy, ľudovo povedané „zápalom mozgu“. Vírus sa do tela dostane najčastejšie prisatím infikovaného kliešťa alebo konzumáciou nepasterizovaných infikovaných mliečnych výrobkov, najmä kozieho a ovčieho pôvodu. Vírus kliešťovej encefalitídy sa vyskytuje v slinách kliešťa, na prenos infekcie preto stačí krátka doba prisatia.

Lymská borelióza sa prejavuje typickými kožnými zmenami, kedy koža okolo miesta prisatia sčervená, pričom sčervenanie sa šíri do okolia a centrum bledne. Pridružuje sa zvýšená teplota, bolesti svalov a kĺbov. Neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Pfizer, PR, nepouzivat


,,Vírus kliešťovej encefalitídy infikovaný kliešť prenesie už v prvých hodinách od prisatia, lymskú boreliózu až po 24 hodinách. To je veľký náskok, ktorý nám kliešť dáva. To je čas na prehliadku tela a jeho skoré odstránenie. Napriek tomu, že to vieme, prehliadku dosť zanedbávame," konštatoval parazitológ, docent Branislav Peťko z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Rozdiel je aj vo výskyte

,,Napriek tomu, že obe choroby prenáša ten istý druh kliešťa, sú tu aj výraznejšie rozdiely. Ohniská kliešťovej encefalitídy sú najmä na západnom a strednom Slovensku, na Považí, Ponitrí a Pohroní, lymská borelióza je rozšírená po celom Slovensku," povedal parazitológ, docent Branislav Peťko z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Pfizer, PR, nepouzivat

Antibiotiká verzus symptomatická liečba

Lymská borelióza a kliešťová encefalitída sa líšia aj v spôsobe ich liečby, respektíve prevencie. ,,Lymská borelióza sa lieči antibiotikami. Čím skôr, tým lepšie. Proti kliešťovej encefalitíde špecifická liečba nie je, ale je možné sa dať preventívne zaočkovať. Očkuje sa tromi dávkami v priebehu roka a potom každých 5 rokov (resp. každé 3 roky u osôb nad 60 rokov)," vysvetlil docent Branislav Peťko.

Chráňte sa

Vyhnúť sa styku s kliešťami nie je jednoduché. Vyskytujú sa nielen v lesoch a na lúkach, stretnúť ich môžeme aj v mestskom parku či doma, v záhrade. Odborníci odporúčajú preto myslieť najmä na prevenciu. Pri pobyte v prírode sa chráňte repelentom, dlhými rukávmi či nohavicami, svetlým oblečením, na ktorom kliešťa ľahšie zbadáte a v prípade kliešťovej encefalitídy využite možnosť ochrany v podobe preventívneho očkovania.



PP-TCV-SVK-0014, schválené marec 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba