Nedovoľme mozgu, aby zlenivel. Trénujme ho

Mozog potrebuje v boji proti predčasnému starnutiu sústavný tréning a neustálu stimuláciu svojich funkcií. Tréningom môžeme mozog rozvíjať a udržiavať v dobrej kondícii.

03.04.2022 06:00
skleroza, mozog Foto:
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je Alzheimerova choroba jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva.
debata (1)

Alzheimerova choroba je veľmi pomaly sa rozvíjajúce degeneratívne ochorenie mozgu, ktoré vedie k zániku nervových buniek a nervových spojení. Postihuje predovšetkým tie časti mozgu, ktoré sú dôležité pre pamäť, myslenie a rozumové schopnosti. Keďže zatiaľ neexistuje žiadny účinný liek, ktorý by túto chorobu výrazne spomalil či vyliečil, je jedinou možnosťou prevencia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je Alzheimerova choroba jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva. Ochorením trpí viac ako 24 miliónov ľudí, pričom každoročný prírastok je 4 a pol milióna nových prípadov a podľa odhadov sa počet ľudí trpiacich demenciou Alzheimerovho typu bude neustále zvyšovať.

Výskumu ľudského mozgu sa dlhodobo venuje aj docent Norbert Žilka, riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý ho vo vedeckom podcaste SAV prirovnal k ľuďmi preplnenému námestiu. „Sám som zvedavý, ako dlho je ľudský mozog schopný nasávať a vstrebávať stále nové a nové informácie,“ povedal v podcaste.

žena, zabúdanie, Alzheimer, problém, pamäť, rozmýšľanie, strach Čítajte viac Alzheimerova choroba: Zo spomienok sa nemusia stať len útržky

Čo je spúšťačom Alzheimerovej choroby, zatiaľ nie je známe. „Je tam však množstvo vonkajších faktorov, ktoré vieme ovplyvniť – životný štýl, strava, pohyb," uviedol docent Žilka. Ako dodal, jedným z pilierov boja proti tomuto ochoreniu je robiť osvetu, teda dostať ľudí k odborníkom a vysvetliť im, prečo sú tréningy mozgu dôležité.

Medzi prvé varovné signály tohto ochorenia patrí zhoršovanie pamäti, zabúdanie nedávnych udalostí, mien, neschopnosť rozpoznávať známe miesta a neschopnosť orientovať sa v čase. Porucha pamäti je základným a zväčša prvým príznakom ochorenia, reč a úsudok bývajú postihnuté neskôr. Ako prvý príznak ochorenia sa objavujú ťažkosti so správnym pomenovaním predmetov, zjednodušovanie reči či používanie stereotypných viet. Špecifickým prvkom je zmena osobnosti – apatia, strata záujmu o okolie, izolácia. Jedným z najzávažnejších príznakov sú poruchy spánku. Postihnutý v noci nespí, blúdi po miestnostiach, presvedčený, že je čas obeda alebo vychádzky, a dožaduje sa ich.

Môžeme jej rozvoj ovplyvniť? Čiastočne. Medzi neovplyvniteľné faktory patrí ženské pohlavie, genetická záťaž a vek. Z ovplyvniteľných rizikových faktorov sú to úrazy hlavy, spojené najmä so stratou vedomia, vzdelanie, u osôb s nižším vzdelaním je zvýšené riziko rozvoja ochorenia, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu, poruchy prekrvenia mozgu tzv. „mozgová skleróza“ ako urýchľovače nástupu príznakov ochorenia. Jedným z preventívnych opatrení je aj správny životný štýl, ku ktorému bezpochyby patria aj tréningy pamäti.

Mozog potrebuje v boji proti predčasnému starnutiu sústavný tréning a neustálu stimuláciu svojich funkcií (pamäti, pozornosti, vnímavosti, myslenia). Tréningom môžeme mozog rozvíjať a udržať v dobrej kondícii. Prinášame vám niekoľko tipov na precvičenie mozgu, ktoré vypracoval odbor podpory zdravia a výchovy ku zdraviu Úradu verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Alzheimerova choroba