V roku 2021 sa na Slovensku transplantovalo 115 obličiek

Keď už obličky zlyhajú, existujú štyri základné metódy ich náhrady. Hemodialýza v dialyzačnom stredisku, domáca hemodialýza, domáca peritoneálna dialýza a transplantácia. Všetky zachraňujú život a ich kvalita je zásadná.

04.04.2022 06:00
obličky, dlane, transplantácia, transplantácia... Foto:
Online test obličiek si môžete urobiť na www.oblickovakalkulacka.sk.
debata

V roku 2021 sa na Slovensku transplantovalo 115 obličiek. Je to najmenej od roku 2003. Mimochodom, v roku 2020 sa transplantovalo 131 obličiek a v roku 2019 takmer dvesto. Dôvodom bol pokles odberovej aktivity, zdravotníci, najmä intenzivisti, boli vyčerpaní pandémiou, takže odbery orgánov viazli. „Teraz postupne dochádza k zvyšovaniu počtu darcov. Predpokladáme, že podobne ako v predchádzajúcom roku s poklesom pozitívnych pacientov dôjde opätovne k nárastu odberov a transplantácií,“ približuje prof. MUDr. Ivana Dedinská, PhD, primárka Transplantačného centra UN v Martine a vedecká sekretárka Slovenskej transplantologickej spoločnosti. S transplantáciami úzko súvisí aj príprava pacientov na zaradenie na tzv. waiting list, čiže čakaciu listinu. Táto príprava zahŕňa celý rad vyšetrení, ktoré realizuje domovské dialyzačné stredisko.

Na Slovensku sa vykonávajú transplantácie obličiek v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine. Keďže obličky sú párovým orgánom, v tomto prípade za veľmi prísnych podmienok je možné odobrať obličku aj od živého darcu. „Vo svete tvoria transplantácie obličiek od živých darcov 40 % z celkového počtu transplantácií. U nás je to zatiaľ len 10–15 %,“ uviedol MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti v Lekárskych listoch 1/2022. "Odber obličky živému darcovi nezasahuje významne do plnohodnotného života darcu. A príjemcovi orgánu môže takto darovaná oblička zachrániť život. Prvá transplantácia obličky v Slovenskej republike bola realizovaná na Urologickej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava-Kramáre roku 1972.

Aj basgitarista hudobnej skupiny Chinaski Tomi Okres žije s transplantovanou obličkou od živého darcu. V roku 2017 mu úplne zlyhali obličky. Nakoniec mu obličku daroval kamarát, a tak sa mohol vrátiť do normálneho života a k hudbe. Viac informácií aj všetky aktuálne štatistiky týkajúce sa odberového a transplantačného programu v SR možno nájsť na www.sedemzivotov.sk.

Máte zdravé obličky?

Príznaky zníženej funkcie obličiek sú veľmi nešpecifické. Pocit únavy, strata chuti do jedla, nevoľnosť, častejšie močenie, bledé sfarbenie pokožky, opuchy rúk a nôh… Začnú sa objavovať, až keď funkcia obličiek poklesne pod 30 %. Aj to je dôvod, prečo toľko pacientov ani nevie o tom, že má poškodené obličky.

Pritom diagnostika je jednoduchá a lacná. Stačí „ocikať papierik“ a porovnať ho s farebnou škálou – prítomnosť krviniek či vysoká hladina bielkovín už naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Z krvného séra sa zas stanovuje vysoká hladina tzv. uremických toxínov, najčastejšie kreatinínu. Do tretice je to meranie krvného tlaku. Ten totiž obličky veľmi poškodzuje. Tieto "renálne parametre“ je možné vyšetriť v rámci preventívnej prehliadky u praktického lekára. Medzi rizikových pacientov s možným poškodením obličiek patria najmä diabetici, hypertonici, fajčiari a obézni ľudia, osoby s pozitívnou rodinnou anamnézou a starší ľudia. Práve na takýchto sa treba zamerať v prevencii a mali by na nich myslieť lekári prvého kontaktu.

Online test obličiek si môžete urobiť na www.oblickovakalkulacka.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #transplantácia #obličky #kampaň Sedem životov