Dlhší a lepší život? Starostlivosťou o srdce

Ľudia by mohli žiť o päť rokov dlhšie, keby sa správne starali o svoje srdce, hovoria štúdie. Oddialili by totiž nástup takých ochorení, akými sú ischemická choroba srdca či srdcové zlyhávanie.

01.06.2012 06:00
Docentka Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia... Foto:
Docentka Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave
debata

Docentka Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave hovorí, že závisí iba od nás, či sa budeme o seba správne starať – teda správne sa stravovať, nefajčiť, pravidelne chodiť na preventívne prehliadky.

Čo srdcu škodí najviac?
Pokiaľ ide o srdcové zlyhávanie, tak určite hypertenzia, teda nedostatočne liečený vysoký krvný tlak. Z hľadiska prevencie ischemickej choroby srdca sú to skôr vysoké hladiny cholesterolu. Srdcové zlyhávanie nie je choroba ako taká, je to syndróm, ku ktorému vedie nekontrolovaná hypertenzia, ischemická choroba srdca alebo aj porucha niektorých chlopní.

O čo ide pri srdcovom zlyhávaní?
Srdce je čerpadlo, ktoré od nášho narodenia až do našej smrti, či to chceme, alebo nechceme, bdieme alebo spíme, stále pumpuje krv. Ak naše srdce nedokáže krv pumpovať v takej miere, v akej to organizmus potrebuje, vzniká disproporcia medzi množstvom krvi, ktoré dokáže prečerpať a potrebou organizmu. A vtedy hovoríme o srdcovom zlyhaní.

Aké sú najčastejšie príčiny?
Srdcové zlyhanie je výsledný bod, ktorý môžu zapríčiniť rôzne srdcové choroby – hypertenzia, poruchy srdcových chlopní, zápaly srdcového svalu, ischemická choroba srdca často v kombináciách, a tieto srdcový sval tak oslabia, že nestačí pumpovať. Jeho prvým prejavom, ktorý majú všetci pacienti, je námahová dýchavica, kedy pacient nezvláda predtým bežné fyzické činnosti. Príznaky nie sú veľmi špecifické, pretože chorôb, pri ktorých sa človek zadýcha alebo si povie, že je unavený pretože je starší, je viac. Ľudia často prídu k lekárovi až keď sú dýchaviční v pokoji. Srdcové zlyhávanie sa veľmi často manifestuje tak, že pacient nevie ležať. Akonáhle si ľahne, veľa krvi sa vráti k srdcu, to si s tým nevie poradiť a človek sa začne dusiť. Potom to rieši viac vankúšov pod hlavou a títo ľudia v podstate celé noci presedia. To už ale hovoríme o pokročilých štádiách ochorenia, kedy už srdce nevládze prečerpávať krv, tá sa hromadí v pľúcach a spôsobuje dýchavicu.

Môže laik v počiatkoch odhaliť toto ochorenie?
Srdcové zlyhávanie nie je izolovaná choroba. Človek, ktorý má ischemickú chorobu srdca, prekonal infarkt a v poslednom čase sa viac zadýchava a navyše mu opúchajú nohy alebo si v noci musí priložiť vankúš aby mohol spať, mal by začať byť ostražitý a zájsť za lekárom.

Aké vekové kategórie sú najviac ohrozené?
Starší ľudia, pretože choroba sa vyvíja. Keby sme to zobrali na výskyt, tak kým u 50-ročných je to asi percento populácie, 70-ročných je už chorých 15 percent.

Postihuje viac ženy či mužov?
V mladších vekových kategóriách sú ženy choré zriedkavo, okolo sedemdesiatky sa počet vyrovnáva a keďže ženy žijú dlhšie, v najvyšších vekových kategóriách prevládajú ženy.

Existuje viac druhov srdcového zlyhávania?
V zásade môže ísť o dva krajné typy porúch. Pri tej jednej je srdce také slabé, že nemá silu, aby vypudilo krv. Pri tej druhej srdce síce nie je slabé, ale nevie sa dobre naplniť, je tuhé. Výsledok je však rovnaký: pri oboch typoch posiela von málo krvi. Medzi týmito dvomi extrémnymi typmi je však ešte celá ďalšia séria rôznych kombinácií.

Počet chorých narastá. V čom vidíte príčinu?
Príčiny sú v zásade dve a obe sú výsledkom zlepšenia kvality života a jeho predĺženia. Ľudia žijú dlhšie ako kedysi, doba dožitia sa zvyšuje a zákonite sa tak zvyšuje aj riziko, že sa človek dožije srdcovej nedostatočnosti. Druhá príčina je, že medicína je taká pokročilá, že vylieči čoraz viac akútne chorých, z ktorých sa stanú chronicky chorí. My zachránime pacienta s infarktom, ale srdce ostáva poškodené. Narastá populácia, ktorá potenciálne v budúcnosti bude viac trpieť na toto ochorenie. Je tu totiž veľké množstvo pacientov nedostatočne liečených na hypertenziu, narastá počet diabetikov a obéznych ľudí. Diabetes a obezita sú tiež rizikovými faktormi srdcového zlyhania.

Hrozí, že dnešná generácia detí, keďže sú čoraz obéznejšie, bude choršia ako súčasná stredná a staršia generácia?
Už obezita ako taká je choroba. V dôsledku obezity a s ňou spojenej cukrovky, ako aj poklesu fyzickej aktivity bude asi choršia. My kardiológovia budeme konfrontovaní s inou manifestáciou ochorení srdca. Budeme si musieť u obéznych ľudí zvyknúť na trochu iné príznaky a iné spôsoby liečenia ako doteraz. Na druhej strane obezita ako taká nie je smrteľná choroba, smrteľné sú jej komplikácie. Keď budeme mať prostriedky, keď budeme vedieť ako liečiť, dá sa predpokladať, že ľudia budú žiť dlhšie. Pre dnešnú medicínu je typické, že zachraňuje životy, ale nezmenší počet pacientov, lebo sa zvyšuje množstvo chronicky chorých. Úspešná medicína množstvo pacientov zvyšuje.

Faktorom, ktorý ovplyvňuje toto ochorenie je aj srdcová frekvencia…
Zvýšená tepová frekvencia je kompenzačným faktorom srdcového zlyhania. Keď srdce nevie dostatočne prepumpovať krv pri sedemdesiatich, kompenzačne zvýši frekvenciu na 80 alebo 90 s cieľom krvi prepumpovať dosť. Tento mechanizmus sa ale dá udržať len krátky čas. Akonáhle je zapojený dlhodobo, srdce ešte viac vyčerpá a štartuje sa začarovaný bludný kruh zhoršovania. Zvyšuje sa srdcová frekvencia, srdce potrebuje viac energie, viac kyslíka, ktorého sa mu nedostáva, zlyháva, opäť je hnané do vyššej srdcovej frekvencie. My tento kolobeh chceme niekde pretnúť a srdcovú frekvenciu vrátiť do normálu.

Kedy sa hovorí o zvýšenej srdcovej frekvencii?
Zdôrazňujem, že hovoríme o pokojovej srdcovej frekvencii, nie o frekvencii, keď človek beží na autobus alebo podáva športový výkon. Ak má niekto frekvenciu 60 či 80, vždy hovoríme o kľudovej frekvencii. Najlepšie je srdcovú frekvenciu merať asi po 10 minútach fyzického pokoja v nestresujúcom prostredí. U zdravých ľudí sa pohybuje okolo 60 až 80 úderov za minútu. Ak hovoríme o zdravých ľuďoch, nie je zvykom frekvenciu, ktorá je okolo 90, riešiť. Ale u ľudí chorých na srdce chceme, aby sa pohybovala niekde okolo 60 až 65 úderov za minútu. Zdravé srdce môže mať frekvenciu viac ako 100 aj veľa dní a nič zvláštne sa nestane. Ale hovoríme o zdravom srdci. Choré srdce vyššiu frekvenciu nedokáže zvládnuť.

Ako sa dnes u nás lieči táto choroba?
Liečime liekmi v kombináciách. Aj nový liek, ktorý máme na Slovensku, je určený do kombinácie. Cieľom tejto liečby je zbaviť pacienta symptómov a pacientovi zastaviť chorobu, ktorá sa nedá vyliečiť. Dá sa však veľmi dobre kontrolovať, spomaliť a dostať ju pod kontrolu. Pokiaľ ide o dýchavicu a opuchy, najlepšie fungujú močopudné látky. Na stabilizáciu ochorenia sa používa ďalšia séria liekov, najmä betablokátory, ACE inhibítory a teraz ivabradín. Máme tak ďalší nástroj, ako ďalej zlepšiť život pacientov. Je dobrý v tom, že účinkuje veľmi špecificky. Prakticky účinkuje na určité štruktúry srdca a má minimum nevýznamných vedľajších účinkov. Po betablokátoroch je človek často slabý, môže sa zhoršiť ochorenie priedušiek, významne poklesnúť tlak, muži mávajú erektilné dysfunkcie. ACE inhibítory môžu spôsobiť kašeľ. Ivabradín má nežiaduce účinky minimálne.

A prognózy pacientov?
Všetko závisí od toho, v akom štádiu sa ochorenie odhalilo. Keď sa začalo liečiť vo veľmi pokročilom štádiu, má prognózu približne ako rakovina hrubého čreva, dožitie približne tri až štyri roky. Ak sa však ochorenie podarí zachytiť včas, prežívanie najmä mladších pacientov môže byť 10 aj 15 rokov. Je to závislé od toho, nakoľko je samotné srdce poškodené a nakoľko je poškodenie zvratné. Aj to je dôvod, prečo o srdcovom zlyhávaní treba hovoriť. Aby sme zachytávali pacientov v štádiách, kedy majú dobrú prognózu.

Je pri tomto ochorení možnosť transplantácie srdca?
Áno, je to jedna z liečebných metód. Indikuje sa vtedy, keď má pacient významné symptómy, veľmi rýchlo sa zadýcha, rýchlo sa unaví aj po použití všetkej dostupnej konzervatívnej liečby. Má to však aj ďalšie podmienky. Pacient nesmie mať poškodené iné orgány. Musí mať v poriadku pľúca, obličky, pečeň, nesmie mať mozgovú cievnu príhodu či ťažký diabetes. Veková hranica, do ktorej sa na Slovensku transplantuje je 65 rokov.

debata chyba