Dna má rada alkohol, predovšetkým pivo

Dna (podagra) je nepríjemné, zápalové ochorenie kĺbov, a jeho príčinou je nesprávna strava, ktorá podporuje vznik kyseliny močovej.

01.06.2012 13:00
pivo
Pivo podporuje dnu.
debata

Čo dne „chutí“, je tiež pivo, ale aj ostatné druhy alkoholových nápojov. V tele vznikne, keď na vytvorí veľa kyseliny močovej, ktorú obličky vylúčia nedostatočne. Jej soli sa vtedy začnú ukladať v kĺboch v podobe kryštálikov. Vznikajú dnové uzly, ktoré veľmi bolia.

Medzi počiatočné príznaky dny patria záchvaty. Prichádzajú po prehýrených nociach a najčastejšie opäť v noci. Najskôr začne ukrutne bolieť palec na nohy, záchvat často sprevádza aj horúčka. Bolesť zvykne ustúpiť, no môže sa „zdržať“ aj týždeň.

Uľaviť si v takýchto prípadoch možno fixáciou kĺbu, ktorý bolí, pomáhajú aj studené tvarohové obklady či silná tabletka od bolesti (analgetikum). Bolesť v niektorých prípadoch odstraší aj drvený ľad zabalený v igelitovom vrecku. Reč je však o prvej pomoci. Čo je podstatné, je zmena stravovacích návykov. Jedálniček človeka s ochorením dny by mal obsahovať zásadité vegetariánske jedlá chudobné na purín.

Patrí sem zelenina, ovocie, mlieko, syr, vajíčka a obilniny. Pacient potrebuje surovú zeleninovú stravu, aj vo forme štiav. Predovšetkým zemiaková, kapustová a mrkvová šťava môžu priniesť zlepšenie už po krátkej dobe.

Veľa purínu obsahujú napríklad vnútornosti. Pečeň, obličky, pľúca, mozoček, sardele, sardinky, krv a mäsové vývary, ale aj šošovica a fazuľa. Tým sa teda človek s ochorením dny musí jednoznačne vyhýbať.

Liečenie dny je o preplachovaní a podpore látkovej premeny. Je dobré piť veľa vody, ale aj rôznych bylinkových čajov, napríklad známy žihľavový. Ďalšia účinná bylinka, ktorá nedostala prívlastok „bylinka na dnu“ len tak pre nič za nič, je kozonoha hostcová. Vyrastie podobne ako žihľava, na miestach, kde ju potrebujeme najmenej, preto ju špeciálne netreba siať. Odvar z nej možno piť, lepšie je však jej šťavu zriediť s minerálnou vodou či cmarom. Podobne ako špenát či žihľava, kozonohu možno aj jesť. Chutí podobne ako mrkva.

debata chyba