Žlčník. Problémy si často spôsobíme sami

Silná bolesť pod pravým rebrom nesignalizuje väčšinou nič dobré. Zvyčajne sa ňou "ozýva" žlčník, keď to dlhšie preháňame s nezdravým stravovaním a prejedaním sa.

06.04.2022 06:00
žlčník Foto:
Ilustračné foto.
debata

To, že žlčník zaťažujú ťažké a mastné jedlá, vie každý. Nie sú to však jediné potraviny, ktoré mu nerobia dobre. Pozor si treba dať aj na inak zdravé ovocie, orechy či čokoládu.

Veľká noc sa zvyčajne spája s prejedaním sa a s príjmom potravín s vyšším obsahom cukrov a tukov. Prvý krokom k príjemnému "stráveniu“ sviatkov je snažiť sa neprejedať. Najmä počas nadchádzajúcich sviatkov je potrebné mať na pamäti možné zdravotné riziká, ktoré vzniknú pri nadmernej konzumácii nezdravých pokrmov.

Baranček, ale aj iné sladkosti nesmú počas veľkonočných sviatkov chýbať v našich domácnostiach. Odborníci z odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva odporúčajú tradičné sladké recepty pripraviť tak, že určité suroviny vymeníte za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky použite špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím. Zdravšie a pritom chutne môžete pripraviť aj jedlá z mäsa. Predovšetkým skúste menej soliť. Odborníci odporúčajú prijať v strave denne maximálne päť gramov soli.

pečeň, hepatitída typu B Čítajte viac Pečeň: Obrovský biofilter

Iba máloktorá šibačka sa zaobíde bez uvítacieho pohára alkoholu. „Ustriehnite si popíjanie, alkohol je zdrojom nadbytočnej energie, ale telu nedodá žiadne výživné látky ani vitamíny a minerály. Navyše vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, na sladkosti či na slané pochúťky,“ uviedli odborníci z úradu verejného zdravotníctva.

Čo ale robiť v prípade, ak to predsa len preženieme a problémy so žlčníkom sa objavia? „Na lekára by sme sa mali obrátiť už pri najmenšom podozrení na žlčníkový záchvat. V žiadnom prípade by sa pacient nemal spoliehať na to, že záchvat prejde sám, respektíve, že si ho sám prelieči,“ upozorňuje doktor Július Muranský, chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave. „Lekár pacienta dôkladne vyšetrí a stanoví diagnózu. V prípade pozitívneho nálezu je cieľom najprv žlčník upokojiť diétou, ktorá môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Počas tohto obdobia sa musia z jedla vylúčiť mastné jedlá. Dôležitý je pravidelný pitný režim a konzumácia diétnych jedál, napríklad suchárov, tyčiniek a podobne,“ dodal. Po konzultácii s lekárom je na zmiernenie bolestí vhodné užívanie tzv. spazmolytík – liekov, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu žlčníka.

Žlčníkové záchvaty, respektíve problémy so žlčníkom mávajú častejšie ženy ako muži. Výskyt kameňov spravidla stúpa s pribúdajúcim vekom. Ohrození sú najmä ľudia s nadváhou, s prudkými zmenami hmotnosti a takisto tehotné ženy. Žlčníku neprospieva ani strava s vysokým obsahom tukov, cukrov a s malým podielom vlákniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník