Pokračovanie článku: Trápi vás žlčník? Osvojte si základy a pravidlá žlčníkovej diéty!

Vhodné potraviny (konzumovať v maximálnom množstve)

  1. Mäso (zamerajte sa na chudé mäso) a mäsové výrobky: kuracie (najvhodnejšie kuracie prsia), morčacie (najvhodnejšie morčacie prsia), bravčové (najvhodnejšia panenka), hovädzie (najvhodnejšia sviečkovica), králičie, teľacie, jahňacie, chudé ryby (aljašská treska, zubáč, pstruh dúhový a kapor), losos (max. 1× za týždeň), tuniak vo vlastnej šťave (1× za týždeň), hydinová šunka (s min. 90 % podielom mäsa).
  2. Vaječné bielky.
  3. Mliečne výrobky (nízkotučné): mlieko a mliečne výrobky – syry 30 % tuku, biely jogurt, grécky jogurt, tvaroh, cottage cheese, mozzarella, acidofilné mlieko a kyslomliečne nápoje.
  4. Pečivo: vodové pečivo netučné z bielej aj celozrnné múky, starší biely chlieb, ryžové chlebíčky, sucháre, piškóty.
  5. Obilniny: ryža, zemiaky, pohánka, ovsené vločky, pšeničná krupica, kukuričná múka, cestoviny (najmä ryžové).
  6. Ovocie (bez šupky a jadierok): banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy vo forme šťavy, avokádo a kompóty (v menšom množstve).
  7. Zelenina (nenafukujúca, čerstvá, mrazená, sterilizovaná, domäkka upravená) – mrkva, petržlen, zeler, paradajky, listový šalát, tekvica, cuketa, zelený hrášok, cvikla a uhorky.
  8. Strukoviny: sója (sójový výrobok tofu) – 1× za týždeň, červená šošovica (nenadúva) – 1× za týždeň.
  9. Nápoje: minerálne vody nesýtené, bylinkové čaje, voda ochutená citrusovou šťavou, biela káva, nealkoholické nápoje.
  10. Iné: polievky (vývary zo zeleniny a mäsa), dochucovadlá: škorica, rasca, fenikel, bobkový list, vanilka, tuky: olivový olej, repkový olej, ľanový olej, maslo (v menšom množstve).

Nevhodné potraviny (konzumovať v minimálnom množstve)

  1. Mäso (vyhýbajte sa tučným mäsám) a mäsovým výrobkom: tučné červené mäso (bravčový bôčik, bravčová krkovička), divina, vnútornosti, údeniny, slanina, mäsové výrobky (tlačenka, klobásy, jaternice, mäsové konzervy, paštéty, párky), surové mäso, tučné ryby, morské plody, rybacie konzervy v tuku a surové ryby.
  2. Vaječné žĺtky (3 až 4 kusov za týždeň).
  3. Mliečne výrobky (plnotučné): mlieko a mliečne výrobky – vysokotučné, zrejúce a topené syry, smotanové jogurty, smotana, šľahačka a bryndza.
  4. Pečivo: ešte teplé, čerstvé pečivo, knedle, kysnuté cesto, lístkové cesto a linecké cesto.
  5. Obilniny: krúpy.
  6. Ovocie (so šupkou a s jadierkami, kôstkové a drobné ovocie) – hrušky, maliny, černice, ríbezle, egreše, čučoriedky, ďatle, figy, kivi a hrozno.
  7. Zelenina (nafukujúca): cesnak, cibuľa, pór, kel, kapusta reďkovka, paprika a huby.
  8. Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľa a cícer.
  9. Nápoje: sýtené (bublinkové) nápoje, silný čierny čaj, alkoholické nápoje (destiláty, pivo, víno), sirupy, silná káva (najmä „turek“) a čierna káva (bez mlieka a cukru) – max. 1× za deň.
  10. Iné: dochucovadlá: bujóny, majonéza, tatárska, kečup, ocot, horčica, worcesterská omáčka, sójová omáčka, ostré korenie a kakao, konzervované jedlá, instantné jedlá (polievky) a jedlá rýchleho občerstvenia (napr. hranolčeky), orechy, mak a kokos, pochutiny: koláče, múčniky, cukroviny, čokoláda, čipsy a rôzne pochutiny, tuky (bravčová masť, maslo a rastlinné margaríny vo väčšom množstve).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník