MUDr. Muranský: Za problémy so žlčníkom môže náš životný štýl

Myslíte si, že sa vás problémy so žlčníkom netýkajú? Mýlite sa. Potrápiť môže každého a bolesti sa môžu objaviť kedykoľvek. Jeho funkcia spočíva v hromadení žlče, ktorá je potrebná na lepšie trávenie mastných jedál. Problém nastáva, keď sa žlčník snaží stiahnuť a vypudiť žlč, pričom narazí na prekážku vo forme kameňa. V takomto prípade vznikajú bolesti, známe aj ako žlčníkový záchvat, hovorí MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

13.04.2022 06:00
debata
MUDr. Július Muranský, MPH. Foto: archív MUDr. Muranského
MUDr. Július Muranský, MPH MUDr. Július Muranský, MPH.

Dokáže bežný človek rozpoznať, či má problém so žlčníkom, alebo s pečeňou?

Nie, bežný človek nerozozná, či má problém so žlčníkom, alebo s pečeňou. Veľmi zjednodušene možno povedať, že ak má človek bolesti, bude to na 99 percent žlčník, pretože pečeň nebolí. Už len vo vyšších štádiách ochorenia. Ak má pacient bolesti na pravej strane pod rebrami, je potrebné navštíviť lekára. Budú ho zaujímať vaše zdravotné ťažkosti a urobí vyšetrenie brucha pohmatom. Súčasťou diagnostiky sú aj zobrazovacie metódy, najčastejšie ultrazvuk. Okrem toho krvné laboratórne vyšetrenia. Problémy so žlčníkom sa spočiatku prejavujú ako nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Následne sa pridruží veľmi nepríjemná bolesť pod pravým rebrom s vyžarovaním do pravej lopatky. Táto oblasť je citlivá na dotyk.

Je ochorenie žlčníka skutočne jedna z najčastejších civilizačných chorôb?

Áno, ochorenie žlčníka je dnes veľmi časté. Príčinou je predovšetkým životný štýl, akým žijeme. Problémom je nezdravá strava, nepravidelné jedenie počas dňa, stres, nedostatok pohybu… Operácie žlčníka tvoria približne jednu tretinu pacientov na chirurgickom oddelení.

Aké sú najčastejšie problémy so žlčníkom?

Najčastejšie sú žlčové kamene a zápaly žlčníka.

Sú problémy so žlčníkom dedičné?

Nie sú, ale „dedičné“ môžu byť zlé stravovacie návyky v rodine, ktoré vyústia do problémov so žlčníkom. Ak je človek od detstva zvyknutý jesť nezdravo, vo väčšine prípadov sa nezdravo stravuje aj počas celého života. Preto je veľká pravdepodobnosť, že zdravotné ťažkosti so žlčníkom bude mať rovnako ako jeho rodičia. Nie je to o genetickej predispozícii, ale o životnom štýle, respektíve o stravovacích návykoch ľudí, ktorí spolu, v jednej domácnosti, žijú.

žena, ovocie, zelenina, zdravá strava Čítajte viac Tanierom svedčia vitamíny

Kedy je už potrebné navštíviť lekára?

Na lekára by sme sa mali obrátiť už pri najmenšom podozrení na žlčníkový záchvat. V žiadnom prípade by sa pacient nemal spoliehať na to, že záchvat prejde sám, respektíve, že si ho sám prelieči. Lekár pacienta dôkladne vyšetrí a stanoví diagnózu. V prípade pozitívneho nálezu je cieľom najprv žlčník upokojiť a až potom ho operovať. Dovtedy je pacient na diéte, môže to trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Počas tohto obdobia sa musia z jedla vylúčiť mastné jedlá. Dôležitý je pravidelný pitný režim dostatočného množstva tekutín a konzumácia diétnych jedál (napríklad sucháre, tyčinky atď.). Po konzultácii s lekárom je na zmiernenie bolestí vhodné užívanie tzv. spazmolytík – liekov, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu žlčníka.

Čo čaká pacienta na vyšetrení?

Pri problémoch so žlčníkom by mal pacient navštíviť chirurga. Vstupné vyšetrenie pozostáva z troch častí. V prvom rade sa lekár pýta na zdravotné ťažkosti, na základe ktorých už z 80 % vie určiť, že ide o problém so žlčníkom, respektíve s kameňmi. Následne vyšetrí pacienta palpačne, teda pohmatom na bruchu. Na záver ešte urobí ultrazvuk. Ideálne však je, aby sa urobil ultrazvuk na špecializovanom pracovisku, kde lekár rádiológ presne určí počet, lokalizáciu a veľkosť kameňov.

Kedy je potrebná operácia?

Operácia je indikovaná pri žlčových kameňoch a zápaloch žlčníka.

Je možné vyliečiť problémy bylinkami a odvrátiť operáciu?

Vyliečiť určite nie, pretože neodstránia príčinu ochorenia. Môžu však zmierniť nepríjemnosti so žlčníkom či s kameňmi. Vhodné sú napríklad bylinkové čaje – repíkový, mätový čaj, čaj z čakanky alebo zo zemežlče, ktorý je síce horký, ale vďaka vysokému obsahu horčíka poskytuje úľavu. Okrem toho je vhodný aj odvar z púpavy či zo žihľavy. Pripravíte ho jednoducho, stačí zaliať nasekanú čerstvú púpavu alebo žihľavu horúcou vodou a nechať 15 minút lúhovať.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

Nepomôže ani diéta?

Vyliečiť nie, ale upokojiť áno. Vhodná je určite zdravá strava, predovšetkým konzumácia surového ovocia, zeleniny a potravín bohatých na vlákninu (ovsené vločky, jablká, sušené slivky, chia semienka atď.) Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom a snažte sa vylúčiť zo svojho jedálneho lístka alebo aspoň minimalizovať koncentrovaný cukor v kombinácii s koncentrovaným tukom (napr. sladké dezerty plnené tukovým krémom. Vyhýbajte sa prejedaniu a takisto drastickým diétam, ktorých jediným výsledkom je jojo efekt. Nikdy nejedzte studené potraviny vybraté priamo z chladničky a každé ráno začnite kvalitnými raňajkami. Nezabúdajte takisto na dostatočný pitný režim (odporúča sa najmä voda a bylinkové čaje) a primeranú fyzickú aktivitu.

Ak musí človek absolvovať operáciu, aký je život bez žlčníka?

Žlčník ako ľudský orgán nie je pre život človeka nevyhnutný, preto keď sú v žlčníku nahromadené kamene, vyberá sa celý žlčník. Po odstránení žlčníka odteká žlč priamo do dvanástnika. Rozdiel je len v tom, že žlč sa nekumuluje, nekoncentruje, ale odteká kontinuálne. Po operácii sa teda mení spôsob trávenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník