Pokračovanie článku: MUDr. Muranský: Za problémy so žlčníkom môže náš životný štýl

Operačné metódy

Laparoskopická operácia

  • je v praxi najčastejšia operácia žlčníka. Jej výhodami sú krátka rekonvalescencia, minimálne riziká v porovnaní s klasickou otvorenou operáciou a možnosť realizovať operáciu ako výkon jednodňovej chirurgie.

Operácia by sa mala vždy robiť v pokojovom štádiu, aby sa znížilo riziko vzniku komplikácií. Indikuje sa pri opakovanom výskyte žlčových kameňov, zápaloch žlčníka, polypoch atď.

Prebieha v celkovej anestézii a trvá približne 30 až 45 minút. Najprv urobíme 4 malé rezy, cez ktoré do brušnej dutiny zavedieme duté porty. Cez ne potom zavádzame miniaturizované operačné nástroje a kameru. Brušnú dutinu napustíme plynom (oxidom uhličitým) a žlčník vyťahujeme von cez rez vedený pod pupkom.

Po operácii pacient oddychuje niekoľko hodín na lôžku a do domácej starostlivosti je prepustený do 24 hodín (kliniky jednodňovej chirurgie) alebo zostáva zopár dní hospitalizovaný (klasické štátne nemocnice). Viditeľnosť jaziev je vďaka použitiu najmodernejšej laparoskopickej technológie len minimálna.

Pretože ide o laparoskopickú operáciu, jej pooperačný priebeh býva spravidla bezproblémový. Určite však neodporúčam podceňovať rekonvalescenciu. Pacient by mal dodržiavať odporúčania lekára. Rýchlosť návratu do zamestnania je individuálna, závisí predovšetkým od charakteru práce, či ide o sedavé zamestnanie (približne po týždni), alebo fyzicky náročnú prácu (približne po 4 až 8 týždňoch).

Pri cholecystektómii (operácii žlčníka) odstraňujeme celý žlčník. Žlč potom preteká do čreva, čo umožňuje uspokojivé trávenie. Znamená to, že človek dokáže žiť aj bez žlčníka.

Endoskopická retrográdna cholangiopankre­atikografia (ER­CP)

  • je ďalšia operačná metóda. O konkrétnej metóde rozhoduje predovšetkým lokalizácia kameňa alebo kameňov. Ak sa kameň nachádza v žlčníku, robí sa laparoskopická operácia. Ak sa kameň nachádza v žlčovode, pristupujeme k metóde ERCP.

Ide o odstránenie kameňov endoskopickou metódou. Cez ústa a žalúdok sa zavedie tzv. gastroskop/du­odenoskop – pracovný port s optikou. Takto je možné dostať sa až do žlčovodov a vytiahnuť kameň respektíve narezať tzv. Oddiho sfinkter, a tak sa žlčové cesty uvoľnia. Následne dochádza k obnoveniu odtoku žlče a pankreatických vývodov. Touto metódou je možné odstrániť kamene zo žlčových ciest. Pokiaľ ale nejaké ostanú v žlčníku, žlčník ich môže opäť vypudiť a byť tak ložiskom ďalších kameňov.

Ďalšie možnosti okrem operačnej liečby:

  • Kyselina urzocholová môže rozpustiť niektoré druhy kameňov, ale nie je to stopercentná metóda. Ak sa kamene nerozpustia do dvoch mesiacov, jediným možným riešením je už len operácia.
  • Laserom sa žlčové kamene odstrániť nedajú. Existuje ale tzv. ultrazvuková litotripsia, pri ktorej sa kamene rozbijú na menšie kamienky. Sú ostrejšie, a preto pri nich hrozí vyššie riziko zakliesnenia. Z tohto dôvodu sa spomenutá metóda neujala a nepoužíva sa. Používa sa len pri obličkových kameňoch, ktoré sa dajú pomocou nej jednoduchšie vyplaviť.

Zdroj: MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žlčník