Dýchanie nosom prospieva pľúcam, chránime ich tak

Tonzilitída (zápal krčných mandlí) je častá u detí, pretože v detstve bývajú mandle vystavené mnohým infekciám.

03.06.2012 08:00
dýchanie, dych, vzduch Foto:
Ilustračné foto.
debata

U dospelých sa už vyskytuje zriedkavejšie, práve preto, že s vekom sa mandle zmenšujú. Pripomeňme, že akútny zápal mandlí spôsobujú baktérie, najčastejšie streptokoky. Ak sa tejto chorobe nevenuje pozornosť, aká by sa mala, podnebné mandle sa zväčšia a upchajú horné dýchacie cesty. Pri spánku sa môže dieťaťu so zapálenými mandľami na chvíľu zastaviť dýchanie.

Ak sú zapálené, treba ich dôkladne preliečiť, ak sú však zapálené chronicky, musia sa odstrániť. Dieťaťu treba znížiť teplotu studenými obkladmi alebo utieraním vlažnou špongiou. Dieťa by počas tejto choroby malo veľa piť – v malých množstvách – vodu alebo ovocné šťavy, ale nie kyslé (vhodné je aj mlieko). Pozor! Nápoje by nemali byť teplé, len vlažné!

Zmrzlina – áno či nie?
Kedysi sa na zmiernenie bolesti odporúčala zmrzlina alebo studené obklady na krk. Zvlášť zmrzlina bola pre deti po operáciach veľkým lákadlom. (Operácie sa totiž dlhé roky vykonávali bez celkovej anestézy). Považovala sa ale viac za odmenu ako liečebný výkon. Najlepšia bola smotanová, pretože kyseliny ovocnej zmrzliny mohli údajne zapálené miesta podráždiť. Dnes lekári väčšinu detí operujú v celkovej intubačnej anestéze. Tieto deti necítia výkon a po operácii nesmú prijímať potraviny a tekutiny viac ako štyri hodiny. Pri bolesti dostávajú lieky na jej zmiernenie.

Dýchať nosom či ústami?
Čo je zdravšie? My ľudia sme prispôsobiví. Napríklad cestovateľ musí raz zniesť 50 °C pod nulou, inokedy dýchať vzduch teplý 40 °C. Ak by napríklad robotníci pracujúci v železiarňach pri vysokej peci, kde je 120 °C, vdychovali horúci vzduch otvorenými ústami, určite by si poškodili priedušnicu a pľúca. Dýchaním cez nos sa vzduch filtruje. Ochladzuje sa alebo otepľuje, čím si chránime pľúca.

Vzduch sa tu zvlhčuje a prečisťuje od drobných nečistôt. U detí aj dospelých môžu nosohltanová mandľa a podnebné mandle spôsobiť ťažšie dýchanie nosom. Vtedy je potrebné vyšetrenie nosohltana, mandlí prípadne vyšetrenie v spánku, či je pacient dostatočne zásobený kyslíkom. Takéto vyšetrenie robia na rôznych pracoviskách – od tých, ktoré hradí poisťovňa až po rôzne súkromné diagnostické centrá.

debata chyba