Veľká noc: Prežite sviatky jari zdraví

Škaredá streda, Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota... Obdobie pôstu je na konci a začína sa obdobie hodovania, ktoré neodmysliteľne patrí k Veľkej noci. Ku klasike patria vajíčka, šunka, údené mäso, majonézový šalát, syry a typický baranček. A, samozrejme, šibačka.

12.04.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Ako sa ale hovorí, nič netreba preháňať. Platí to aj pri oslavách sviatkov jari, najmä pokiaľ ide o jedlo. Okrem žlčníkového záchvatu vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza. Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú pomnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní.

Neznamená to však, že by ste sa dobrému a chutnému jedlu mali vyhýbať, len si dajte pozor na to, z akého zdroja potraviny pochádzajú a dodržiavať niekoľko zásad. Napríklad ak sa chystáte robiť domácu majonézu, pred použitím vajíčka neumývajte.

Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Rozbíjajte ich opatrne, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte.

Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu.

Aj keď údené lahôdky nie sú práve najzdravšie, patria tiež k tradícii. Ak si šibačku bez nich neviete predstaviť, vyberte si radšej tie menej zaúdené a určite ich pred konzumáciou uvarte.

Ak sa rozhodnete pre domácu majonézu z čerstvých vajec, pripravte jej len toľko, koľko hneď zjete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.

To isté platí pre syry. Ak máte radi tie čerstvé, nakupujte ich z overených zdrojov, vďaka čomu znížite možné riziko ochorenia na kliešťovú encefalitídu. Slovensko totiž v európskom rebríčku vedie v počte tzv. alimentárnych ná­kaz.

Epidémie na Slovensku

V rokoch 2012 až 2016 bolo na Slovensku zaznamenaných 21 alimentárnych epidémií kliešťovej encefalitídy v rôznych častiach Slovenska, z toho v jednej z nich sa infikovalo až 44 pacientov.

Do dejín kliešťovej encefalitídy sa ale Slovensko zapísalo v roku 1951 veľkou epidémiou, keď v Rožňave do kravského mlieka pridávali kozie. Kozy boli nakazené a na kliešťovú encefalitídu ochorelo vtedy približne 600 ľudí.

PP-TCV-SVK-0028, schválené apríl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba