Jar prebúdza záhrady, ale aj kliešte. Na čo si dať pozor?

Príchod jari znamená pre mnohých aj návrat k prácam v záhradke či v záhrade okolo domu. Okrem povinností však záhradkárčenie predstavuje aj benefity pre zdravie. Čas strávený v záhradke alebo len celkom obyčajný kontakt s prírodou pomáha cítiť sa lepšie, predchádzať stresu a úzkosti a žiť plnším životom všetkým ľuďom, seniorov nevynímajúc.

26.04.2022 00:00
Pfizer , pr, nepouzivat Foto:

Záhrada ponúka všetko, čo poteší zmysly: cítiť slnko, vietor či trávu, počúvať bzukot včiel a dokonca ochutnať to, čo vypestujete, v neposlednom rade sa i potešiť farebnosťou rozkvitnutých kvetov. Záhradníčenie navyše predstavuje pohyb, trávenie času na čerstvom vzduchu, čo pomáha posilňovať imunitný systém.

Okrem zobúdzajúcich sa zmyslov človeka sa v záhradkách zobúdzajú aj kliešte.

ZÁKLADNÉ ZÁSADY OCHRANY PRED KLIEŠŤOM:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov – okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie
  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, najmä dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
  • používajte vhodné ochranné prostriedky, napríklad repelenty;
  • po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo

Aktivita kliešťov je zaznamenaná už pri teplotách vyšších ako 5 stupňov, prichytenie kliešťa preto hrozí aj počas skorej jari. Podráždenie pokožky a alergická reakcia sa po prisatí kliešťa nevyskytujú veľmi často. Niektoré kliešte však môžu byť infikované a prenášať závažné ochorenia ako kliešťovú encefalitídu alebo lymskú boreliózu.

Po pobyte na záhrade či v prírode sa preto dôsledne prezrite a prípadných kliešťov odstráňte čo najskôr. Slovensko patrí medzi endemické oblasti, je preto namieste zvýšený dôraz na prevenciu. Okrem už spomenutých repelentov či vhodného oblečenia, je vhodné zvážiť očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré môžu čiastočne preplácať zdravotné poisťovne.

PP-TCV-SVK-0027, schválené apríl 2022

Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba