HPV pozitívna? A čo teraz?

Väčšina žien sa počas života infikuje niektorým z HPV vírusov (našťastie, vysokorizikové sú iba niektoré). Treba zdôrazniť aj to, že mladý organizmus si obyčajne s infekciou poradí po krátkom čase sám. Infekcia HPV teda nie je choroba a nemusí viesť k rakovine.

16.04.2022 06:00
HPV, vyšetrenie, test Foto:
Na vznik rakoviny krčka maternice je nevyhnutná prítomnosť papilomavírusu.
debata (1)

Imunitný systém infekciu rozpozná a obyčajne ju do roka zlikviduje. Momentálne sa odporúča robiť testovanie na prítomnosť HPV len ženám, ktoré majú nejasný cytologický nález (tzv. ASCUS). Najčastejšie ide o následok nejakého zápalu. Vtedy sa dá testovaním na prítomnosť HPV určiť, či tieto ženy treba vo zvýšenej miere sledovať, prípadne odoslať na vyššie pracovisko. Až polovica žien s takouto nejasnou cytológiou je HPV negatívna, to znamená, že ich hneď možno vyradiť z ďalšieho sledovania a ušetria si zbytočné stresy. Na vznik rakoviny krčka maternice je totiž nevyhnutná prítomnosť papilomavírusu.

Ak aj žene náhodne s pomocou špeciálneho testu zistia prítomnosť HPV vírusu, netreba robiť paniku, stačí iba podporiť obranyschopnosť organizmu. Až v 80 % prípadov si s ňou telo poradí samo! Smutná správa je len to, že prekonaná infekcia nezanecháva imunitu. HPV sa žena môže nakaziť opakovane. „Nebezpečná je však iba pretrvávajúca infekcia,“ dodáva známy gynekológ. doc. MUDr. Martin Redecha, PhD. „Buď si s ňou telo nevie poradiť, alebo je príliš masívna.“

Video
Gynekologička Redechová: Znamená HPV automaticky rakovinu?

Realita je taká, že gynekológovia používajú metódu vyčkávania, tzv. WAIT and SEE, to znamená, že HPV pozitívna pacientka je na pozorovaní 4–6 mesiacov, potom príde na kontrolu na opätovný ster, alebo je indikovaná kolposkopiu. Kľúčovú úlohu môžu, samozrejme, zohrať externé faktory, napr. skoncovať s cigaretami a existuje niekoľko kategórií liekov, zdravotníckych pomôcok a nutričných doplnkov, ktoré podporujú imunitu, ochranu buniek a iné mechanizmy. U imunoalergológa je možnosť indikovať liečbu Isoprinosinom, ktorý pôsobí imunomodulačne proti vírusovým infekciám, vrátane HPV. U gynekológa môže pacientka dostať Papilocare alebo Deflagyn, čo sú zdravotnícke pomôcky s obsahom účinných látok, ktoré si žena aplikuje vo forme intravaginálne­ho gélu.

Existujú aj nutričné farmaceutické zložky, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému, zachovaniu zdravých slizníc, regulácii hormonálnej činnosti či ochrane buniek pred oxidačným stresom. Sú určené na imunitnú podporu a ochranu buniek u dospelých trpiacich napr. HPV infekciou, ale aj gynekologickým pacientkam s abnormálnym výsledkom cytologického steru, s kondylómami, u žien po konizácii krčka maternice a takisto pre ich bezpríznakových sexuálnych partnerov. Na podporu remisie (ústupu) HPV existujú na trhu lieky aj vysokokvalitné výživové doplnky. Do poslednej kategórie patrí HPVIRIN. Spája v sebe moderné chemopreventívne látky, ktoré zastavujú transformáciu buniek, pôsobia antioxidačne a stimulujú bunkovú imunitu, ktorá je rozhodujúca pri HPV infekcii.

Ak nič nepomôže, žena ide na konizáciu krčka maternice.

Rizikové faktory HPV infekcie

  • nedostatočnosť imunitného systému (celkovej i lokálnej imunity), príp. imunosupresív­na liečba
  • fajčenie, toxikománia
  • rizikové sexuálne správanie (striedanie sexuálnych partnerov, ide o sexuálne prenosnú infekciu, aj keď žena ju môže dostať od jediného partnera!)
  • sexuálne správanie partnera ženy
  • mužskí partneri bez obriezky, príp. s nedostatočnou hygienou (s veľkým množstvom smegmy pod predkožkou, zistilo sa, že Židovky menej často trpia karcinómom krčka maternice, lebo ich partneri sú obrezaní)
  • nízky vek začiatku pohlavného života
  • hormonálna antikoncepcia (samotné užívanie antikoncepcie nemá nijaký priamy vplyv na infekciu HPV, s užívaním HAK sa však predpokladá vyššia sexuálna aktivita ženy a vyššia pravdepodobnosť striedania partnerov, keďže opadá strach z nežiaduceho otehotnenia)
  • nižší socio-ekonomický status
  • iné sexuálne prenosné ochorenia

V kontexte z histórie

  • 1908 Walter Schauenstein pozoruje viditeľné rozdiely medzi zdravým maternicovým krčkom a krčkom, v ktorom sa rozvinula rakovina.
  • 1927 Aurel Babes tvrdí, že bunky krčka maternice možno využívať na detekciu rakoviny.
  • 1930 Walter Schiller mapuje vývoj rakoviny od buniek po lézie a presadzuje myšlienku pravidelných vyšetrení.
  • 1943 uverejnenie zistení zo štúdie Gréka Georgea Papanicolaoua, objaviteľa tzv. PAP testu (prvý cytoster odobral svojej manželke), konečne vyvolalo ohlas odbornej verejnosti.
  • Neskôr sa cytologický ster postupne v rôznych krajinách stáva štandardným skríningovým vyšetrením na odhalenie rakoviny krčka maternice.

(Z publikácie MEDICÍNA: Veľké myšlienky jednoducho vysvetlené, Albatros Media 2022)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #karcinóm #rakovina krčka maternice #HPV #HPV vírus