Lupus a partnerské či priateľské vzťahy

V každom partnerskom vzťahu sa občas objavia nejaké problémy, no lupus môže byť skutočnou „záťažovou skúškou". Pre mnohé páry je veľmi ťažké vyrovnať sa s novou situáciou. K zblíženiu môže pomôcť komunikácia. Skúste spolu každý týždeň stráviť aspoň krátky čas len vo dvojici.

05.06.2012 06:00
sex, vzťahy, milovanie, nevera Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Ak vás vo vzťahu k partnerovi niečo trápi, naberte odvahu, nájdite vhodný čas a povedzte mu to. Podporte ho, aby sa aj on vám zdôveril s prípadnými problémami. Niekedy stačí o svojich pocitoch a obavách rozprávať.
  • Pre deti môže byť ťažké pochopiť, prečo zrazu nechcete robiť veci, ktoré ste s nimi tak radi robili ešte nedávno. Čím viac budú vedieť o vašom ochorení, tým jednoduchšie budú chápať zmeny a tým viac vám môžu byť nápomocné. No ako vysvetliť malému dieťaťu lupus, keď ani lekári nie sú schopní jednoducho a jasne ho opísať? Vy sami poznáte svoje dieťa najlepšie, pokúste sa naladiť na jeho osobnosť a vek a nechajte sa viesť intuíciou. Buďte pokojný a úprimný. Vyhnite sa rozprávaniu o potenciálnych, život ohrozujúcich rizikách lupusu. Pokúste sa dieťaťu priblížiť, ako sa môže každý člen rodiny pričiniť o to, aby bol váš spoločný život aj napriek ochoreniu radostný a čo najplnohodnotnejší.
  • Priatelia sú nám neraz takmer rovnako blízki ako rodina. Napriek tomu pre nich môže byť ťažké o lupuse hovoriť a môžu sa dokonca báť sa vás čo i len opýtať, ako sa máte. Väčšinou sa však o vašom ochorení chcú rozprávať, zaujíma ich, ako sa cítite a ako vám môžu pomôcť, no čakajú na akýsi signál od vás, že táto téma nie je tabu. Ak cítite, že sa so svojimi priateľmi chcete podeliť o svoje pocity a starosti, neváhajte a urobte to. Keď prelomíte ľady, môže to viesť k hlbokej debate plnej dôvery a porozumenia. Čím viac o svojom ochorení a o tom, ako ovplyvňuje váš život, poviete, tým väčšou oporou vám vaši priatelia môžu byť.

Tehotenstvo a lupus? Počas remisie

Až 90 percent pacientov s lupusom sú mladé ženy. Mnohé z nich trápi, či budú môcť mať zdravé dieťa. Lupus vo všeobecnosti nepostihuje plodnosť ženy. Isté lieky, napríklad kortikosteroidy, niektoré imunosupresíva, ako aj vzplanutie ochorenia môžu spôsobiť nepravidelnosť menštruačného cyklu, prípadne predčasné ukončenie menštruácie.

Plánovanie tehotenstva u pacientok s týmto ochorením býva zložitejšie, pretože musí zohľadňovať aktivitu lupusu, liečbu, ale aj pridružené choroby, ktoré by mohli priebeh tehotenstva ovplyvniť.

Väčšina žien s lupusom môže otehotnieť a porodiť zdravé dieťa. Tehotenstvo by však malo byť vždy plánované. Ideálny čas naň je obdobie počas remisie. Ženy, ktoré otehotnejú v čase ústupu príznakov, majú nižšie riziko komplikácií, ako aj náhlych vzplanutí počas tehotenstva a majú vysoké šance na úspešné tehotenstvo.

Tehotná pacientka by mala byť častejšie sledovaná u reumatológa i gynekológa pre riziko zhoršenia ochorenia počas tehotenstva i po pôrode. Napriek väčšine úspešných tehotenstiev však netreba zabúdať, že lupus môže spôsobiť komplikácie, akými sú predčasný pôrod či narodenie mŕtveho plodu. Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä pacientkam s lupusom, ktoré majú poškodené obličky, riziko tvorby krvných zrazenín alebo určité protilátky v krvi.

V prípade plánovania tehotenstva sa treba vždy poradiť s lekárom o možnostiach ďalšej liečby i rizikách, ktoré tehotenstvo prináša. Niektoré lieky sú aj v tehotenstve bezpečné. Iné však môžu mať negatívny vplyv na plod, preto sa ich užívanie musí počas tehotenstva prerušiť. Zdroj: systemovylupus.sk

Ktoré lieky sú bezpečné a ktoré nie

  • kortikosteroidy sa považujú za bezpečné aj počas tehotenstva. Ich dávka by však mala byť čo najnižšia, ale dostatočná na to, aby udržala ochorenie pod kontrolou
  • nesteroidné protizápalové lieky – žena by sa im mala vyhýbať s výnimkou prípadov, keď liečbu prehodnotí a odporučí lekár
  • antimalariká – podľa niektorých štúdií sa užívanie hydroxychlorochínu počas tehotenstva nevylučuje, no ani sa neodporúča. Liečbu a jej prípadné riziká by mal vždy zhodnotiť lekár
  • cytotoxické látky – nesmú sa užívať počas tehotenstva. Ich užívanie by žena mala ukončiť niekoľko mesiacov pred plánovaným tehotenstvom.
debata chyba