Slováci, nenakupujte jódové tablety. Je to nebezpečné a zbytočné

Záujem o jód prudko vzrástol na konci februára, keď z lekární na istý čas zmizli jódové tablety. Ľudia ich vykúpili pod vplyvom ruskej hrozby s aktiváciou jadrových zbraní v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

19.04.2022 06:00
Ukrajina Černobyľ zóna požiar lesný Foto: ,
Na snímke nameraná zvýšená radiácia počas lesného požiaru v uzavretej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne 5. apríla 2020.
debata (2)

Nákupy jódu napríklad na webe MojaLekáreň.sk po tejto správe vzrástli dvadsaťnádobne. Záujem síce po dvoch týždňoch opadol, no napriek tomu zákazníci aktuálne nakupujú stále dvojnásobne viac prípravkov s jódom ako na začiatku tohto roka.

Prevencia jódom proti radiácii je nebezpečná hlavne pre deti a nenarodené bábätká, nežiaduce účinky môžu ohroziť tiež ľudí s poruchou štítnej žľazy a tých, ktorí by používali jodid draselný opakovane a užili by vyššie dávky, ako sú odporúčané.

ruske kolo v Cernobyle Čítajte aj Sprievodca turistov po miestach jadrovej katastrofy: Rád chodím do Černobyľa v novembri

Jód (jodid draselný) ako ochrana proti radiácii sa účelovo používa iba do určitého okruhu km od miesta výbuchu jadrového nešťastia, a to v priebehu pár hodín pred a do približne 24 hodín po jadrovom výbuchu. Odporúčanie, kedy nasadiť jódové tablety a ich dávkovanie ľudom v zasiahnutých oblastiach, riadi centrálna odborná autorita. Pre ostatných je preventívne užívanie bez odporúčania štátnej autority alebo lekárne nebezpečné. Jódové tablety sa na liečbu podávajú iba pacientom s diagnostikovanou poruchou štítnej žľazy na základe predpisu lekára.

„Odporúčaná denná dávka jódu je 150 mikrogramov. Rozhodne nie je vhodné ju prekračovať. Nadbytok jódu môže viesť k patologicky zvýšenej činnosti štítnej žľazy, ku tzv. hypertyreóze. Tá sa prejavuje teplou spotenou kožou, vypadávaním vlasov, zvýšenou únavou, chudnutím, trasom, nepokojom, úzkosťou a poruchami činnosti srdca,“ hovorí Mgr. Pavla Horáková, ktorá má v spomínanej internetovej lekárni na starosti poradenskú službu pre pacientov. Dodáva, že prevencia pred radiáciou nemá zmysel. „Jediná ochrana je správny bunker s funkčnou čističkou vzduchu a vody,“ dodáva.

Naše telo však určité množstvo jódu potrebuje, ako teda jód bezpečne získať? Jód je zastúpený v mnohých potravinách, ktoré bežne konzumujeme: v rybách, morských plodoch a morských riasach, tiež v mäse a mlieku voľne chovaného dobytka. Pridáva sa do kuchynskej soli, preto sa odporúča kupovať výlučne jodidovanú soľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #radiácia #jód #jódové tablety #jodidovaná soľ