Čo všetko vám môže zvýšiť pečeňové testy?

Väčšina pečeňových ochorení prebieha latentne, skryto. Lekár ochorenie pečene často odhalí u bepríznakového pacienta náhodne na základe zvýšených pečeňových testov z krvi. Dnes je Svetový deň pečene.

19.04.2022 11:00
žlč, pečeň, žlčník Foto:
Tuky a zlý životný štýl položia pečeň na kolená.
debata

Je však pravdou, že všeobecní lekári vedia niektorých pacientov s ochorením pečene odhaliť už od dverí ambulancie. Sú to najmä obézni pacienti, pacienti s cukrovkou, s poruchou metabolizmu tukov. Dohromady sa všetkým týmto príznakom hovorí metabolický syndróm. „Takíto pacienti majú takmer s istotou stukovatenie pečene, tzv. steatózu,“ hovorí MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých. Zožltnutie, svrbenie kože (následkom ukladania žlčových kyselín do kože), voda v bruchu, bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, nafukovanie, pobolievanie kĺbov, svalov či grganie (či rozličné iné poruchy trávenia) sú už obyčajne príznakom pokročilejšieho ochorenia pečene. Po stukovatení, steatóze pečene, sú ďalšie štádiá jej poškodenia steatohepatitída (stukovatenie pečene spojené s jej zápalom), fibróza a cirhóza pečene. Od steatózy ku cirhóze a následnému zlyhaniu pečene pacient dospeje v priebehu viacerých rokov.

„Od roku 2017 je v náplni preventívnej prehliadky u všeobecného lekára aj vyšetrenie pečeňových testov a tie nám môžu napovedať o ochorení pečene,“ vysvetľuje všeobecná lekárka. „K štandardnej náplni takejto prehliadky je vyšetrenie krvného obrazu, cukru, lipidového statusu (hladina triglyceridov a cholesterolu z krvi) a už spomínané pečeňové parametre. Ak sú zvýšené, pokračujeme v tzv. diferenciálnej diagnostike, to znamená, že vyšetrujeme aj bilirubín (žlčové farbivo) či faktory zvážanlivosti, ktoré svedčia o poruche pečeňových buniek.“

V kompetencii všeobecného lekára je aj sérológia vírusových hepatitíd, to znamená zisťovanie z krvi, či pacient nemá infekčný zápal pečene (najmä B a C), ktorý vedie takisto k jej poškodeniu. Napríklad hepatitídou C, o ktorej nevedia, môžu trpieť darcovia krvi alebo pacienti, ktorí dostali transfúziu pred rokom 1992, ľudia s tetovaním či piercingom vykovaným v nehygienickom prostredí, užívatelia intravenóznych drog a s inými formami rizikového správania. Proti hepatitíde A aj B sa dnes očkuje, proti hepatitíde C očkovanie nie je. Veľmi častou príčinou poškodenia pečene je v našich zemepisných šírkach alkohol, ale ani zďaleka to nie je jediná príčina.

Video
Stukovatenie, fibróza, cirhóza. Kedy ešte pečeň dokáže zregenerovať? Vo videu o tom hovorí hepatológ profesor Štefan Hrušovský.

„Stukovatenie pečene už pozorujeme aj u mladších ročníkov často len s neveľkou nadváhou, ktorí však vedú nesprávny životný štýl – konzumujú jedlá rýchleho občerstvenia, mrazené polotovary, často mastné a vyprážané jedlá, sladené nápoje s obsahom fruktózy a k tomu si zavše dajú za pohárik. Takí môžu ochorieť aj v relatívne mladom veku,“ upozorňuje Diana Baranová. Mimochodom, z hľadiska poškodenia pečene liekmi až za 40 % prípadov akútneho zlyhania pečene môže paracetamol. Obsahuje ho množstvo voľnopredajných liečiv na znižovanie bolesti a horúčky s rôznymi obchodnými názvami a často aj v kombináciách s inými účinnými látkami (napr. kofeínom, vitamínom C, látkou proti upchatému nosu a podobne). Takisto netreba zabudnúť na otravy hubami či rastlinami.

Ku jednorazovému zvýšeniu pečeňových testov však môže dôjsť aj z určitých „nevinných príčin“. Nemusí ísť vždy len o ochorenie pečene. Patrí sem aj nadmerná fyzická záťaž, napríklad intenzívne cvičenie, dehydratácia organizmu, vracanie či chrípková infekcia. „Pred odberom krvi na pečeňové testy je preto vhodné dva-tri dni intenzívne necvičiť, nezaťažovať organizmus a neísť na vyšetrenie hneď po chorobe,“ zdôrazňuje odborníčka. Zvýšenie pečeňových testov môže spôsobiť aj diéta s vysokým obsahom karbohydrátov (čiže sacharidov, laicky cukrov).

obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte aj Stukovatenú pečeň má 66 % ľudí s nadváhou a obezitou

Všeobecný lekár môže pacienta odoslať aj na usg brucha so zameraním na pečeň, ktorý ochorenie pečene potvrdí alebo vylúči. Genetické ochorenia pečene ako Wilsonova choroba (porucha látkovej premeny medi, ktorá sa hromadí v tkanivách) či hemochromatóza (nadmerné ukladanie železa v organizme) či závažné štádiá poškodenia pečene v podobe pokročilej fibrózy a cirhózy pečene už patria do rúk špecialistu, hepatológa. „Stukovatenie pečene je ešte plne zvrátiteľné a ešte aj v štádiu fibrózy je pečeň do veľkej miery schopná fungovať,“ hovorí MUDr. Diana Baranová. „Pacienti s komplikáciami cirhózy pečene, ako je prítomnosť vody v brušnej dutine, tzv. ascites, s ezofageálnymi varixmi (kŕčové žily pažeráka) či s karcinómom pečene však už majú limitovanú liečbu aj v rukách špecialistov, akými sú hepatológovia.“

V najbližšej budúcnosti by sa mal uskutočniť rozsiahly program Sirius 21+, ktorý vznikol najmä z iniciatívy Banskobystrického hepatologického centra a jeho cieľom je komplexne zmapovať situáciu v oblasti pečeňových diagnóz na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #nealkoholová steatóza #stukovatenie pečene #steatóza