5 rád, ako sa vyhnúť problémom po očkovaní

Očkovať alebo neočkovať? Keby rodičia vedeli, ako ich dieťa zareaguje na vakcínu, mali by menej pochybností. Riešenie tu je – riziká očkovania sa dajú dopredu otestovať. Poradíme vám, ako najlepšie pripraviť vaše dieťatko na povinné očkovanie.

21.04.2022 00:00
dovera, pr, nepouzivat Foto:

1. Očkujú sa zdravé deti

Máte termín u detského lekára na očkovanie a nepozdáva sa zdravotný stav dieťaťa? Kašle? Soplí? Rodič si asi v takejto chvíli položí otázku, či s dieťaťom vakcináciu absolvovať, alebo termín odložiť. ,,Nezhoršujúce sa nachladnutie alebo nádcha bez zvýšenej teploty nie sú kontraindikáciou akéhokoľvek očkovania. Pri žalúdočných alebo črevných problémoch alebo pri obavách zákonného zástupcu možno očkovanie odložiť do sedem dní. Ak sa zdravotný stav nezhorší, môže sa pokojne zaočkovať," vysvetľuje pediater MUDr. Andrej Čižmár. Týždennú prestávku odporúča aj po prekonaní vážnejšieho ochorenia, s tým, že týždeň sa počíta od vymiznutia príznakov alebo od ukončenia podávania antibiotík. Lekár by pred samotným očkovaním mal dieťaťu zmerať teplotu. Ak je dieťa choré, má horúčku, prípadne potvrdenú diagnózu pediatrom, treba termín u lekára zmeniť.

2. Odhalenie rizík očkovania

Mladým mamičkám, ktoré majú pred prvým – a možno aj pred každým ďalším – očkovaním strach, sa nemožno čudovať. Reakcie organizmu bábätka ešte nepoznajú a pri starostlivosti o svoje dieťa nechcú nič pokaziť. Pediater Andrej Čižmár odporúča test bezpečnosti očkovania (TREC/KREC), ktorý pomôže identifikovať prípadné problémy imunitného systému dieťaťa po očkovaní živými vakcínami. Test, ktorý treba absolvovať do prvého očkovania, môžu poistenci Dôvery získať so zľavou. Budete si tak vedieť lepšie prispôsobiť očkovací kalendár aj celkovú starostlivosť o bábätko. „Je vysoko pravdepodobné, že sa toto vyšetrenie v blízkej budúcnosti stane súčasťou novorodeneckého skríningu – kvapka krvi z päty na filtračný papier ešte v pôrodnici,“ dodáva lekár.

3. Svedomitá príprava dieťaťa

Mnohé mamičky sa snažia dieťa pred očkovaním pripraviť. V strachu pred tým, aby dieťa z vakcíny neochorelo, mu nasadia zvýšené dávky vitamínov. Podľa lekára to ale nie je potrebné. „Zvýšené podávanie vitamínov v období pred očkovaním neovplyvní reakciu detského organizmu na očkovanie, nemá preventívny význam,“ radí Čižmár. Dostatok ovocia a vitamíny však dieťatku rozhodne nepoškodia. Ak chcú mamy urobiť niečo navyše, mali by sa podľa pediatra zamerať na prípravu dieťaťa po psychickej stránke. ,,Psychická príprava na očkovanie je veľmi dôležitá. Dieťa možno pripravovať v domácom prostredí formou hry, na sociálnych sieťach sú dostupné videá ukážkového prístupu lekárov k očkovaniu. Pomáha aj lokálne znecitlivenie kože pred podaním očkovacej látky. S výberom pomôcok poradí lekár alebo lekárnik," radí lekár.

4. Očkovací kalendár – je záväzný

Od januára tohto roka platí aktuálny očkovací kalendár, ktorý zaviedol oproti minulým rokom niekoľko drobných zmien. Poradie očkovania je záväzné, nemení sa. To znamená, že kým dieťa neabsolvuje očkovanie zodpovedajúce jeho veku, nemôže ho „preskočiť“ a podstúpiť ďalšiu vakcináciu podľa očkovacieho kalendára. ,,Ak sa nestihne, odloží alebo vynechá niektoré očkovanie alebo viacero očkovaní, pokračovanie očkovania určuje Vestník Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý určuje očkovacie postupy vykonávané v inom veku a inom intervale ako v rámci schémy pravidelného povinného očkovania osôb v SR," hovorí MUDr. Čižmár.

5. Povinné aj nepovinné očkovania

Na Slovensku sa deti povinne očkujú proti desiatim závažným infekčným ochoreniam: záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde B, hemofilovým invazívnym nákazám, pneumokokovým invazívnym ochoreniam, osýpkam, mumpsu, ružienke (rubeole). Očkovací kalendár možno doplniť aj dobrovoľnými vakcináciami, niektoré z nich hradia zdravotné poisťovne v rámci výhod pre svojich poistencov. Nepovinné je dnes už napríklad očkovanie proti tuberkulóze, ktoré môže dieťa dostať po narodení. Rodičia často siahajú po vakcínach proti kliešťovej encefalitíde či žltačke typu A. Medzi dobrovoľné očkovania patrí aj očkovanie proti COVID-19. Dostupné je už aj pre deti od 5 do 11 rokov.

Povinné očkovania:

Ročník narodenia 2022: V 3. mesiaci života dostane dieťa 1 dávku očkovania proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, vírusovej hepatitíde B, invazívnej hemifilovej nákaze, detskej obrne a preumokokovej invazívnej nákaze. 2. dávku základného očkovania proti vymenovaným infekčným ochoreniam dostane dieťa v 5. mesiaci a 3. dávku základného očkovania v 11. mesiaci.

Ročník narodenia 2021: Najskôr v prvý deň 15. mesiaca a najneskôr v 18. mesiaci života dostane dieťa prvú dávku očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Ročník narodenia 2018: V piatom roku života pozve pediater deti opäť na očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Ročník narodenia 2017: V šiestom roku života deti absolvujú preočkovanie proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne.

Ročník narodenia 2012: V jedenástom roku života deti Slovensku dostanú opäť vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke.

Ročník narodenia 2010: V 13. roku života dieťa čaká preočkovanie pri záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a detskej obrne.

Nepovinné očkovania:

Po narodení môže dieťa dostať vakcínu proti tuberkulóze.

Od mesiaca možno dať dieťa zaočkovať proti meningokovým infekciám, do 24. týždňa

Od šiestich mesiacov možno deti očkovať proti chrípke, od jedného roka proti ovčím kiahňam.

Ochrániť vakcínou dieťa od jedného roka možno proti žltačke typu A a encefalitíde.

Vakcínu, ktorá dokáže ochrániť pred infikovaním sa HPV – ľudským papilomavírusom môžu dostať dievčatá od 9 rokov, deti od 12 do 17 rokov sa očkovali už dávnejšie.

chyba