V akej postupnosti si čistiť zuby? Najprv niť alebo zubná kefka?

Problémy so srdcom, chronický zápal šliach, potrat, bolesť hrdla, slziace oko... To je len niekoľko zdravotných problémov, ktoré môžu prameniť zo stavu chrupu a súvisieť so skrytými zápalmi pod zubami.

27.04.2022 07:19
zubná pasta, zubná kefka, zuby, hygiena úst,... Foto:
Na dôkladnú domácu dentálnu hygienu odporúča hygienička tri pomôcky – medzizubnú kefku alebo dentálnu niť, jednozväzkovú zubnú kefku a klasickú zubnú kefku.
debata (1)

„Prepojenie medzi stavom chrupu a tkanív v ústach s ostatnými orgánmi tela je nepopierateľné. Prišiel k nám napríklad veľmi známy futbalista, jeho meno poznajú na celom svete. Mal veľké problémy so šľachami, hrozilo, že bude musieť futbal zavesiť na klinec, pretože napriek liečbe sa mu zápal stále vracal. Nakoniec sa ukázalo, že má skrytý zápal zuba. Keď sa vyriešil, vyriešili sa aj problémy so šľachami,“ hovorí doc. MUDr. Martin Tvrdoň, CSc., odborný garant kliniky Dr. Martin.

Podozrenia, že niečo nie je v poriadku, sa rodia aj v kresle na dentálnej hygiene. „Odporúčanie dať si urobiť dentálnu hygienu pred preventívnou prehliadkou u zubára má svoje medicínske opodstatnenie,“ vysvetľuje dentálna hygienička Ľubica Thierová. „Keď odstránime povlak a zubný kameň, ktorý sa tvorí aj v medzizubných priestoroch, dá sa lepšie zhodnotiť stav zubov, ďasien aj ústnej dutiny. Neraz som pacientovi pomohla zistiť, že má začínajúci zubný kaz alebo som mala podozrenie, že sa pod zubom skrýva zápal. Ďalšie vyšetrenia to potvrdili. Veľa vie prezradiť aj dych pacienta, často môže signalizovať metabolické poruchy.“

Video
Stomatológ Ždiňák: Ako vytrhnúť zub? Ktoré zuby sa ťahajú najčastejšie a prečo? Ktorý zub je v rámci extrakcie (vytrhnutia) najkomplikovanejší a koľko to trvá?

Preventívnu prehliadku by sme mali absolvovať raz ročne, dentálnu hygienu dvakrát do roka. A ako dopĺňa odborný garant zubnej kliniky, nemali by sme ju vynechať ani pred operáciou akéhokoľvek druhu. „Mal by to byť bežný štandard, ktorý by pomáhal predchádzať komplikáciám po operácii. Skryté hnisavé ložisko pod zubom môže totižto narobiť problémy v inej časti tela a skomplikovať pooperačný stav a rekonvalescenciu,“ upozorňuje doktor Tvrdoň.

doc. MUDr. Martin Tvrdoň, CSc. Foto: Dr. Martin
Martin Tvrdoň, docent, stomatológ, Dr. Martin doc. MUDr. Martin Tvrdoň, CSc.

Samozrejme, dentálna hygiena niečo stojí. Lenže pravidelná profesionálna hygiena v skutočnosti šetrí peniaze. „Ošetrenie malého kazu odhaleného na dentálnej hygiene je jednoduchšie aj lacnejšie než sanovanie boľavého zuba s hlbokým kazom. Šetriť peniaze pomáha dentálna hygiena aj vtedy, ak pomôže zachrániť pred stratou zuba. Liečba začínajúcej paradentózy je určite jednoduchšia aj lacnejšia než zubný implantát alebo mostík. A, samozrejme, pomáha predchádzať akýmkoľvek problémom so zubami od kazov až po zápaly,“ vysvetľuje dentálna hygienička Thierová.

Cieľom je udržiavať zuby čo najdlhšie hladké a bez povlaku, ktorý je niekoľko hodín mäkký, ale potom zmineralizuje, stvrdne a mení sa na zubný kameň, ktorý vypĺňa priestor medzi zubami. Ten sa nedá dobre vyčistiť a zubného kameňa sa tiež zbavíme iba na dentálnej hygiene.

Na dôkladnú domácu dentálnu hygienu odporúča hygienička tri pomôcky – medzizubnú kefku alebo dentálnu niť, jednozväzkovú (jednoštetinkovú) zubnú kefku a klasickú zubnú kefku (môže byť aj elektrická alebo sonická).

Večerný rituál čistenia sa začína niťou, ktorou odstránime všetky zvyšky jedla spomedzi zubov. „Potom prichádza na rad jednozväzková kefka, ktorou sa krúživými pohybmi čistí každý zub zvlášť. Nepoužívame pritom pastu. Toto čistenie zaberie viac času, preto to môžeme robiť napríklad pri pozeraní televízie alebo čítaní knihy,“ odporúča dentálna hygieička. „Klasickú alebo rotačnú kefku s pastou použijeme ako poslednú, aby na zuboch ostali pôsobiť všetky dobré látky obsiahnuté v zubnej paste.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygienička #stomatológ #dentálna hygiena #zubný kameň