Ako prežiť peľovú sezónu

Sezónnou peľovou alergiou trpí približne každý piaty Slovák. Typickým prejavom je svrbenie, pálenie a slzenie očí. Pridáva sa svrbenie nosa a podnebia, kýchanie a vodnatý výtok z nosa. Alergici aj so zatvorenými očami vedia, že jar naplno udrela.

01.05.2022 06:00
púpava, kvet, lúka, alergia, peľ Foto:
Laikmi zaužívané označenie senná nádcha je nepresné, pretože nejde o alergiu na seno, teda pokosenú a usušenú trávu, ale o alergiu na pele v prírode, teda polinózu.
debata
  • Laikmi zaužívané označenie senná nádcha je nepresné, pretože nejde o alergiu na seno, teda pokosenú a usušenú trávu, ale o alergiu na pele v prírode, teda polinózu. Cez sliznicu nosa alebo očných spojiviek sa do organizmu dostávajú drobné peľové zrnká obsahujúce bielkoviny, ktoré organizmus rozoznáva ako alergén a spúšťa alergickú reakciu. Kým infekčná nádcha vzniká v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie, spúšťačom alergickej nádchy je vdýchnutie alergénov nosom, čím dochádza k okamžitej reakcii sprostredkovanej imunoglobulínom IgE. Ide vlastne o imunitnú reakciu organizmu sprostredkovanú špecifickými protilátkami IgE namierenými proti konkrétnym alergénom z okolitého prostredia.
mlieko, alergia, intolerancia, dieťa, bolesť brucha Čítajte viac Príčiny vzniku alergií? Niektoré poznáme, iné sú hádankou

Ako odlíšiť alergickú nádchu od „bežnej“

  • Alergická nádcha má dramatický nástup v podobe opuchnutia nosa, slzenia očí, sťaženého dýchania. Dokáže rovnako rýchlo ustúpiť.
  • Klasická infekčná nádcha prichádza pozvoľne a niekoľko dní.
  • Na rozdiel od infekčnej nádchy prebieha alergická nádcha bez zvýšenej telesnej teploty.
  • Alergická nádcha je najintenzívnejšia ráno a doobeda.
  • Infekčná nádcha trápi ľudí najmä v noci.
  • Pri oboch typoch nádchy sa objavuje opuch a slzenie očí. Dobrým rozlišovacím znakom je, že alergickú nádchu sprevádza silný pocit svrbenia.
  • Pri alergickej nádche prichádzajú záchvaty kýchania.
  • Pri „normálnej“ nádche kýchame priebežne celý deň.
  • Pri alergickej nádche je zápalom postihnutá viac nosná sliznica, pri klasickej nádche dýchacie cesty.
  • Lekárka Ivana Poradová vysvetľuje, že na to, aby sa dostavili prejavy sezónnej peľovej alergie, stačí prítomnosť 10 až 20 peľových zŕn v 1 m³ vzduchu. „V marci a apríli sa na alergii podieľajú najmä pele kvitnúcich stromov, najčastejšie brezy, liesky a topoľa, zatiaľ čo v júli až septembri sú najsilnejšími alergénmi trávy, predovšetkým palina, lipnica, ambrózia, ale aj pšenica a jačmeň.“
  • Alergická nádcha síce neohrozuje pacienta na živote, ale na niekoľko mesiacov do roka mu výrazne zhorší kvalitu života. Jej nepríjemné prejavy obmedzujú každodenné fungovanie človeka. „K prejavom alergie a alergického zápalu očí patria vodnatý výtok z nosa alebo opuch sliznice a sťažené dýchanie nosom, slzenie, pálenie alebo svrbenie očí, často spojené aj s opuchom viečok, záchvatové kýchanie, kašeľ a svrbenie mäkkého podnebia,“ popisuje doktorka Poradová. K častým príznakom sa môže pridružiť aj svrbenie uší, migréna, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, celková slabosť a únava.
alergia, prach, roztoče, bronchiálna astma, kýchanie, vreckovka Čítajte viac Doktor: Zo zapchatého nosa sa môže vyvinúť bronchiálna astma

Ako sa lieči

  • Liečba alergie je dlhodobá. Neliečená alebo nedostatočne liečená alergická nádcha môže prejsť do chronickej fázy. Imunológ a alergológ profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine hovorí, že „vďaka liečbe alergie sa vo všeobecnosti znižuje aj riziko infekcií dýchacích ciest.“ Dobre liečení alergici tak majú nižšie riziko, že ich dýchacie cesty napadnú vírusy.
  • Základným nefarmakologickým preventívnym i liečebným opatrením je eliminácia pôsobenia vyvolávajúcich alergénov.
  • Farmakologická liečba je komplexná. Na liečbu alergickej nádchy sa používajú H1 antihistaminiká, nosové kortikoidy, kromóny či imunoterapia. Hoci je alergénová imunoterapia bežne dostupná, na Slovensku ju využíva iba 10 % pacientov. „Ide o liečbu, pri ktorej sa alergikovi v nízkych dávkach podáva alergén, na ktorý je alergický. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu na tento alergén nereagovať,“ hovorí profesor Miloš Jeseňák. Práve vďaka schopnosti „vytrénovať“ imunitný systém na tolerovanie alergénu je alergénová imunoterapia jedinou príčinnou liečbou alergie a účinok liečby je dlhodobý. Okrem vyliečenia odborníci hovoria aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy. Liečba alergénovou imunoterapiou má trvať minimálne tri roky, celoročne a nezávisle od ročného obdobia.

Peľové spravodajstvo

  • Aj keď pri zvládaní sezónnej alergickej nádchy je najdôležitejšia liečba a dodržiavanie odporúčaní lekárov, pre pacienta je dôležité poznať „svoj“ hlavný alergén.

Najčastejšie peľové alergény

  • Trávy: kostrava, reznačka, pýr, mätonoh, lipnica, psiarka, timotejka, trstina
  • Byliny: palina, lucerna, horčica, ambrózia, ďatelina, skorocel
  • Dreviny: breza, vŕba, hrab, pagaštan, javor, dub, cyprus, jaseň, buk, jelša, orech, lieska, topoľ, olivovník, brest, lipa, platan
  • Vo väčšine európskych krajín existuje peľová informačná služba. Peľové spravodajstvo určené pre SR pripravuje RÚVZ v Banskej Bystrici a možno ho sledovať na webe Alergia, pravidelne ho uverejňuje aj Národný portál zdravia. Európsky monitoring prináša web Pollen info.

Zdroj: Národný portál zdravia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergici #peľová alergia