30 rokov pracoviska, kde zachraňujú detské srdcia. Aké sú jeho prvenstvá?

Jediné špecializované pracovisko svojho druhu, ktoré sa stará o deti s vrodenými a získanými ochoreniami srdca a ciev z celého Slovenska, oslavuje 30. výročie. Špičkoví experti Detského kardiocentra, ktoré bolo založené oficiálne v apríli roku 1992, zrealizovali za tri dekády takmer 20-tisíc kardiochirurgických operácií a katetrizačných zákrokov.

02.05.2022 06:00
detské kardiocentrum, DKC, kardiochirurg, srdce Foto:
Od založenia Detského kardiocentra sa tu zrealizovalo vyše 9200 operačných a 9300 katetrizačných zákrokov.
debata

Detské kardiocentrum, NÚSCH, a. s. píše svoju históriu presne 30. rokov, počas ktorých rozvíjalo svoj prvotriedny prístup v liečbe celého spektra vrodených a získaných ochorení srdca u detí a mladých ľudí. Už v roku 1992 v ňom bol na Slovensku po prvýkrát realizovaná mimotelová mechanická podpora srdca.

„Vďaka nadviazaniu a rozvíjaniu spolupráce s detskými nemocnicami v americkom Bostone a Filadelfii prichádzalo cez Detské kardiocentrum od začiatku jeho fungovania v danom čase na Slovensko to najmodernejšie know-how. Už v roku 1995 tu bol zrealizovaný celosvetovo prvý zákrok katetrizačného uzáveru defektu predsieňového septa tzv. Amplatzovym oklúzorom. V roku 1998 tu úspešne prebehla prvá transplantácia detského srdca na Slovensku a v roku 2008 bola implantovaná prvá dlhodobá mechanická podpora u dojčaťa vo vyšehradskom regióne,“ uvádza MUDr. Martin Záhorec, PhD., primár Oddelenia detskej kardiológie.

Video
Primár Záhorec: O najčastejších vrodených chybách detí. Ako sa dá pomôcť už pred narodením? Prečo vznikajú vrodené vývojové chyby srdca? Čo je to nultý trimester?

„Od založenia Detského kardiocentra sa tu zrealizovalo vyše 9200 operačných a 9300 katetrizačných zákrokov, ktorými dokázali naši súčasní aj bývalí kolegovia, spojení rovnakým poslaním, zachrániť tisíce detských životov,“ hovorí MUDr. Viera Illíková, PhD., primárka Oddelenia arytmií a kardiostimulácie a dodáva: „Z hľadiska našej práce považujeme za prelomový aj rok 2008, kedy sa nám podarilo rozbehnúť program rádiofrekvenčných katétrových ablácií srdca v detskom veku. Katétrová ablácia predstavuje príčinnú liečbu a znamená teda úplné vyliečenie väčšiny týchto detí. Za ostatných 14 rokov sa urobilo 500 ablácií, pričom najmenšie vyliečené dieťa malo len 2 mesiace.“

Jedna z historických snímok Detského kardiocentra. Foto: Detské kardiocentrum
detské kardiocentrum, dieťa, srdce, história Jedna z historických snímok Detského kardiocentra.

„Postupne boli v našom centre vytvorené komplexné centralizované programy, ako mechanická podpora a transplantácia srdca, program starostlivosti o pacientov s jednokomorovou cirkuláciou alebo pľúcnou hypertenziou či prenatálna echokardiografická diagnostika. Tímy lekárov a sestier dokážu poskytovať vysoko špecializovanú anestéziologickú a intenzívnu starostlivosť aj deťom s najzávažnejšími srdcovými ochoreniami, keď sa nachádzajú v kritickom stave,“ vysvetľuje doc. MUDr. Ľubica Kováčiková, PhD., primárka Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny.

30 rokov Detského kardiocentra v číslach:

  • 220-tisíc kardiologických vyšetrení
  • 160-tisíc echokardiogra­fických vyšetrení
  • 22-tisíc hospitalizácií
  • 20-tisíc výkonov v celkovej anestézii
  • 10-tisíc kardiochirurgických operácií
  • 10-tisíc katetrizácií
  • 500 rádiofrek­venčných katétrových ablácií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #Detské kardiocentrum #kardiochirurgia #kardiológia