Usmievavé dievčatko robí pokroky aj vďaka koňom

S príspevkom od zdravotnej poisťovne môže Ela absolvovať terapie podľa potreby, nie podľa peňaženky rodičov.

03.05.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat

Ela je Barborina prvorodená dcérka. Radosť z jej narodenia ale zatienil oznam lekárov, že dievčatko má s veľkou pravdepodobnosťou Downov syndróm. Bábätku diagnózu genetické testy definitívne potvrdili. S ochorením súvisí aj oneskorený motorický vývoj. Napredovať malej Ele pomáha hipoterapia.

Prvé dni po odhalení diagnózy boli pre mladých rodičov náročné. Museli prekonať strach z neznámeho a začať si o ochorení zisťovať čo najviac informácií.

,,Tešili sme sa, že Ela nemá žiadne z ďalších vážnych pridružených problémov, ktoré Downov syndróm sprevádzajú – srdcové poruchy, chyby tráviaceho ústrojenstva alebo ďalších orgánov. Nemuseli sme tak absolvovať žiadnu operáciu, čo nám dalo veľmi dobrý štart do života, " teší sa mamička.

Dovera, pr, nepouzivat

Koníky ju posúvajú vpred

Jedenapolročnej Ele v súčasnosti robí najväčšie problémy hypotónia – slabé svalové napätie a hypermobilita kĺbov. „Udržať končatiny a celkovo telo v nejakej polohe je pre ňu oveľa náročnejšie a vyčerpávajúcejšie ako pre bežného človeka,“ vysvetľuje mama Barbora. Dievčatko potrebuje pravidelné konzultácie vo fyzioterapeutickej ambulancii.

Výrazne vpred ju posúva aj spomínaná hipoterapia (terapia s pomocou koní), ktorá je však pre bežnú rodinu finančne pomerne náročná. Malá Ela na ňu získala príspevok od svojej zdravotnej poisťovne z grantového programu Dôvery Bojovníci za zdravie. „Cena sa pohybuje od 20 eur za lekciu. My platíme s permanentkou 25 eur. Ideálne je absolvovať aspoň jednu lekciu týždenne, niekedy aj viac. Náš mesačný rozpočet je tak chudobnejší aj o 150 eur, " vysvetľuje mamička Barbora.

Zdravotná poisťovňa, ktorá pomáha

To sú však len výdavky za jeden druh potrebnej terapie. Ela potrebuje pre svoj vývoj aj inú liečbu, motivačné aktivity alebo pomôcky. Pripočítať k nim treba aj výdavky súvisiace s neustálymi návštevami lekárov. ,,Preto som vďačná, že poisťovňa Dôvera dáva možnosť prihlásiť sa o finančný grant na rehabilitácie, zákroky a pomôcky, ktoré štandardne nie sú preplácané. Ja som našu Elu prihlásila už tretíkrát. Po prvýkrát nás síce nevybrali, v ďalšom kole sme však už podporu na hipoterapie získali. Aj vďaka tomu ich môžeme absolvovať tak často, ako je potrebné, nie ako často si to môžeme dovoliť, " hovorí mama malej Ely.

Vďaka cvičeniam a terapiám sa dievčatku podarilo začať samostatne chodiť už v osemnástich mesiacoch, čo je pri hypotónii skôr výnimočné. Iné míľniky v psychomotorickom vývoji ale dosahovala Ela neskôr ako bežné deti. Sedieť začala napríklad až v jedenástich mesiacoch. Štvornožkovanie oslávili spolu s prvými narodeninami, teda vo veku keď už iné deti už dávno stoja alebo sa pokúšajú o prvé kroky. ,, Aj tak to však boli veľké úspechy a veľmi sme sa tešili, " dodáva mamička.
Dovera, pr, nepouzivat

Veľká malá parádnica

Ela bude mať v auguste už dva roky. Je to veselé zvedavé dievčatko, ktoré má rado deti a zvieratká. ,,Obľubuje psíkov a kone. U môjho otca máme labradora Huga a s manželom vlastníme farmu s dobytkom a koňmi, takže je na kontakt so zvieratami odmalička zvyknutá," opisuje dcérku mamička.

Je aj veľká parádnica. „Veľmi rada si skúša čiapky, klobúky, šatky, okuliare, čokoľvek a potom hneď beží k zrkadlu a spokojne sa obzerá. S manželom sa na tom bavíme a asi ju v tom aj trochu podporujeme, lebo zakaždým híkame, aká je krásna," smeje sa Barbora.

Barbore veľmi záleží na tom, aby sa dcérka rozvíjala čo najlepšie, a preto začala študovať druhú vysokú školu – odbor pedagogika a robiť hipoterapeutický kurz. ,,Keďže som sa odmala venovala jazdeniu na koňoch a máme aj vlastnú farmu, kde chováme aj kone, vedela som už predtým o hipoterapii.“

Práve tento druh rehabilitácie má pozitívny a vyrovnávajúci efekt aj na iné zdravotné problémy pridružené k Downovmu syndrómu. „Preto pre mňa boli tieto terapie jasnou voľbou, čo schválili a potvrdili aj naši lekári. Od potvrdenia Elinej diagnózy sme najskôr veľa cvičili, teraz chodíme pravidelne plávať, na hipoterapie. Príležitostne ďalej cvičíme, aj keď teraz sa viac zameriavame na rozvoj jemnej motoriky a stimuláciu tvárovej oblasti, aby sme napravili polohu jazyka a umožnili tak správny rozvoj reči. Ela totiž zatiaľ stále nehovorí," uzatvára mamička.

Čo chýba rodičom detí so špeciálnymi potrebami?

Okrem peňazí sú to informácie a podpora od štátu. Ak chcú pre svoje dieťa zabezpečiť adekvátnu liečbu, musia sa poriadne obracať. ,,Určite by mi pomohlo poradenstvo, ktorými smermi sa máme uberať, pretože sama sa niekedy strácam v množstve informácií,“ vysvetľuje Barbora.

S maličkou dcérou už dnes napríklad navštevuje desiatich rôznych odborníkov. Tí však nie sú prepojení a vzájomne spolu nekomunikujú.

„Väčšinou sama vyhodnocujem, ktoré aktivity budeme robiť, na čo sa budeme zameriavať. Štát nás bohužiaľ nijako nepodporuje. Ani informačne, ani finančne.“
Dovera, pr, nepouzivat

Bojovníci za zdravie

Grantový program Bojovníci za zdravie spustila poisťovňa Dôvera v roku 2012, aby mohla pomáhať zlepšovať zdravie svojich poistencov a zvyšovať kvalitu ich života. Už desať rokov prispieva poistencom na zdravotnícke pomôcky, terapie či liečbu, ktorá nie je podľa zákona hradená z verejného zdravotného poistenia.

Za ten čas Dôvera podporila viac ako 1¤300 žiadateľov a prispela im financiami vo výške 1,7 milióna eur. Jarné kolo grantového programu práve prebieha, žiadosti môžu poistenci Dôvery posielať do 4. mája 2022.

Finančné príspevky poskytuje Dôvera na ošetrenia, zákroky, operácie, rehabilitácie či pomôcky, ktoré si žiadatelia musia hradiť sami, pretože sa na ne nevzťahuje (alebo len čiastočne vzťahuje) úhrada zo zdravotného poistenia. To znamená, že ich žiadna zdravotná poisťovňa neuhrádza.

chyba