Môže pomôcť pri myómoch "déčko" a zelený čaj?

Myómy maternice sú najčastejšie nezhubné nádory tela maternice u žien v plodnom veku. Sú najčastejším dôvodom hysterektómie, operačného zákroku, pri ktorom sa odstráni maternica. Priemerný vek žien trpiacich myómami je 39 rokov a typickým príznakom, ktorý výskyt myómov sprevádza, je silná menštruácia.

06.05.2022 06:00
maternica, stetoskop, myómy, krčok maternice Foto:
V prípade rozhodovania sa pre liečbu zohráva úlohu umiestnenie myómov, vek pacientky, a najmä fakt, či ešte chce mať deti.
debata

Existuje rastúci počet dôkazov o výskyte nízkych hladín vitamínu D v krvi u žien s myómami. Deficit vitamínu D sa teda považuje za jeden z hlavných rizikových faktorov vzniku myómov maternice. Dokázala to aj metaanalýza, kam bolo zahrnutých deväť štúdií s celkovým počtom 1 930 účastníčok. Aj preto sa o déčku uvažuje ako o sľubnom a bezpečnom prostriedku pri zmenšovaní veľkosti myómov, resp. pri prevencii ich návratu (po myomektómii, odstránení myómov).

Okrem toho sa robia štúdie s potravinovými doplnkami obsahujúcimi extrakt zo zeleného čaju. O zelenom čaji je známe, že obsahuje tzv. katechíny, z nich sľubný je tzv. epigalokatechín galát so skratkou EGCG. O pozitívnych účinkoch pravidelného pitia (v Ázii bežných tri až desať šálok denne) zeleného čaju na ženské reprodukčné zdravie existuje už veľa informácií, týkajú sa pozitívneho efektu na endometriózu, na syndróm polycystických vaječníkov, na dysmenoreu (bolestivú menštruáciu). Preto sa logicky štúdie zameriavajú aj na myómy a možnosť ich zmenšenia – najmä u žien pred menopauzou s nepríjemnými príznakmi, ktoré majú obmedzené možnosti terapie.

Rizikové faktory pre vznik a rast myómov

Rasa: Afroameričanky majú myómy 2– až 3-krát častejšie ako belošky

Vek: Ženy vo veku 40 až 60 rokov majú myómy 10-krát častejšie ako 20– až 30-ročné

Skorý nástup menštruácie: Pred 10. rokom života

Dedičnosť: Prvostupňová príbuzná ženy s myómom má 2,5-násobne zvýšené riziko

Nedostatok vitamínu D: zvyšuje riziko

Obezita: Každý prírastok o 10 kg zvyšuje riziko o 21 %

Vysoký krvný tlak: Vyššie BMI (index telesnej hmotnosti) a hypertenzia (zvyšuje riziko 4-násobne)

V dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej, randomizovanej klinickej štúdii bolo 39 pacientok v reprodukčnom veku, ktoré mali aspoň jeden myóm väčší ako 2 cm. Užívali dennú liečbu 800 mg extraktu zo zeleného čaju (45 % EGCG) alebo placebo (čiže látku bez predpokladaného účinku, 800 mg hnedej ryže) počas štyroch mesiacov. V skupine s placebom sa objem myómov počas štúdie zvýšil, zatiaľ čo pacientky užívajúce extrakt zo zeleného čaju vykazovali významné zníženie objemu myómov a takisto sa znížila závažnosť ich príznakov (napr. vo forme anémie, málokrvnosti). Štúdia bola publikovaná v Medzinárodnom časopise pre ženské zdravie (International Journal of Women's Health).

HPV, vyšetrenie, test Čítajte aj HPV pozitívna? A čo teraz?

Ďalšia štúdia na 30 ženách bola publikovaná v Európskom review pre medicínske a farmakologické vedy (European review for Medical and Phamacological Sciences). Jedna skupina žien bola dostala 25 mikrogramov vitamínu D a 150 mg EGCG plus 5 mg vitamínu B6 počas štyroch mesiacov. Druhá skupina nedostala žiadnu liečbu (ako kontrola) počas rovnakého obdobia. V aktívnej skupine celkový objem myómu sa znížil takmer o 35 %, zatiaľ kým v kontrolnej skupine došlo k nárastu objemu. Bolo tiež hlásené zlepšenie kvality života u žien užívajúcich „déčko“, EGCG a B6 spojených so znížením závažnosti príznakov.

Aj v roku 2021 sa uskutočnila ďalšia štúdia na 43 pacientkach. Aktívnej skupine sa podávalo 300 mg EGCG plus 2000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D plus 10 mg vitamínu B6. V tejto skupine sa zmenšil objem myómov, zatiaľ čo v kontrolnej skupine ostal nezmenený. Menštruačné krvácanie a anémia sa zlepšili len u žien v aktívnej skupine. Podobných štúdií je viac a sú publikované v Gynekologickej endokrinológii a podobne. Potravinové doplnky, samozrejme, nie sú uznané ako lieky a nejde o štúdie na tisíckach pacientok. Užívanie vitamínu D, B6 a extraktu zo zeleného čaju vo výživových doplnkoch s dostatočnou dávkou týchto látok však na rozdiel od inej liečby myómov nemá hormonálny charakter a nežiaduce účinky.

Na našom trhu je dostupných niekoľko produktov s extraktom zeleného čaju (napr. EGCG EXTRA alebo DUOGEN), takisto produkty s obsahom 2000 IU vitamínu D (BIOMIN K2 D3 PREMIUM, DeVIT, Megadéčko, GS extra strong vitamín D3, Terezia vitamín D3 a iné).

Novinkou na trhu je produkt HPVIRIN kombinujúci extrakt zeleného čaju a EGCG, vitamín D 2000 IU spolu s ďalšími látkami – extraktmi brokolice, škorice, čierneho korenia, štyroch medicinálnych húb, vitamínov a minerálov v jednom.

Hoci môže byť postoj niektorých gynekológov ku prírodným látkam skeptický, za niekoľko mesiacov trvajúcu „skúšku“ bez rizika to žene určite stojí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D #zelený čaj #menštruačné bolesti #myóm