Viete, ako sa prenesie 60 % nemocničných infekcií? Pritom ochrana je jednoduchá

„Prostredníctvom kontaminovaných rúk nás v pandémii najčastejšie ohrozovali koronavírusy (najmä COVID-19). Teraz pribúdajú črevné vírusy ako je norovírus či rotavírus, ale tiež mikroorganizmy šíriace sa okrem kvapôčok dychového sekrétu aj kontaktom. Dnes je Svetový deň hygieny rúk.

05.05.2022 16:00
virus sars covid koronavirus Foto:
Zdravotníci pracovníci majú prísnejšie kritériá na hygienu rúk v porovnaní s bežnými ľuďmi.
debata

Je to napríklad vírus chrípky, ale aj cytomegalovírus, ktorý je mimoriadne nebezpečný pre tehotné ženy. Závažné sú napríklad aj stafylokoky, zvlášť ak ide o ich rezistentnú formu nazývanú MRSA,“ hovorí prof. MUDr. Mária Štefkovičová, PhD., MPH a dodáva, že „ročne v EÚ ochorie 672-tisíc osôb na infekcie spôsobené rezistentnými baktériami. Ich rezistencia stále narastá, a sú preto stále viac a viac nebezpečné. 64 % týchto infekcií vzniká v nemocniciach. Zomrie na ne ročne 33-tisíc Európanov, čo je viac ako na tuberkulózu, HIV, chrípku alebo úmrtí pri leteckých nehodách.“

Dezinfekcia rúk na alkoholovej báze zabíja väčšinu choroboplodných organizmov, ktoré sa nachádzajú na našich rukách. Je preto najúčinnejšou formou prevencie tzv. nozokomiálnych (šíriacich sa v nemocnici) nákaz. Na jednom centimetri štvorcovom našich rúk je možné nájsť až 1500 rôznych baktérií, najviac z nich na končekoch prstov. Je preto dôležité si aplikovať dezinfekciu správne.

Video
Kde pri umývaní rúk robíme najväčšiu chybu? Dozviete sa v relácii "Ide o zdravie".

Na zefektívnenie prevencie nemocničných nákaz smeruje aj stratégia, ktorá definuje hygienu rúk ako širší pojem, zahŕňajúci nielen dezinfekciu rúk, ale aj úpravu nechtov, starostlivosť o integritu (bez raniek, prasklín) pokožky rúk či správne využívanie hygienických rukavíc a dezinfekčných prostriedkov na ruky v zdravotníckych zariadeniach. Mali by ju dodržiavať všetci zdravotnícki pracovníci, pretože podľa štatistík sa ich rukami prenesie až 60% nemocničných infekcií.

Primárka Oddelenia klinickej mikrobiológie Fakultnej nemocnice Nitra prof. MUDr. Anna Líšková, PhD. dopĺňa: „Hoci je umývanie rúk samozrejmosťou od útleho detstva, tieto návyky je nutné neustále pripomínať. Svetový deň hygieny rúk je významnou príležitosťou pripomenúť si tieto zásady, ktoré pomáhajú v boji proti bakteriálnym, kvasinkovým a vírusovým infekciám. Celý proces umývania rúk, ktorý trvá maximálne 30 sekúnd, môže zachrániť život.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruky #rotavírus #nozokomiálna infekcia #norovírus #hygiena rúk