Odstraňovať postihnutému pred oživovaním protézu? Záchranári napísali pútavú knihu

"Osud poraneného je často v rukách toho, kto ako prvý aplikuje obväz na ranu," tvrdí Dr. Nicolas Senn, zakladateľ Americkej asociácie vojnových chirurgov. "Na záchranu života a zdravia niekedy stačí vhodne podaný pohár vody, lyžica cukru alebo len lyžička soli," dodáva doc. MUDr. Marián Šanta, CSc., vysokoškolský učiteľ z Katedry urgentnej zdravotnej starostlivosti Fakulty zdravotníctva Katolíckej univerzity v Ružomberku.

07.05.2022 06:00
Prvá pomoc v praxi, záchranár, záchranka, 155,... Foto:
Lietame do vesmíru, ovládame umelú inteligenciu, zachraňujeme planétu. Je čas, aby sme sa prestali báť a našli odvahu pri záchrane života.
debata

Po prvom diele z roku 2015 sa v týchto týždňoch na trhu objavila pútavo písaná publikácia „Prvá pomoc v praxi 2“, ktorej autormi sú dvaja dlhoroční zdravotnícki záchranári Miriama Pištejová a Dušan Kraus. Zhrnuli v nej najdôležitejšie a najnovšie informácie pri život ohrozujúcich, vážnych aj menej závažných stavoch, postupy poskytnutia prvej pomoci a pridané sú aj zaujímavosti a príklady. V knihe sú obsiahnuté aj ich skúsenosti z práce v záchrannej zdravotnej službe (ZZS) a časté chyby v poskytovaní prvej pomoci, s akými sa stretávajú.

Zlaté pravidlo: Ak je diabetikovi zle a nie je možné zmerať mu glykémiu (hladinu cukru v krvi) – DAJ MU CUKOR! vyzývajú napríklad autori v knihe v kapitole, ktorá sa týka naliehavých stavov pri cukrovke. Ak má nízku hladinu cukru v krvi, stav sa mu zlepší. Ak má vysokú, neublíži mu to. Cukor je najlepšie podávať v tekutine, nie vo forme cukríkov, aby sa postihnutý nezadusil, a čo je dôležité vedieť, sladké nápoje s označením „light“ či „zero“ obsahujúce umelé sladidlá, sú bez efektu. Nepomôžu!

Preto je vhodné podať skôr čaj s medom, cukrom, med, kolové nápoje, džús, vodu so sirupom. „Diabetika s hypoglykémiou si často môžeme pomýliť s opitým človekom, pretože prejavy môžu byť podobné,“ píšu autori. A takýchto rád je v knihe v 16 kapitolách obrovské množstvo! Napríklad aj taká, že ľuďom s epileptickým záchvatom sa už dávno nedáva medzi zuby vareška…

Záchranár Viliam Dobiáš Čítajte aj Záchranár Viliam Dobiáš: Prvá pomoc pri infarkte

.

Absolútnou novinkou sú videá, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej knihe prvej pomoci. Keď si naskenujete QR kód, ten vás priamo presunie na webstránku, z ktorej je možné pustiť si video. Ak neviete, ako poskytnúť prvú pomoc, neprekáža to, tvrdia autori. Stačí chcieť pomôcť a povedať operátorovi na tiesňovej linke (najlepšie 155), že chcete, ale neviete ako. Operátor je tam aj na to, aby vám pomohol a povedal krok za krokom, čo máte robiť. Preto pri volaní záchranky je najdôležitejšie POČÚVAŤ a snažiť sa byť pokojný. Panika ešte nikoho nezachránila.

Ak je na mieste viacero zranených, najvážnejšie na tom budú tí, ktorí sú najtichšie. K tým treba ísť najskôr, pretože nevieme, či dýchajú, a či masívne nekrvácajú. Čo sa týka prvej pomoci, všetky závažné stavy sa začínajú poruchou dýchania alebo zastavením dýchania, zdôrazňujú záchranári Pištejová a Kraus. Kým človek dýcha, nebojte sa!

Systém záchrannej zdravotnej služby (ZZS) na Slovensku

- Národné číslo ZZS je 155

Po jeho vytočení sa dovoláme na krajské operačné stredisko (skrátene KOS) sídliace v krajských mestách. Máme osem krajov, a teda osem KOS-ov a dovoláte sa v rámci kraja, v ktorom sa práve nachádzate. Ak voláte z Popradu, dovoláte sa do Prešova. Ak z Michaloviec, telefón dvíhajú v Košiciach. Ak má postihnutý čisto zdravotný problém a potrebuje iba záchranku, je výhodnejšie volať 155.

- Jednotné číslo záchranných zložiek v EÚ je 112

Toto číslo je výhodnejšie volať, ak v rámci integrovaného záchranného systému potrebujete nielen záchranárov, ale aj hasičov či policajtov (napr. pri dopravnej nehode). Vo väčšine prípadov vás operátor po zistení základných údajov prepojí priamo na linku 155, aby ste sa rozprávali so zdravotníkmi. A tak budete to isté rozprávať dvakrát. Operátor na linke 155 je vyškolený na to, aby vám vedel po telefóne vysvetliť, ako máte podať prvú pomoc. Nebuďte prekvapení, keď sa vás operátor na tiesňovej linke bude pýtať najskôr na vašu adresu a až potom na to, čo sa stalo. Je to preto, že ak by sa prerušilo spojenie a už by sa s vami nevedel spojiť, bude vedieť, kam má poslať pomoc. Preto je vaša adresa prvoradá. Čo sa stalo, zistia záchranári aj na mieste. Záchranár, s ktorým sa telefonicky zhovárate, nikdy nie je ten, ktorý k vám príde. Tí dvaja sa pravdepodobne nikdy ani nevideli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #kniha #prvá pomoc #tiesňová linka #155 #záchranár