Máte podozrenie na boreliózu? Na úvod skúste domáci test

Lymskou boreliózou sa na Slovensku nakazí ročne zhruba tisíc ľudí, v Európe 10-tisíc ľudí. Počet nakazených stúpa každý rok a na rozdiel od kliešťovej encefalitídy proti lymskej borelióze nie je možné očkovať sa.

10.05.2022 06:00
kliešť, necht, lymská borelióza, čiarový kód Foto:
60% pacientov s boreliózou nepociťuje typické príznaky, alebo si ich zamieňa s inou chorobou.
debata

60% pacientov nepociťuje typické príznaky alebo si ich zamieňa s inou chorobou. Pri podceňovaní liečby hrozí zápal očí, žltačka, alebo dokonca život ohrozujúci zápal nervov či meningitída. Preto je veľmi dôležité podchytiť chorobu včas. Prvú profesionálnu radu môže poskytnúť skúsený lekárnik v online poradni a viac napovie aj domáci test na boreliózu. Je ich viac druhov a ceny sa pohybujú okolo 12–18 eur. Testy slúžia na preukázanie špecifickej kategórie protilátok (tzv. imunoglobulíny M) proti baktériám borélií v krvi od 2 do 4 týždňoch po odhadovanom kontakte s kliešťom.

Lymská borelióza je veľakrát skrytá – ľahké je pomýliť si ju s iným ochorením a hrozí, že choroba nebude podchytená včas. „Od chvíle, keď si na tele nájdete kliešťa, až do objavenia prvého príznaku, môžu uplynúť dva dni, tridsať dní, aj dva mesiace. Nutné je nič nepodceniť, kvôli nepredvídateľnej inkubačnej dobe. Hľadajte červenú škvrnu, ktorá sa postupne zväčšuje, ale vnútri zostáva bledá. To je typický a priamo učebnicový príklad príznaku lymskej boreliózy. Bohužiaľ to, že je typický, neznamená, že musí byť vždy prítomný, a tak si treba všímať i ostatné varovné signály chorého tela,“ hovorí lekárnička Mgr. Pavla Horáková.

Video
Ako sa robí monitoring kliešťov? Pre reláciu "Ide o zdravie" o tom hovorí RNDr. Martin Sojka, PhD., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne. Viete, že výskumníci chytajú kliešte na biely flanel? Odborník radí aj v tom, kde kliešte na tele najčastejšie hľadať a ako s nimi "vykývať".

Neliečená borelióza môže prejsť až do chronického ochorenia. Ľudia sa v takom prípade stretávajú s nepríjemnými zdravotnými problémami, ktoré výrazne znižujú a ovplyvňujú kvalitu ich života. Odhaliť pravú príčinu choroby potom býva náročné a zložité.

Dlhodobým a nepríjemným zdravotným komplikáciám sa dá jednoducho a včas predísť. Je možné si urobiť rýchly domáci test na boreliózu. Robí sa z krvnej vzorky získanej pichnutím do prsta. Výsledok sa človek dozvie do do 10 – 15 minút. „V prípade pozitívneho výsledku je nevyhnutné navštíviť lekára a začať liečbu antibiotikami,“ uzatvára Horáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #lymská borelióza #nákaza #borelióza