Nedajte si zobrať maternicu, hľadajte možnosti

Myómy maternice sú najčastejšie nezhubné nádory tela maternice u žien v plodnom veku. Sú najčastejším dôvodom hysterektómie, operačného zákroku, pri ktorom sa odstráni maternica. Priemerný vek žien trpiacich myómami je 39 rokov a typickým príznakom, ktorý výskyt myómov sprevádza, je silná menštruácia.

16.05.2022 06:00
maternica, gynekológ, myómy, endometrióza, menzes Foto:
Ženy vo veku 40 až 60 rokov majú myómy 10-krát častejšie ako 20- až 30-ročné.
debata

V roku 2020 sa na základe prehodnocovania prínosov a rizík stiahol z trhu liek na terapiu stredných až závažných symptómov myómov maternice s obsahom ulipristal acetátu (Esmya). Dôvodom bolo riziko vážneho poškodenia pečene. Novinkou pri liečbe symptómov myómov je liek Ryeqo.

Dobrou správou je, že z myómov sa len zriedkavo vyvinie rakovina. Ide o nádory, ktoré sa vyvíjajú z normálnych svalových buniek maternice. Príčina ich vzniku nie je celkom jasná, poznáme len faktory, ktoré zvyšujú ich výskyt. Myómy totiž patria medzi tzv. hormonálne závislé nádory. Aj preto postihujú ženy v reprodukčnom veku, čiže také, ktorých organizmus je ešte hormonálne aktívny. Medzi príčiny zvýšeného výskytu patrí aj rodinná predispozícia, obezita či nekontrolovaný vysoký krvný tlak.

Terapiu potrebuje tretina žien s myómami

Väčšina myómov ženám nespôsobuje problémy. Približne tretina žien s myómami však potrebuje terapiu. Myómy totiž môžu rásť pod sliznicou maternice a vyklenúť sa do jej vnútra, prerastať jej stenou a niektoré dokonca vyčnievajú z maternice navonok. Zatiaľ kým prvé dve lokalizácie spôsobujú najmä problémy s menštruačným krvácaním či so schopnosťou otehotnieť, veľké myómy z vonkajšej strany maternice môžu dokonca utláčať okolité orgány.

Závisí teda od ich umiestnenia, rastu, veľkosti. Ak myóm napríklad tlačí na močovú rúru, môže obmedziť vyprázdňovanie močového mechúra, s čím súvisia časté zápaly. Aj malý myóm v mieste ústia vaječníkov môže zapríčiniť neplodnosť. Myóm môže byť príčinou zápchy, ak tlačí na príslušnú časť čreva atď.

Možnosti terapie

Možnosti terapie možno rozdeliť do niekoľkých skupín. Patrí sem zmenšenie veľkosti nádoru, zníženie závažnosti krvácania a napokon odstránenie samotného myómu alebo celej maternice. To, pre akú liečbu sa žena v spolupráci so svojím gynekológom rozhodne, závisí od závažnosti príznakov, od jej veku, od umiestnenia a veľkosti myómu. Záleží na rozhodnutí pacientky zachovať maternicu a plodnosť. Odstránenie maternice (tzv. hysterektómia) by malo byť poslednou možnosťou. Čítajte preto aj tento článok:

maternica, stetoskop, myómy, krčok maternice Čítajte viac Môže pomôcť pri myómoch "déčko" a zelený čaj?

„Napriek významnému pokroku vo farmakologickom a konzervatívnom prístupe k liečbe myómov maternice hysterektómia stále zostáva v liečbe zlatým štandardom. Je zároveň najčastejšou gynekologickou operáciou. Na Slovensku v rokoch 2011 až 2016 tvorila hysterektómia až 76,9 % zo všetkých operačných výkonov pre myóm maternice,“ napísal vo svojej publikácii Myómy maternice MUDr. Mikuláš Redecha, PhD. Zároveň však dodal, že v súčasnosti prevláda skôr odklon od tohto typu operácie pri benígnych, čiže nezhubných ochoreniach. Čo myómy sú.

Tri základné druhy problémov

Myómy spôsobujú tri základné skupiny problémov: nadmerné menštruačné krvácanie, prípadne krvácanie medzi menštruáciami, ktoré je spojené aj s anémiou či bolesťami v podbruší. Ďalej sú to komplikácie s otehotnením (jedna z príčin neplodnosti) a tehotenstvom (problémy počas gravidity, častejšie potraty). Napokon sú to mnohé nepríjemné príznaky, ktoré spôsobuje veľkosť a samotné umiestnenie myómov (napr. častejšie močenie či ťažkosti pri močení).

Ak žena navštívi gynekológa pre ťažkosti a jestvuje podozrenie, že ide o myóm, väčšinou na stanovenie diagnózy stačí bežné a ultrazvukové vyšetrenie. Ak lekár usúdi, že je to potrebné, môže ju poslať aj na hysteroskopické (zavedenie optického nástroja cez vagínu a krčok do maternice) alebo laparoskopické vyšetrenie (cez malý rez v dolnej časti brucha). V zriedkavých prípadoch aj na CT či MRI.

Nezanedbateľný vplyv myómov na možnosť otehotnenia

V prípade rozhodovania sa pre liečbu zohráva úlohu umiestnenie myómov, vek pacientky, a najmä fakt, či ešte chce mať deti. Samozrejme, chirurgia patrí medzi invazívne metódy, ktoré majú svoje riziká, okrem iného aj v podobe straty plodnosti. Jednou z možností je použitie hormonálnej antikoncepcie, ktorá je v niektorých prípadoch schopná odstrániť nepríjemné príznaky v podobe silného menštruačného krvácania. Nie je však preukázané, že by myómy dokázala zmenšiť, takže nerieši problém tých žien s myómami, ktoré ešte chcú mať deti. Vzhľadom na to, že dnes ženy rodia stále staršie, vplyv myómov na možnosť otehotnenia a donosenie dieťaťa nie je zanedbateľný.

Z chirurgickej liečby je okrem odstránenia maternice možná myomektómia, čo je odstránenie len samotného myómu pri zachovaní maternice (môže sa vykonať otvorenou chirurgickou cestou alebo laparoskopicky), myómy však môžu narásť opäť. Potom je možná tzv. embolizácia maternicovej tepny. Po čase si však myóm môže vytvoriť náhradné cievy pre zásobovanie krvou a opätovne začať rásť. Možnou komplikáciou je upchatie tepny zásobujúcej vaječník, takže pred zákrokom si žena musí byť vedomá, že po operácii môže ostať neplodná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #menštruácia #gynekológ #myóm #myómy #hysterektómia