Poranenia hlavy: Z ranky na koreni nosa otras mozgu

Poranenia hlavy vznikajú najčastejšie pri pádoch, úderoch a dopravných nehodách. Pri úraze hlavy môže okrem vonkajšieho poranenia vo forme opuchu či rany dôjsť aj k priamemu alebo nepriamemu poraneniu mozgu. Píšu o nich vo svojej najnovšej publikácii "Prvá pomoc v praxi 2" záchranári Miriama Pištejová a Dušan Kraus.

15.05.2022 06:00
hlava, úraz, dieťa, zranenie, prvá pomoc,... Foto:
Aj po krátkej strate vedomia po úraze by mal byť postihnutý vždy ošetrený lekárom.
debata

Priame poškodenie mozgu vzniká hneď pri úraze, napríklad otras alebo pomliaždenie mozgu. Pri nepriamom poškodení vzniká krvácanie alebo opuch, ktorý poškodzuje mozog. Najväčším nebezpečenstvom pri poraneniach hlavy je, že v teréne nie je možné spoľahlivo vylúčiť súčasné poranenie mozgu. Závažné poranenie mozgu môže vzniknúť aj po zdanlivo malom úraze a môže sa naplno prejaviť až o niekoľko hodín alebo dní po úraze, ale v tom čase už môže byť mozog nenávratne poškodený.

„Chlapec spadol na roh skrinky. Mal len malú ranku na koreni nosa. Ani nekrvácala. Vracal však a sťažoval si na točenie hlavy. Po vyšetrení lekárom sa zistilo, že má otras mozgu,“ píšu autori v hodnotnej publikácii.

Prvá pomoc v praxi, záchranár, záchranka, 155, kniha, prvá pomoc Čítajte aj Odstraňovať postihnutému pred oživovaním protézu? Záchranári napísali pútavú knihu

Inou situáciou v ich záchranárskej praxi bol muž pod vplyvom alkoholu. Bol dezorientovaný, mal zhoršenú artikuláciu, bol spavý a sťažoval sa na bolesť hlavy. Záchranári jeho stav, ktorý mohlo spôsobiť požitie alkoholu, nepodcenili. Pán mal tzv. subdurálny hematóm, čo je krvácanie pod tvrdú mozgovú plenu. Ak sa nezastaví včas, dôjde k útlaku mozgu.

Aj po krátkej strate vedomia po úraze by mal byť postihnutý vždy ošetrený lekárom. Poranenia hlavy sú navyše často spojené aj s poranením chrbtice a miechy. Ako hovorí Dr. Nicolas Senn, zakladateľ Americkej asociácie vojnových chirurgov, osud poraneného je často v rukách toho, kto ako prvý priloží obväz na ranu.

Prvá pomoc pri poranení hlavy

  • skontrolovať stav vedomia a dýchanie
  • pri bezvedomí alebo príznakoch poranenia mozgu ihneď volať záchranku
  • ošetriť vonkajšie poranenia
  • sledovať zmeny vedomia
  • nedovoliť postihnutému zaspať
  • ak je postihnutý v bezvedomí a nie je podozrenie na úraz chrbtice, uložiť ho na bok
  • pri krvácaní z ucha uložiť na stranu krvácania

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #prvá pomoc #poranenie #otras mozgu #úraz