Tri najdôležitejšie príčiny atopického ekzému

Chorobu pomenoval a po prvýkrát klinicky opísal v roku 1808 anglický lekár Robert Willan, slávny lekár, ktorý sa považuje za zakladateľa dermatológie ako samostatného medicínskeho odboru. Výraz „ekzém“ odvodil z gréckeho slova „ekzeo“ označujúceho niečo, čo preniká na povrch, v tomto prípade na povrch kože. Výraz „atopický“ odvodil z gréckeho „atopos“, čo znamená „čudný, nezvyčajný“.

14.05.2022 06:00
krém, kortikoid, kortikoidová masť Foto:
Kortikoidy nemajú preventívne účinky, ako si myslí mnoho ľudí.
debata

Príčiny atopického ekzému

1. Nesprávne zloženie rohovitej vrstvy kože (vonkajšia vrstva, kde dochádza k odlupovaniu odumretých buniek), ktoré je dané atypickou tvorbou kožných lipidov (tukov) a zníženým množstvom močoviny (urey) v koži. Močovina je prirodzený hydratačný faktor, ktorý na seba viaže vodu, a tým udržiava hydratáciu. Atopická koža obsahuje len cca 30 % urey v porovnaní so zdravou pokožkou. V kožných lipidoch pacienta s atopickým ekzémom chýba najmä omega-nenasýtená mastná kyselina linolová. Výsledkom tohto zníženého obsahu obidvoch substancií dochádza k nadmernej strate vody. Koža je suchá, tenká, ľahko zraniteľná a umožňuje tak prienik rôznych alergénov vrátane toxínov. Kožná bariéra prestáva plniť svoju fyziologickú funkciu obrany tela a dochádza k nežiaducemu obojstrannému prieniku látok. Z kože von uniká voda a z vonkajšieho prostredia dovnútra tela zas prenikajú alergény a toxíny patogénov množiacich sa v ložiskách ekzému.

Vplyvom suchosti kože dochádza k svrbeniu a škriabanie ďalším závažným spôsobom prehlbuje a zhoršuje patologický proces. Najzávažnejším patogénom (mikroorganizmus schopný vyvolať ochorenie) je zlatý stafylokok, ďalej rôzne streptokoky, zriedkavejšie aj kvasinky.

dieťa, tvár, atopický ekzém, ekzém, líčka Čítajte aj Ako liečiť atopický ekzém bez kortikoidov?

2. Ďalšia príčina je prehnaná imunitná odpoveď organizmu na určitý alergén. Určenie tohto alergénu je zásadné pri zvládaní priebehu choroby.

3. Naladenie nervového systému. Ten spôsobuje zvýšené svrbenie, citlivosť a dráždivosť kože s ohľadom na psychický stav jedinca. Stres a nespokojnosť vedú k zvýšenému výskytu ložísk, k častejšiemu škriabaniu a k celkovému zhoršeniu klinického obrazu. Odtiaľ pochádza anglosaské pomenovanie ochorenia neurodermitída (neurodermitis).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #ekzém #atopický ekzém #neurodermitída