Osem rizikových faktorov, ktoré negatívne vplývajú na inkontinenciu

Inkontinencia nie je primárne choroba spôsobená vonkajším nepriateľom, ale stavom nášho organizmu, povedal MUDr. Martin Romančík, PhD. z urologického oddelenia FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

12.06.2012 06:00
žena, pomočovanie, toaleta, toaletný papier,... Foto:
Ktoré faktory ovplyvňujú naše telo a riziko inkontinencie?
debata

Dodal, že za ňu môže aj životospráva, ktorú v prípade inkontinencie treba vlastnou aktivitou zmeniť. Výsledkom môže byť zmiernenie, prípadne vymiznutie problémov.

Rizikové faktory pre únik moču:

Obezita – je dokázané, že zníženie hmotnosti, najmä v prípade veľmi obéznych žien, vedie k zlepšeniu kontinenčného sta­vu.

Kofeín – dohady o jeho vplyve na inkontinenciu sú podľa doktora Romančíka kontroverzné. „Väčšina štúdií sa zhoduje na tom, že kofeín pôsobí na sliznicu močového mechúra a na močový trakt dráždivo a jeho vysadenie znamená zlepšenie kontinenčného stavu.“

Zvýšený príjem sýtených nápojov – aj bublinkové nápoje pôsobia dráždivo na močový trakt. Po ich eliminácii, prípadne úplnom vysadení sa kontinenčný stav zlepší.

Korenisté jedlá – močovú sústavu dráždia

Zápcha – liečba zápchy, napríklad stravou bohatou na vlákninu zlepší kontinenčný stav.

Neliečené respiračné ochorenia. Virózy, astma, chronická obštrukčná choroba pľúc – v konečnom dôsledku zvýšia vnútrobrušný tlak, čím sa zhorší kontinenčný status. Liečba týchto ochorení jednoznačne zlepší kontinenčný stav pacientky.

Fajčenie – nikotín vo svojom mechanizme účinku iniciuje mimovoľný sťah svaloviny močového mechúra, a tým pádom vyvoláva tzv. urgentnú inkontinenciu (pacientka má problém včas dobehnúť na záchod), vysvetlil MUDr. Romančík.

Niektoré športy (basketbal, volejbal, tenis) vedú k náhlym nárastom vnútrobrušného tlaku, a preto sú rizikové vo vzťahu k úniku moču.

debata chyba