Nevyseďte si hemoroidy. Čo je hlavný dôvod ich vzniku?

Hemoroidy sú ochorenie ciev, keď sa zväčší pôvodne drobná žila v sliznici konečníka. Zjednodušene sa dá teda povedať, že ide o chorobne rozšírené žily v oblasti ritného otvoru. Ľudovo sa im hovorí aj "zlatá žila", je to však poklad, o ktorý nikto nestojí. Krvácajú, bolia, spôsobujú problémy pri vyprázdňovaní a komplikácie v podobe opuchu, mokvania, hnisania či až trombózy.

13.05.2022 06:00
hemoroidy, zápcha, toaleta, stolica Foto:
Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice a odkladanie vyprázdňovania na neskôr a takisto dlhé vysedávanie na toalete, dnes také populárne s mobilom v ruke.
debata (2)

Odhaduje sa, že hemoroidmi trpí 60–90 % populácie a zároveň sa zistilo, že väčšina pacientov s hemoroidmi má aj chronické žilové ochorenie známe ako kŕčové žily – varixy. Hemoroidy patria do tejto skupiny ochorení tiež, sú to vlastne „kŕčové žily konečníka“.

Z anatomického hľadiska sa hemoroidy vyskytujú v tzv. análnom kanáli, ktorý sa začína pri ritnom otvore a má dĺžku päť centimetrov. Existujú vonkajšie a vnútorné hemoroidy. Častejšie sú tie vonkajšie, ktoré je možné aj nahmatať v podobe akejsi hrčky. Vnútorné sú už vnútri análneho kanála. Samotný konečník siaha až do výšky 15 cm a za ním je už hrubé črevo.

Príčiny vzniku hemoroidov sú rôzne. V prvom rade ide o genetický faktor, ak má jeden z rodičov chronické žilové ochorenie, deti ho budú mať so 75-percentnou pravdepodobnosťou tiež. Ak majú hemoroidy alebo varixy obaja rodičia, pravdepodobnosť, že sa s týmto problémom v istom veku stretne aj ich potomok, je až 90-percentná.

Neseďte na toalete pridlho!

„Predpokladá sa, že hlavným dôvodom vzniku hemoroidov je zvýšený tlak na žily konečníka a ako dominantná príčina vrodená porucha spojivového tkaniva. Prirodzene, nezanedbateľnú úlohu zohráva aj životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu, nedostatok tekutín, čo vedie k zápche a k nepravidelnému vyprázdňovaniu,“ vysvetľuje gastroenterologička z Bratislavy MUDr. Anna Gojdičová. „Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice a odkladanie vyprázdňovania na neskôr a takisto dlhé vysedávanie na toalete, dnes také populárne s mobilom v ruke."

Sedenie na záchodovej doske je síce pohodlné, lenže vonkajší análny zvierač ostáva podvedome otvorený príliš dlho. Na „veľkú“ by sme tak mali chodiť len vtedy, keď je to naozaj potrebné, netlačiť nasilu a nemali by sme tým stráviť viac ako päť minút. Nesmierne dôležitá je dostatočná hygiena konečníka, ideálne umytie čistou vodou. Ak nie je možnosť, možné sú vlhčené vreckovky ako náhrada toaletného papiera, ale špeciálne na to určené, rôznymi parfumovanými „kapesníčkami“ si človek nanajvýš vypestuje v okolí konečníka ekzém.

Zvýšený tlak v konečníku býva aj pri dvíhaní ťažkých bremien, čiže u pracovníkov v rôznych skladoch, nosičov nábytku, ale aj u kulturistov a športovcov s nesprávnou technikou cvičenia vo fitnescentrách. Zvýšený tlak v panvovej oblasti vzniká aj pri namáhavom kašli, kýchaní, preto majú hemoroidy často pacienti s chronickými ochoreniami dýchacích ciest (astmatici, „chochpkári“, fajčiari). Hemoroidy však mávajú nielen ľudia z IT sektora, ktorí si ich doslova „vysedia“, ale aj rybári alebo cyklisti. A logicky – mávajú ich akíkoľvek ľudia s poruchami vyprázdňovania, pretože zvýšený tlak v malej panve zvyšuje naplnenie žilových pletencov v konečníku, nasleduje ich zväčšenie a následne nárast hemoroidov.

Ilustračné foto.

Štyri štádiá. Ktoré je to vaše?

Rozoznávame štyri štádiá hemoroidálneho ochorenia podľa príznakov:

1. štádium: Nebolestivé krvácanie s jasnočervenou krvou na povrchu s pocitom tupých bolestí v oblasti ritného otvoru a análneho kanála. Tieto hemoroidy nevidíme voľným okom, dajú sa zistiť pri rektoskopickom vyšetrení.

2. štádium: Pri tlaku na konečník pri stolici alebo inej námahe sa hemoroidy vydujú, ale po tom, čo sa tlak skončí, spontánne sa vrátia. Pacient pociťuje tlak, svrbenie až bolesť, krváca.

3. štádium: Charakterizuje ho väčšia bolesť, trvalejšie zdurenie, dočasný únik riedkej stolice a vetrov, krvácanie. K vyklenutiu hemoroidov dochádza počas tlačenia na stolicu alebo pri veľkej námahe. Spontánne sa nevtiahnu a je potrebné vtlačiť ich manuálne.

4. štádium: Ide o trvalé, väčšie vyklenutie hemoroidov, ktoré sa nedá vtlačiť naspäť aj je spojené s väčšou bolesťou a trvalým previsom. Ochorenie sprevádza svrbenie, výtok, bolesť, krvácanie, vetry, občas únik stolice, príznakom tzv. akútneho hemoroidálneho ataku je často mokvanie, opuch, hnisanie, hlieny v stolici. Niektorí pacienti prichádzajú za odborníkom už doslova so závažnou málokrvnosťou. Vážnou komplikáciou hemoroidov je trombóza, keď sa v nich zrazí krv.

Od mastí a čapíkov po operačné riešenia

Ochorenia konečníka sa riešia v chirurgických, gastroenterolo­gických ambulanciách a predovšetkým v proktologických centrách, ktoré sa špecializujú na ochorenia konečníka, na diagnostiku a na ambulantnú liečbu bez hospitalizácie. „V skorých štádiách I. a II. stupňa, ak hemoroidy ešte pacientovi nerobia veľké problémy, je možné to riešiť dietetickými opatreniami, teda úpravou stravy,“ píše proktológ MUDr. Pavel Ištok v odbornom časopise Revue medicíny. „Pacient musí prijímať dostatočné množstvo tekutín, strava musí obsahovať dostatok vlákniny. Pomôcť si možno aj výživovými doplnkami, napríklad psyllium je veľmi dobrá prírodná vláknina, ktorú dostať vo forme výživového doplnku, veľakrát však stačí zjesť jedno jablko denne so šupkou.“

Na lokálnu liečbu hemoroidov existujú mnohé zdravotnícke pomôcky a voľnopredajné liečivá vo forme mastí, gélov a čapíkov. Do tzv. konzervatívnej liečby patrí aj celková liečba (veľmi často sa spája s lokálnou). Ide o užívanie tabliet napr. s diosmínom a hesperidínom (obsahujú ich viaceré výživové doplnky alebo aj liek), aké sa užívajú aj pri kŕčových žilách, pretože hemoroidy aj kŕčové žily sú vlastne chronické žilové ochorenie. „Návštevou chirurga, proktológa v akútnom štádiu predídeme zbytočným bolestiam a často sa po bezbolestnom vypustení zrazenej krvi človeku hneď uľaví od bolestí,“ píše odborník. „Po prekonaní akútneho štádia nastupuje štádium hojenia, ktoré už nie je bolestivé. Asi po šiestich týždňoch robíme rektoskopiu (prístrojové vyšetrenie konečníka), ktorá je nebolestivá, a podľa nálezu odporúčame konzervatívne alebo operačné riešenie bez hospitalizácie.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba