Toto sú najnebezpečnejšie zvieratá na Slovensku: Víťaz rebríčka vás dostane!

Jar so sebou prináša, okrem tepla a dlhších dní, aj častejšie vychádzky do prírody. Máte obavy, že vás pri potulkách napadne medveď či diviak?

16.06.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Bude sa vám to zdať možno zvláštne, ale báť by ste sa mali najmä malých, respektíve naozaj miniatúrnych nepriateľov. Tu je náš rebríček tých najnebezpečnejších:

5. Medveď: Niet vari človeka, ktorý by nepočul historky o týchto najznámejších vymetačoch kontajnerov vo Vysokých Tatrách. Niekoľkokrát ročne sa dozvieme aj o útoku medveďa na človeka. Ako sa problémom vyhnúť? Používaním jednoduchých preventívnych opatrení. Všímajte si stopy alebo iné znaky prítomnosti medveďa – ak sú čerstvé, zvýšte pozornosť. Keď je viditeľnosť obmedzená, pomôže rozprávať sa, pískať si alebo inak dopredu upozorniť medveďa na prítomnosť človeka. Medvede sa vám spravidla vyhnú, keď o vás vedia.

4. Diviaky: Ľudskú prítomnosť zo zásady diviaky nevyhľadávajú. Ak sa s nimi človek do kontaktu predsa len dostane, zvyčajne je to v prípade, že ide o samicu s mláďatami. Avšak ani v takom prípade nepanikárte. Snažte sa ticho a pokiaľ možno pokojne vzdialiť. Tento jednoduchý postup väčšinou postačí. Ak sa po vás predsa len rozbehne, s najväčšou pravdepodobnosťou o vás po pár desiatkach metrov stratí záujem. Napadnutie a vážne zranenie osôb pri strete s diviakom je ale raritou.

Foto: SHUTTERSTOCK
Pfizer, pr, nepouzivat

3. Májka fialová: Zrejme ste už pri potulkách v prírode videli krásneho, do modra sfarbeného chrobáka. Ale pozor! Aj keď len výnimočne, môže narobiť veľké škody. Napríklad pri dotyku, kedy vylučuje žltkastú tekutinu, ktorá obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín. Môže byť smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30 mg. Jeho jed v minulosti využívali traviči. Májka sa na Slovensku vyskytuje na celom území. Obľubuje najmä lúky. V blízkosti Bratislavy sa s ňou môžeme stretnúť napríklad v okolí Bielej vody alebo na Devínskej Kobyle. Hojná je aj v okolí Čunovských jazier.

2. Vretenica: Ľudovo nazývaná aj zmija, vretenica je jediný jedovatý had, ktorý sa vyskytuje aj na Slovensku a z času na čas niekoho pohryzne. A aj keď sú smrteľné uhryznutia raritou, objavili sa. Jed, ktorý produkujú obsahuje zmes peptidov, polypeptidov, proteínov a ich toxínov. Ide o zloženie veľmi podobné jedu štrkáčov.

Uhryznutie vretenicou môže spôsobiť smrť asi u jedného promile uhryznutých, čo znamená, že jeden z tisíc uhryznutých môže zomrieť. Nebezpečné sú uhryznutia do tváre, krku a chrbta.

Foto: SHUTTERSTOCK
Pfizer, pr, nepouzivat

1. Kliešť: Náš rebríček uzatvára malý drobný parazit – kliešť. Kliešť je nebezpečný parazit a môže spôsobiť vážne ochorenia. Tým prvým je lymská borelióza, ochorenie, ktoré, aj keď je nepríjemné, je možné liečiť antibiotikami. Druhým, závažnejším, je kliešťová encefalitída. „Ide o vírusové ochorenie prenášané kliešťom obyčajným. Na Slovensku sa podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva SR zaznamená ročne 90 až 160 prípadov kliešťovej encefalitídy,“ uviedla RNDr. Martina Ličková, PhD. z Biomedicínskeho centra SAV. ,,Priebeh ochorenia môže byť veľmi rôznorodý. Približne dve tretiny infekcií sú asymptomatické, ďalej sa môže vyskytnúť široká škála príznakov od chrípke podobného ochorenia až po zápal mozgu a mozgových blán. V poslednom prípade ochorenie vyžaduje hospitalizáciu, zanecháva často trvalé následky a približne pri jednom percente prípadov sa končí smrťou," konštatovala. Ako dodala, spoľahlivú ochranu pred ochorením predstavuje vakcinácia. Mali by ju zvážiť predovšetkým ľudia, ktorí sa často pohybujú v prírode, zvlášť v endemických oblastiach, ako sú napr. lesní robotníci, geológovia, orientační bežci či turisti.

PP-TCV-SVK-0042

odkaz
Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba