Spáva s vami v posteli pes? Na toto si dajte pozor!

O tom, že pes je najlepší priateľ človeka, netreba nikoho presviedčať. Až 39 percent Slovákov má doma psa. Svojich domácich miláčikov máme radi až tak, že sme s nimi ochotní zdieľať aj vlastnú posteľ bez toho, aby sme si uvedomili, že v perinách nie sme so svojim zvieraťom sami. Spoločnosť nám môžu robiť desiatky baktérií a parazitov, ktoré môžu preskočiť zo psieho kožucha na nás. A nemusí to zostať bez následkov.

07.07.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Infekciám alebo ochoreniam, ktoré sa dokážu preniesť zo zvieraťa na človeka, sa hovorí zoonózy „Zoonózy sú nákazy, ktoré súvisia so životom človeka a zvierat a prenášajú sa zo zvieraťa na človeka, alebo prostredníctvom rôznych ďalších faktorov prenosu," uvádza sa v správe banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Salmonelóza či besnota

Najčastejšou zoonózou u nás je salmonelóza. U človeka sa prejavuje silnými hnačkami, malátnosťou, dehydratáciou a zvracaním.

Závažnou chorobou, ktorú môže zviera na človeka preniesť, je aj besnota. Ide o akútne zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Ide o vírusovú nákazu, ktorá sa na človeka prenáša slinami teplokrvných cicavcov. Najčastejšie ide o prenos psami, mačkami, líškami a netopiermi. Príznaky ochorenia sa u človeka môžu objaviť za 10 dní, ale aj o niekoľko mesiacov od poranenia zvieraťom. Klinický obraz besnoty je spočiatku nešpecifický (horúčka, slabosť, bolesť hlavy) a trvá približne týždeň. Nasleduje fáza postihnutia nervov, prejavuje neprimeraným správaním a ochrnutím. Chorý v priebehu pár dní zomiera v dôsledku poruchy funkcie dýchacieho systému. Besnota každý rok zapríčiňuje úmrtie 60 000 ľudí, najmä z krajín Ázie a Afriky. Najčastejšími obeťami sú deti vo veku 5 až 14 rokov.

Na Slovensku je situácia priaznivá. Posledný prípad besnoty u človeka bol na Slovensku bol v roku 1990 v okrese Rožňava. Cestovatelia preto môžu mať falošný pocit bezpečia, že je to tak aj v iných krajinách. Väčšina európskych krajín je označených za „krajiny bez besnoty“, vrátane susednej Českej republiky a Rakúska.

Kliešťová encefalitída

Zo srsti nášho domáceho miláčika na nás môže v posteli preliezť aj kliešť. V prípade, že bol infikovaný vírusom kliešťovej encefalitídy a prisaje sa na človeka, môže ho infikovať. ,,V prípade, že infikovaný kliešť prelezie z domáceho zvieraťa na človeka, môže u neho spôsobiť kliešťovú encefalitídu," potvrdzuje epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Pôvodcom nákazy je vírus, liečba antibiotikami nie je preto účinná. Sústreďuje sa teda najmä na tlmenie príznakov ochorenia. Je preto dôležité zamerať sa na prevenciu a chrániť pred kliešťami nielen seba, ale aj svojich miláčikov. Ľudia majú naviac možnosť dať sa proti tomuto ochoreniu zaočkovať.

PP-TCV-SVK-0030, schválené apríl 2022

odkaz
Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba