Pokračovanie článku: Viete, aké očkovanie povinne potrebujete po tridsiatke?

4. Pneumokoky, meningokoky

  • Hoci sa podobajú názvom, pneumokoky a meningokoky sú dva rôzne typy baktérií. Kým pneumokokové infekcie vyvoláva baktéria Streptococcus­pneumoniae retiazkovitého tvaru, za meningokokové infekcie je zas zodpovedná baktéria Neisseriamenin­gitidis s typickým tvarom dvoch spojených kávových zrniek.
  • Dvojicu baktérií spája fakt, že hoci sú medzi ľuďmi pomerne rozšírené a nemusia na seba vôbec upozorniť, obe zároveň dokážu spôsobiť aj nebezpečný zápal mozgových blán (meningitídu) a iné životu nebezpečné stavy. A spája ich tiež to, že proti každej z nich je možné chrániť sa bezpečným a účinným očkovaním. Proti pneumokokom je očkovanie povinné u detí a tiež u osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb, proti meningokokom je očkovanie odporúčané.

Prečo je očkovanie proti pneumokokom dôležité?

Pneumokoky sú bežnou súčasťou ľudskej mikroflóry. Problém nastáva pri výraznom znížení odolnosti jednotlivca a zároveň aktivácii baktérií pneumokokov, ktoré organizmus prestane kontrolovať. Pneumokokové infekcie majú veľmi pestré príznaky a spôsobujú široké spektrum zdravotných problémov – od ľahkých ochorení dýchacích ciest po ťažké zápaly pľúc, stredného ucha, otravu krvi, meningitídu až po ďalšie život ohrozujúce ochorenia. Pneumokokový zápal pľúc sa začína väčšinou náhle vysokou teplotou, zimnicou a vykašliavaním malého množstva hlienu hrdzavej farby. Meningitída je často sekundárnym ochorením po pneumokokovom zápale stredného ucha alebo po úraze.

Pôvodcom nákazy je Streptococcus­pneumoniae (v súčasnosti je známych viac ako 80 sérotypov), ktorý bežne kolonizuje sliznicu horných ciest dýchacích, kde je súčasťou normálnej mikroflóry. K prenosu dochádza pri priamom kontakte kvapôčkami a slinami. Inkubačný čas je 1 až 3 dni. Nebezpečné sú ochorenia najmä u najmenších detí a starších ľudí, respektíve u ďalších skupín obyvateľstva, ktoré majú zníženú odolnosť voči infekciám. Očkovanie proti pneumokokom má význam nielen u detí a starších ľudí v zariadeniach sociálnych služieb, ale vo všeobecnosti u starších ľudí či u osôb s oslabenou imunitou.

Prečo dať zaočkovať dieťa proti meningokokom?

Meningokok bežne osídľuje sliznicu horných dýchacích ciest v rámci bežnej mikrobiálnej flóry. Odhaduje sa, že každý desiaty až dvadsiaty dospelý človek je bezpríznakový nosič meningokoka, pričom drvivá väčšina o jeho prítomnosti v nosohltane ani netuší, keďže u nich nemusia vzniknúť žiadne zdravotné problémy. Z nosiča sa meningokok prenáša na druhú osobu pri kašľaní, kýchaní, bozkávaní alebo pri dlhodobejšom rozprávaní v tesnej blízkosti vnímavého človeka. V závislosti od citlivosti, imunity a celkového stavu príjemcu sa u neho môže, ale aj nemusí vyvinúť meningokokové ochorenie, alebo sa človek môže, ale aj nemusí stať ďalším nosičom. Zdrojom nákazy sú aj choré osoby, preto je potrebné v ich blízkosti zvýšiť opatrnosť.

Invazívne meningokokové ochorenia ohrozujú najviac deti do štyroch rokov, zvlášť dojčatá s nezrelým imunitným systémom. Okrem dojčiat a malých detí patria k rizikovým skupinám adolescenti a mladí dospelí, ľudia nad 65 rokov, zvýšené riziko majú i ľudia s vrodenými a so získanými poruchami imunity alebo tí, ktorí sa liečia preparátmi na potláčanie imunity.

Prepuknuté ochorenie má prevažne prudký a ťažký klinický priebeh a v našich podmienkach sa zhruba každý desiaty prípad chorých končí smrťou napriek intenzívnej zdravotnej starostlivosti. Baktéria môže spôsobiť hnisavý zápal mozgových blán, otravu krvi, zápal pľúc, krvácanie do nadobličiek a do ďalších orgánov, ktoré postupne prestávajú fungovať a tento stav je už nezvratný. Pri perakútnom rozvoji septického šoku môže chorý zomrieť do 12 až 24 hodín od vzniku prvých príznakov.

Po prekonaní ochorenia má približne 20–30 % ľudí trvalé následky. Závažné sú hluchota, slepota, postihnutie srdca, amputácie prstov alebo celých končatín, neurologické zmeny – epileptické stavy, obrna tvárových nervov, psychomotorická retardácia a iné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #tetanus #záškrt #vakcinácia #imunizácia