Pokračovanie článku: Viete, aké očkovanie povinne potrebujete po tridsiatke?

5. MMR (osýpky, mumps, rubeola): Základ ochrany dieťaťa

Povinné očkovanie MMR vakcínou ponúka deťom účinnú a bezpečnú ochranu pred osýpkami, mumpsom a rubeolou. Očkovanie pozostáva z dvoch dávok, pričom prvú dostane dieťa medzi 15. a 18. mesiacom života a druhú v piatom roku života, teda po dosiahnutí 4 rokov*. Cieľom je, aby bolo dieťa v čase nástupu do školy už riadne zaočkované. (*Ročníky narodené pred rokom 2016 sú podľa predošlej stratégie očkované druhou dávkou až v 11. roku života.). Základné očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke posledné roky nedosahuje na úrovni krajov 95 % percent, teda potrebnú hranicu zaočkovanosti, ktorá vytvára kolektívnu imunitu. Niektorí rodičia sa vakcíny v minulosti obávali, pretože bola nepodložene spájaná s mýtom, že spôsobuje autizmus. Objektívne vedecké dôkazy, ktoré by podporovali súvislosť s očkovaním, však neexistujú.

Fámy o tom, že MMR vakcína spôsobuje autizmus, vznikli ešte v roku 1998 a vychádzajú z manipulatívnej štúdie Andrewa Wakefielda, ktorú zverejnil časopis Lancet. Wakefield svojím výskumom na malom počte detí naznačoval, že existuje spojenie medzi MMR vakcínou a autizmom, a túto domnienku pomocou masmédií rozšíril do celého sveta. Trvalo 12 rokov, kým sa podarilo Wakefielda usvedčiť z porušenia etiky vo vzťahu k detským pacientom a z podvodu, čo ho stálo lekársku licenciu. Až vtedy časopis Lancet článok definitívne stiahol. Od roku 1995 sa zároveň uskutočnilo mnoho metodicky robustnejších epidemiologických štúdií, ktoré poctivo a detailne skúmali príčinnú súvislosť medzi očkovaním a vznikom autizmu. Wakefieldove domnienky sa nepotvrdili, žiadne spojenie medzi autizmom a MMR vakcínou sa nenašlo.

Prečo ide o nebezpečné ochorenia?

Osýpky (morbilli):

  • vysoko nákazlivé a najzávažnejšie vírusové ochorenie detského veku, šíri sa rýchlo vzduchom a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašľaní a kýchaní.
  • Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek. Prakticky každý bez imunity proti osýpkam po kontakte s chorým ochorie. Spočiatku sa prejavuje únavou, nechutenstvom, zvýšenou teplotou, nádchou, kašľom, zápalom spojiviek, svetloplachosťou.
  • V tejto fáze bývajú na sliznici v ústach v oblasti stoličiek belavé škvrny so začervenaným okolím, takzvané Koplikove škvrny. Po niekoľkých dňoch nastupuje horúčka a objavuje sa tmavočervená splývavá vyrážka, najprv na záhlaví, potom na tvári, krku, trupe, bruchu a končatinách. Inkubačný čas je priemerne desať dní, infekčnosť pacienta trvá štyri dni pred objavením vyrážky a štyri dni po objavení vyrážky.
  • Závažnosť ochorenia spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a zápal mozgu. Najproblematickejší priebeh je u detí do troch rokov a dospelých.

Mumps (parotitída, príušnice):

  • vírusové infekčné ochorenie, šíri sa vzduchom, kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest chorého. Prejavuje sa zápalom príušných slinných žliaz, sprevádza ho horúčka, malátnosť, bolesti hlavy a svalov.
  • Častou komplikáciou, najmä u adolescentov, je zápal semenníkov a nadsemenníkov, pričom po prekonaní zápalu môže s veľkou pravdepodobnosťou vzniknúť neplodnosť. U dospelých ide často o zápal mozgových blán, mozgu a pankreasu. Mumps môže byť aj príčinou straty sluchu. Inkubačná lehota je 10 až 14 dní.

Ružienka (rubeola):

  • vírusové infekčné ochorenie, šíri sa vzduchom, ktorý je kontaminovaný výlučkami horných dýchacích ciest chorého, k prenosu môže dôjsť aj cez kontaminované predmety. Inkubačná lehota je 14 až 21 dní.
  • Najskôr sa vyznačuje drobnou svetloružovou vyrážkou na tvári, rýchlo sa šíriacou aj na trup. Výsevu vyrážky predchádza zdurenie lymfatických uzlín.
  • Medzi časté komplikácie patrí bolesť až zápal najmä drobných kĺbov, zvýšená teplota, kašeľ, nádcha.
  • Pre tehotné ženy a ich nenarodené deti predstavuje veľké nebezpečenstvo – ak sa žena nakazí ružienkou v prvom trimestri, dieťa sa s veľkou pravdepodobnosťou narodí s postihnutím zraku, sluchu, poškodením mozgu, vrodenou srdcovou chybou alebo s duševným postihnutím. Tehotenstvo sa môže skončiť potratom alebo narodením mŕtveho plodu.
  • Vzhľadom na závažné a možné celoživotné následky týchto infekcií má nesporný význam predchádzať im očkovaním. Vakcína je plne hradená zo zdravotného poistenia a je súčasťou stratégie povinného očkovania.

Zdroj: Epidemiológovia a pracovníci národných referenčných centier z Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #tetanus #záškrt #vakcinácia #imunizácia