Pokračovanie článku: Rakovina spôsobená HPV: jediná, proti ktorej sa dá očkovať

Mýty a fakty o HPV

MÝTUS: Očkovanie proti HPV je len pre ženy.

FAKT: „Pôvodne bolo toto očkovanie komunikované ako vakcinácia pre ženy proti rakovine krčka maternice. Zo všetkých nádorových ochorení je totiž karcinóm krčka maternice 100-percentne spojený s HPV,“ hovorí imunológ a lekár pre deti a dorast profesor Miloš Jeseňák. Neskôr sa ale prišlo na to, že muži môžu prenášať vírus na svoje partnerky, a preto treba očkovať aj chlapcov. „Čo je však tiež dôležité: aj u mužov existuje široké spektrum nádorových ochorení súvisiacich s HPV, napríklad rakovina konečníka, hrtana či jazyka. Mimochodom, Slovensko je jednou z vedúcich krajín pri výskyte karcinómu konečníka,“ dopĺňa profesor Jeseňák. Vírus vyvoláva aj tzv. nezhubné nádorové ochorenia, napríklad genitálne bradavice či papilómy v dýchacích cestách. „Aj týmto chorobám dokážeme účinne predchádzať očkovaním 9-valentnou vakcínou, ktorá chráni až pred 9 typmi HPV,“ dodáva profesor Jeseňák.

MÝTUS: Očkovanie je potrebné len pre tých, ktorí vedú aktívny sexuálny život.

FAKT: Očkovanie proti HPV je najmä prevenciou. Nie liekom. Najlepšie je ho podstúpiť ešte predtým, ako dievča alebo chlapec začne sexuálne žiť. Podľa odborníkov má význam vakcinovať aj ľudí, ktorí sú už sexuálne aktívni, prípadne sa s niektorým typom HPV už stretli, a to bez ohľadu na vek. Keďže naň nemajú doživotnú imunitu, môžu sa znova infikovať. Vakcína chráni proti viacerým typom ľudských papilomavírusov, takže má zmysel očkovať aj tých, ktorí už majú v tele vírus. Prispieva to k zníženiu cirkulácie vírusov v populácii.

MÝTUS: Kondóm chráni proti HPV.

FAKT: Kondóm nepokrýva celú plochu genitálií, poskytuje tak iba čiastočnú ochranu pred nakazením.

MÝTUS: Po čase je nutné očkovanie opakovať.

FAKT: Tvrdenie, že účinok vakcíny proti HPV časom vyprchá, nie je vedecky podložené. Naopak, štúdie dokazujú, že očkovacie látky zostávajú v imunitnom systéme dlhodobo.

MÝTUS: Ženy po zaočkovaní nemusia riešiť inú prevenciu.

FAKT: Pre zníženie rizika HPV infekcie na minimum je okrem vakcinácie potrebné podstupovať preventívne prehliadky u gynekológa. HPV môžu vyvolať v ojedinelých prípadoch aj také sérotypy, ktoré vakcína neobsahuje.

MÝTUS: Vakcína proti HPV obsahuje škodlivé látky a má nebezpečné vedľajšie účinky.

FAKT: Klinickými štúdiami nebola nikdy potvrdená spojitosť s ktoroukoľvek chorobou. Pravdepodobnosť a riziko výskytu nežiaduceho účinku je pritom mnohonásobne nižšie ako riziko, ktoré podstupuje rodič alebo dieťa v prípade nezaočkovania.

MÝTUS: Očkovanie proti HPV môže spôsobiť to, proti čomu má chrániť, teda HPV či rakovinu.

FAKT: Vakcína neobsahuje celý vírus, iba jeden z proteínov, ktorý ho tvorí. Nehrozí teda, že by sa človek nakazil z vakcíny, no vďaka spomínanému proteínu si telo dokáže vytvoriť protilátky, ktoré použije, ak raz s HPV bude musieť bojovať.

MÝTUS: HPV očkovanie môže spôsobiť neplodnosť.

FAKT: Klinické štúdie nikdy nepotvrdili spojitosť medzi neplodnosťou a očkovaním. Práve naopak, vakcína proti HPV chráni pred rakovinou krčka maternice, ktorej liečba skutočne môže neplodnosť spôsobiť.

Zdroj: npz.sk

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #HPV #HPV vírus