Hlavná sezóna kliešťov už začala. Kliešťovou encefalitídou sa môžete nakaziť takmer po celej Európe

Kliešte sú parazity živiace sa krvou svojho hostiteľa. A teda aj krvou človeka.

18.05.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Majú viaceré vývinové štádiá: z vajíčka sa liahne larva a po nasatí sa premení na nymfu a tá zas následne na dospelého jedinca. Nasatá oplodnená samička nakladie vajíčka a hynie. Človek „chutí“ všetkým vývinovým štádiám kliešťov. „Prisatého kliešťa si nemusíte všimnúť, pokiaľ ide o drobnú, prehliadnuteľnú larvu alebo nymfu,“ vysvetľuje MUDr. Jana Kerlik, PhD. z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Hoci nie všetky kliešte šíria infekcie, treba vedieť, že kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu dokážu infikované kliešte preniesť na človeka vo všetkých svojich vývinových štádiách a za pomerne krátky čas. Preto je dôležité pri pobyte v prírode myslieť na ochranu pred prisatím kliešťa a pred infekciami, ktoré môžu prenášať. Začína sa totiž ich hlavná sezóna.

Nákaza hrozí v mestách i lesoch

„Kliešte sa môžu vyskytovať všade, kde je vyššia tráva a kríky, dostatok vlhkosti a kde sa pohybujú potenciálni hostitelia – zvieratá a človek. Zvýšené riziko ich výskytu je pozdĺž lesných chodníkov a vodných tokov, na rozhraní lesa a lúk,” povedala Jana Kerlik. Uviedla, že človek by sa nemal spoliehať na to, že nechodí do prírody či na vidiek, a tak sa kliešťom vyhne. Kliešte sa totiž vyskytujú aj v mestách, napríklad v mestskej zeleni a v parkoch, ale aj v záhradách rodinných domov, na cintorínoch, v lesoparkoch a v rozličných rekreačných zónach. A nevyhnete sa im ani v zahraničí. Nakaziť sa môžete v 27 krajinách EÚ.

„Kliešť lezie vždy od zeme smerom hore a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Najviac sa im páči v dubovo-hrabových lesoch do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov. V posledných rokoch sa však začali objavovať až do výšky 1000 m.n.m, ojedinele dokonca 1400 metrov nad morom,“ upozorňuje PhDr. Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Kliešte prenášajú lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu,“ približuje Júlia Adamčíková. Zatiaľ čo kliešte infikované baktériou lymskej boreliózy sa vyskytujú takmer na celom Slovensku, kliešte infikované vírusom kliešťovej encefalitídy sa nachádzajú predovšetkým v určitých, tzv. endemických oblastiach. „Kým v minulosti patrili k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky je to Žilinský a v Banskobystrický kraj,” uviedla epidemiologička Jana Kerlik.

Očkovanie ako prevencia

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. K nákaze u človeka dochádza 2 až 3 týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii nepasterizovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa. Dlhodobé následky ochorenia môžu byť rôzne – od bolestí hlavy, únavy, porúch pamäti, koncentrácie, až po ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím. Vo všeobecnosti majú malé deti zvyčajne miernejší priebeh ochorenia, u dospelých býva priebeh závažnejší. Tak ako pri každom ochorení, aj v tomto prípade závisí priebeh ochorenia od imunity jednotlivca.

Lymská borelióza je multisystémové ochorenie a jeho pôvodcom sú baktérie borélie. Prejavuje sa rôznorodým klinickým obrazom s postihnutím rôznych orgánov. Inkubačný čas je niekoľko dní až rokov, liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Na rozdiel od kliešťovej encefalitídy očkovanie proti nej neexistuje. Neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Antibiotiká v liečbe kliešťovej encefalitídy nie sú účinné. Naopak, lymskú boreliózu vyvolávajú baktérie a lieči sa antibiotikami. Najlepšou prevenciou infekcií je preto kombinácia očkovania proti kliešťovej encefalitíde, dôslednej ochrany pred zaklieštením parazita, ako aj jeho čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie z tela. „Pred kliešťovou encefalitídou sa vieme, na rozdiel od boreliózy, chrániť očkovaním. Očkovanie však nechráni pred samotným prisatím kliešťa a ani pred lymskou boreliózou. Preto sa aj zaočkovaní ľudia musia snažiť minimalizovať riziko prisatia kliešťa, respektíve prisaté kliešte odstrániť z tela bezodkladne a odporúčaným spôsobom,” povedala doktorka Jana Kerlik. Pre tých, ktorí nie sú očkovaní a obľubujú nepasterizované mliečne výrobky, najmä ovčieho a kozieho pôvodu, sa odporúča prevarenie surového mlieka pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je potrebné aspoň opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 °C.

PP-TCV-SVK-0045, schválené máj 2022

odkaz
Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba