Kliešťová encefalitída: Je očkovanie bezpečné a je imunita trvalá?

Aká účinná je vakcína proti kliešťovej encefalitíde a chráni aj pred infekciou z nepasterizovaných mliečnych výrobkov alebo len pred infekciou z kliešťa priamo prisatého na telo?

09.06.2022 00:00
Pfizer, pr, nepouzivat Foto:

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je vysoko účinné, výskumy opakovane preukazujú 95– až 99 percentnú účinnosť. Vakcína chráni pred vírusom bez ohľadu na to, či do tela prenikol prostredníctvom kliešťa alebo prostredníctvom nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

Kedy je najvhodnejší čas dať sa zaočkovať? Má zmysel aj v letných mesiacoch?

Kliešte začínajú svoju aktivitu pri teplote 5 °C, prípady kliešťovej encefalitídy však evidujeme takmer počas celého roka. Očkovanie je preto možné celoročne, aj keď ideálne je začať očkovanie už počas zimných mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov.

Kto by sa mal dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde? Je očkovanie pre niekoho povinné?

Očkovanie je vhodné vo veku od 1 roka pre všetkých, ktorí žijú v oblastiach, kde sa kliešťová encefalitída vyskytuje, navštevujú krajiny s endemickým výskytom kliešťovej encefalitídy, trávia väčšie množstvo času v prírode, resp. rekreačne navštevujú oblasti s očakávaným výskytom kliešťov (turisti, cyklisti, rybári, hubári, chatári, kosci,…), konzumujú nepasterizované mlieko či mliečne výrobky (najmä ovčieho a kozieho pôvodu). Lekár môže rozhodnúť o potrebe očkovania u osôb, ktoré majú v rámci profesie zvýšené nebezpečenstvo nákazy. Očkovanie je povinné pre laboratórnych pracovníkov, ktorí môžu byť vystavení vírusu kliešťovej encefalitídy.

Koľko vakcín a v akom časovom rozpätí je potrebné podať? Čo ak niektorú dávku potrebujem odložiť, bude očkovanie stále účinné?

Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok, prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zime – v januári alebo vo februári. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia päť až dvanásť mesiacov po druhej. Existuje aj skrátená schéma, kedy sa druhá dávka podáva už dva týždne po prvej. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky sa vytvoria o desať až štrnásť dní po podaní druhej dávky. Podrobnosti o možnosti zaočkovania, aj o prípadných kontraindikáciách povie pediater alebo praktický lekár pre dospelých.

Pokiaľ niektorú z dávok vynecháte, alebo ju dostanete s pár týždňovým oneskorením, očkovanie bude mať stále aspoň čiastočný ochranný účinok. Každá dávka sa počíta, keďže imunitný systém si podanú vakcínu zapamätá vďaka svojim pamäťovým bunkám. To platí aj vprípade preočkovania, ak je interval dlhší ako 3 až 5 rokov – netreba celé očkovanie začínať odznova, stačí sa dať preočkovať 1 dávkou vakcíny.

Ak človek ochorie na kliešťovú encefalitídu a vylieči sa, je už potom proti ochoreniu imúnny?

V prípade, že ochorenie prekoná osoba v strednom a staršom veku, predpokladaná imunita je dlhodobá. Prekonané ochorenie v mladšom veku však nemusí byť zárukou celoživotnej imunity. Preto sa osobám, ktoré prekonali ochorenie v mladšom veku, odporúča po 20 až 30 rokoch od prekonania ochorenia kontrola hladiny protilátok v krvi a konzultácia s ošetrujúcim lekárom.

Je očkovanie proti kliešťovej encefalitíde kontraindikáciou očkovania proti COVID-19?

Vo všeobecnosti sa za kontraindikácie očkovania považujú najmä alergické reakcie na zložky konkrétnej vakcíny. Inaktivované vakcíny, ktoré neobsahujú živý oslabený mikroorganizmus, sa vo všeobecnosti môžu podávať simultánne. Medzi inaktivované očkovacie látky patria aj očkovacie látky proti COVID-19 aj proti kliešťovej encefalitíde. Odporučili by sme počkať aspoň dva týždne po podaní očkovacej látky proti COVID-19 a následne začať očkovací cyklus proti kliešťovej encefalitíde alebo naopak. Dvojtýždňový odstup medzi očkovaniami má v prvom rade pomôcť odlíšiť prípadné vedľajšie príznaky jednotlivých vakcín.

Aké sú kontraindikácie očkovania proti kliešťovej encefalitíde?

Precitlivenosť na liečivo alebo na ktorúkoľvek z pomocných látok uvedených v zložení vakcíny na príbalovom letáku. Kontraindikáciou je ťažká precitlivenosť na vaječné a kuracie bielkoviny, ktorá môže u citlivých jedincov spôsobiť závažnú alergickú reakciu. Očkovanie sa musí odložiť, ak osoba trpí stredne závažným alebo závažným akútnym ochorením, s horúčkou ale aj bez nej.

PP-TCV-SVK-0046, schválené máj 2022

odkaz
Pfizer-baner-600x109-2 2022
chyba