Organizmus darcov krvi dokáže lepšie zvládnuť krízové situácie

Desiatky ľudí vo štvrtok využili možnosť prezrieť si priestory Národnej transfúznej stanice (NTS) v Nitre a zároveň darovať krv. V rámci Dňa otvorených dverí prišlo aj viacero prvodarcov, ktorí prekonali obavy a rozhodli sa pomôcť iným.

15.06.2012 13:00
darovanie krvi - krv - darca Foto:
Pred odberom treba piť veľa tekutín a v žiadnom prípade neprísť na lačno, aby sa organizmus príliš nevyčerpal.
debata (10)

Práve 14. júna sa narodil Karl Landsteiner, ktorý objavil štyri krvné skupiny. Každoročne pri tejto príležitosti vzdávame hold a vďaku darcom krvi, ktorí nezištne chodia darovať túto drahocennú tekutinu, uviedla vedúca lekárka Transfúzneho pracoviska NTS v Nitre Mária Broďániová.

Svetový deň darcov krvi bol zároveň pre NTS na celom Slovensku príležitosťou doplniť si pred letným obdobím zásoby krvi. Podľa Broďániovej práve tento sviatok pripomína, že krv je nenahraditeľnou tekutinou. „Je dobré, že tento deň je viazaný na letné obdobie, kedy je tejto tekutiny nedostatok. Teraz si robíme vlastne zásoby krvičky na leto. Študenti už odchádzajú z mesta po skončení semestra. Aj iní darcovia cestujú na dovolenky už v júni a chodí ich na transfúzne pracoviská menej. Preto vyzývame v tento deň ľudí, aby prišli darovať a podporiť naše zásoby, lebo tej krvi bude v lete nedostatok,“ konštatovala Broďániová.

Tento rok nitrianske pracovisko NTS oslovovalo darcov krvi aj v jednom z obchodných centier. Aj vďaka tomu sa podarilo rozšíriť počet prvodarcov. „V takomto prostredí, ktoré nie je nemocničné, sa odhodlajú darovať krv aj ľudia, ktorí by k nám bežne neprišli. No keď zistia, že to nie je nič nepríjemné ani rizikové, chodia darovať častejšie. Je to dôležité, pretože krv je zatiaľ nenahraditeľná. Nikto nevymyslel žiadnu chemickú látku ani postup, ktorým by sa krvička dala nahradiť. A ani nepredpokladám, že by sa niečo také niekedy stalo. To znamená, že ak bude niekto potrebovať krv, tak určite to bude len z ľudského zdroja, teda od človeka človeku. A to je dôvod ísť darovať,“ myslí si Broďániová.

Ako pripomenula, krv môžu prísť ľudia darovať na pracoviská NTS aj kedykoľvek počas roka. Musia mať aspoň 18 rokov a dobrý zdravotný stav. Pred odberom treba piť veľa tekutín a v žiadnom prípade neprísť na lačno, aby sa organizmus príliš nevyčerpal. Treba sa však vyhnúť mliečnym a mastným jedlám a zvoliť radšej ľahkú sacharidovú stravu. „Samozrejme, že sa pred tým nesmie piť alkohol či fajčiť,“ vysvetlila Broďániová.

Zároveň pripomenula, že ľudia, ktorí chodia darovať krv, získajú okrem dobrého pocitu aj zocelenejší organizmus, ktorý v prípade straty krvi pri úrazoch či chorobách dokáže krízovú situáciu lepšie zvládnuť.

10 debata chyba