Je rýchlejší ako sanitka. Viete použiť automatický defibrilátor?

Viete, že priemerný dojazd posádky rýchlej lekárskej pomoci je približne 11 minút? Mozgové bunky odumierajú už po piatich. Zachrániť ľudský život ale môžu v mnohých prípadoch automatické externé defibrilátory (AED), ktoré pomáhajú pri náhlom zastavení srdca.

20.05.2022 00:00
Dovera, pr, nepouzivat

Automatický externý defibrilátor je malý prístroj s obrovskou silou. Vytvára silný elektrický impulz na liečbu vážnych porúch srdcového rytmu. Defibrilačný výboj sa podáva pri život ohrozujúcej poruche srdcovej činnosti – napríklad komorovej fibrilácii srdca. Na Slovensku pribudlo 20 automatických externých defibrilátorov (AED). Darovala ich zdravotná poisťovňa Dôvera, lokality vybralo Operačné stredisko ZZS SR.

„Jeden z prvých defibrilátorov sme v apríli odovzdali v krízovom centre pre vojnových utečencov z Ukrajiny v Nitre, ďalší je napríklad k dispozícii v krízovom centre v Žiline. Niekoľko AED sme darovali na základe odporúčania záchranárov konkrétnym dobrovoľným hasičským zborom a mestským policajtom. Projekt sme uzatvorili v Sološnici, kde sme na začiatku mája nechali posledný z dvadsiatky AED zakúpených na pomoc pacientom,“ povedal PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Dovera, pr, nepouzivat

Ovládať defibrilátor dokáže aj laik

V živote niekedy dochádza k stavom, keď náhle zastavenie krvného obehu nemusí byť nevyhnutne spojené so zastavením srdca. Stáva sa totiž, že srdce začne udierať tak prudko, až prestáva plniť funkciu pumpy, ktorá poháňa krvný obeh. Tento stav sa podľa Operačného strediska ZZS SR odborne nazýva komorová fibrilácia. ,,Priemerný počet tepov u dospelého ľudského srdca sa pohybuje v rozmedzí od šesťdesiat do deväťdesiat úderov za minútu. Pri fibrilácii srdce bije aj frekvenciou ďaleko prevyšujúcou tristo úderov za minútu. Zvrátiť tento stav dokáže len elektrický výboj, ktorý vydáva práve AED," vysvetľuje ďalej Operačné stredisko ZZS SR.

Automatický externý defibrilátor je prístroj, ktorý dokáže zachrániť ľudský život a vie ho použiť aj laik bez medicínskeho vzdelania. Ak sa AED použije dostatočne rýchlo, zvýši sa šanca na prežitie človeka po kolapse až na 70 percent. Pri náhlom zastavení srdca odumierajú mozgové bunky bez prísunu kyslíka už po 3 až 5 minútach. Záchranári nemôžu byť ani pri najlepšej vôli ihneď pri každom pacientovi. Preto má AED z hľadiska záchrany životov a poskytnutia prvej pomoci obrovský význam. Pozor však, zastavené srdce už nedokáže znova rozbehnúť ani defibrilátor.

Dovera, pr, nepouzivat

Ako použiť AED

Radí Operačné stredisko ZZS SR:

AED určený pre laickú verejnosť dokáže posúdiť srdcovú činnosť a adekvátne na ňu v spolupráci s obsluhou zareagovať podaním výboja. Má hlasovú navigáciu.

Prístroj vyzve obsluhu, aby priložené elektródy správnym spôsobom umiestnila na odhalenú hruď postihnutého. Jedna sa prikladá na srdcový hrot na ľavú, bočnú stranu hrudníka a druhá elektróda pod pravú kľúčnu kosť.

Následne je potrebné skontrolovať, či sa postihnutého nik nedotýka, aby bolo možné bez ruchov správne vyhodnotiť srdcový rytmus.

Prístroj na základe analýzy sám určí, či je potrebné udeliť výboj, alebo bezodkladne pokračovať v kardiopulmonálnej resuscitácii, teda v ďalšom oživovaní.

Je na obsluhe, aby skontrolovala, či sa postihnutého nikto nedotýka a následne stlačením tlačidla udelila výboj.

V prípade, že je potrebné udeliť výboj, prístroj sám naakumuluje potrebnú energiu a zvukovým i svetelným signálom oznámi svoju pripravenosť na udelenie výboja.

Prístroj po udelení výboja krátko opäť zanalyzuje srdcovú činnosť a podľa potreby odporučí pokračovanie v kardiopulmonálnej resuscitácii.

Po použití prístroja je nevyhnutné doplniť nové elektródy a umiestniť na pôvodné miesto.

Rýchlosť je dôležitá

Priemerný čas dojazdu ambulancie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) je na Slovensku viac ako 11 minút. Ak je v okolí dostupný AED, pomoc môže byť na mieste oveľa rýchlejšie. „Pomôcť môžu aj nepreškolení záchrancovia. Stačí zavolať na tiesňovú linku 155 a počúvať pokyny operátora a hlasové povely prístroja, ktorý dokáže komunikovať v slovenskom jazyku,“ uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR.

Mapa AED

Operačné stredisko priebežne aktualizuje verejne dostupnú mapu AED. Aktuálne sa v nej nachádza 1335 AED. Sú to prístroje, ktorých vlastníci alebo držitelia súhlasili so zverejnením. Do tejto mapy pribudlo aj 20 defibrilátorov, ktoré darovala zdravotná poisťovňa Dôvera. Ide o špičkové prístroje so slovenským návodom — zvukovými a vizuálnymi inštrukciami na obsluhu, ktoré možno použiť bez špeciálneho školenia. Budú umiestnené na verejne dostupných miestach s vysokým a častým výskytom ľudí.

Register AED

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vedie register AED, aktuálne v ňom eviduje 1949 prístrojov vrátane ich adries a v niektorých prípadoch aj kontakty na tzv. first responderov. Sú to záchrancovia vyškolení v oblasti prvej pomoci – štátni a dobrovoľní hasiči aj mestskí policajti. Po výzve z tiesňovej linky 155 dokážu v prípade potreby pomôcť a použiť AED. „Ich pomoc využívame vtedy, ak sú záchranári od pacienta s náhlym zastavením srdca priďaleko,“ vysvetlila Alena Krčová. Počas uplynulých piatich rokov boli AED úspešne použité vo viac ako 150 prípadoch s náhlym zastavením krvného obehu.

Dovera, pr, nepouzivat

Fakty o AED

  • šance na prežitie človeka po kolapse zvyšuje až na 70 percent
  • priemerný dojazd posádky RLP je 11 minút
  • AED môže byť na frekventovaných miestach k dispozícii už do 3 minút
  • mozgové bunky odumierajú bez kyslíka po 3 až 5 minútach
  • v internom registri záchranárov je 1949 AED
  • vo verejne dostupnej mape AED je ich 1335
  • 20 moderných AED s návodom v slovenčine darovala Dôvera
chyba