Slovenský prípravok z vaječných membrán: Blana z vajíčka je hodnotnou kĺbovou výživou

Slovenská farmaceutická firma BIOMIN z Cífera je už roky známa výrobou lieku na osteoporózu i doplnkov výživy na báze vápnika práve z vaječných škrupín. Najnovšie sa rozhodli využiť aj vaječné membrány, ľudovo známe ako "blany z vaječných škrupín", ktoré sú skvelým prírodným zdrojom látok vyživujúcich kĺby, šľachy či väzivá. Zhovárame sa o tom s Ing. Michaelou Dvorskou, komerčnou riaditeľkou firmy BIOMIN, a. s.

27.05.2022 00:00
Biomin, pr, nepouzivat Foto:

Ste dobre známi výrobou prípravkov z vaječných škrupín. Mnohé gazdinky vedia, že vyhadzovať škrupiny z vajíčok je škoda, sú hodnotným zdrojom vápnika a ďalších aktívnych látok, však?

Áno, firma BIOMIN je slovenská farmaceutická spoločnosť s vyše tridsaťročnou tradíciou. Začínala výrobou vápnika z vaječných škrupín, na to má aj patentovanú technológiu v Európe či Amerike. Membrány, čiže blanky z vaječných škrupín, boli roky nevyužitou časťou vaječnej škrupiny. Škrupiny z vajíčok sa v rámci výrobného procesu týchto membrán zbavili a očistené škrupiny obsahujúce až 90 % vápnika sa mleli na prášok. Teraz sme sa rozhodli aj túto nevyužitú časť vaječnej škrupiny zužitkovať, pretože je rovnako hodnotná ako samotná škrupina.

Využívate vaječné škrupiny z nejakých špeciálnych chovov?

Ide o kontrolované chovy na Slovensku a v Čechách, aby sme mohli garantovať kvalitu výrobkov. Ako slovenská spoločnosť sa snažíme využívať lokálne zdroje – ak je to možné.

Ako vznikol nápad využiť aj vaječné membrány?

Informácie, z akých látok pozostáva vaječná škrupina, sú známe desaťročia. Takisto zloženie membrány pod vaječnou škrupinou je známe a preskúmané. Prvé objavy zloženia sa datujú do 30. rokov minulého storočia. Prírodu takto prostredníctvom unikátnej technológie len „prebaľujeme“ do niečoho, čím môžeme aktívne pomáhať vo výžive kĺbov a šliach.

Foto: SHUTTERSTOCK
Biomin, pr, nepouzivat

Gazdinky, ktoré doma melú vaječné škrupiny na prášok, vedia, že odstrániť blanu z vnútornej časti škrupiny nie je jednoduché. Ja osobne vždy hneď po použití vajíčka zalievam škrupinu vriacou vodou, pretože zomletý prášok zo škrupín podávame domácim miláčikom. Vriaca voda je zároveň prevencia kontaminácie. Ako však blanu zo škrupín odstraňujete vy, a to „vo veľkom“?

Aj preto od nápadu po realizáciu nového produktu s názvom BIOMIN MOVE uplynulo niekoľko rokov, lebo sme hľadali spôsob, ako pri technickom spracovaní nepoužiť chémiu. Privysoká teplota môže znehodnotiť proteíny, ktoré membrána vajíčka obsahuje. Môžem teda prezradiť toľko, že membránu z vaječných škrupín oddeľujeme mechanicky u nás v závode a máme na to špeciálnu práčku. Následne je membrána vystavená tepelnej dekontaminácii, ale pri teplote, pri ktorej sú všetky proteíny v nej zachované. Okrem toho sme zistili, že membrána má vysokú elasticitu a príliš sa naťahuje, nedá sa pomlieť na strojoch, ktoré používame na mletie vápnika. Na objednávku na Slovensku vyrobený stroj ju však dokáže špeciálne narezať až na drobný prášok, ktorým plníme naše vegánske kapsuly. A zmes obohacujeme pridaním vitamínu C z plodu ruže šípovej, čiže ide o 100 % prírodný produkt.

Prečo spojenie s vitamínom C? Pre lepšiu vstrebateľnosť?

Presne tak. Je známe, že nedostatok vitamínu C spôsobuje poškodenie kolagénu, ktorý je významnou zložkou spojivového tkaniva kĺbov. „Céčko“ pomáha redukovať bolesti kĺbov svojimi antioxidačnými vlastnosťami a podporou tvorby kolagénu. Ak pridáme vitamín C do produktu s obsahom kolagénu, elastínu, kyseliny hyalurónovej, glukozamínu, chondroitínu, čo BIOMIN MOVE práve vďaka spomínaným vaječným membránam obsahuje, zlepšíme vstrebateľnosť týchto látok organizmom a podporíme ich účinok.

Inými slovami: Prídu vám vaječné škrupiny, vy ich operiete v práčke, odstránite blany a následne ich usušíte. Škrupinu rozdrvíte v mlecom stroji na vápnikový prášok a membrány sa porežú a zabalia do prípravku na výživu kĺbov. Biely prášok s obsahom vápnika si viem predstaviť. Ako však vyzerá tá masa z elastických membrán?

Pripomína páperie. Pomleté blanky sú nesmierne jemné a ľahké. Práve pridaním vitamínu C vznikne zmes, ktorú vieme ľahšie kapsulovať.

Keď som robila rozhovor s majiteľmi firmy, ktorá zhodou okolností práve na vašej výrobnej linke kapsuluje svoje produkty, vyčítala som im, že ich kapsuly sú pomerne veľké a dajú sa ťažšie prehltnúť. Navyše ich denne treba užiť niekoľko. Oni argumentovali, že množstvo prírodných extraktov v potrebnej dávke sa jednoducho technicky nevmestilo do jednej menšej kapsuly. A čo BIOMIN MOVE?

Ide o pomerne malú kapsulu, ktorá je vhodná pre svoj 100 % prírodný pôvod už pre deti od troch rokov, aj keď opodstatnenie jeho používania vzniká až v neskoršom veku. Zmestí sa do nej 300 mg vaječných membrán a 8 mg extraktu z plodu ruže šípovej. Membrána vaječných škrupín obsahuje kolagén I., V. a X. typu, elastín, kyselinu hyalurónovú, glukozamín sulfát, chondroitín sulfát a ďalších viac ako 300 zložiek. Je unikátnym vegetariánskym zdrojom kolagénu a je vo vegánskych kapsulách. Bez lepku, laktózy a pridaného cukru. Hovoríme, že ide o synergiu viac ako tristo zložiek, ktoré namiešala sama príroda. My sme ich nijako nezmenili, len vložili do jednej kapsuly. A v rámci štandardnej prevencie stačí užiť jednu kapsulu denne. Balenie teda vystačí na dva mesiace.

Ako dlho je doplnok výživy BIOMIN MOVE na slovenskom trhu?

Od 1. apríla – a nie je to vtip.

Komu je primárne určený?

Všetkým ľuďom, ktorí sa chcú hýbať bez obmedzení. Keďže ide o doplnok výživy, nenahrádza stravu, ale dopĺňa látky, ktoré nám strava nedokáže zabezpečiť v dostatočnej miere. V minulosti možno ľudia častejšie jedli huspeninu či vývar z kostí, dnes už takéto jedlá nájdeme v strave málokedy. Čo sa týka pohybu, je nevyvážený, často celý deň sedíme a športujeme nárazovo. To platí nielen u dospelých, ale aj v prípade mládeže. Množstvo ľudí tiež trpí nadváhou, ktorá takisto negatívne ovplyvňuje naše kĺby. Artróza, nepríjemná diagnóza v podobe bolestivého opotrebovania kĺbov, sa neobjavuje až v starobe. Prvé príznaky sa často prihlásia už po štyridsiatke. Liečba rozvinutého ochorenia má obmedzenia, preto by mal každý z nás venovať aspoň trochu času prevencii. Významnou prevenciou úbytku chrupavkových tkanív je okrem pravidelného pohybu a zdravej stravy práve dopĺňanie kolagénu a ďalších potrebných látok.

Foto: SHUTTERSTOCK
Biomin, pr, nepouzivat

Existujú nejaké štúdie, ktoré dokazujú, že užívanie týchto vaječných membrán v kapsulách má efekt?

V Slovenskej akadémii vied sme si dali urobiť výskum, ktorý potvrdil zloženie v podobe spomínaných vyše tristo zložiek. Čo sa týka klinických štúdií, vo svete už sú membrány používané na kĺbovú výživu, a tak aj my čerpáme zo skúseností aj z klinických sledovaní zo zahraničia. Existuje viac ako 20 zahraničných klinických štúdií na túto tému a nové stále pribúdajú. Dva najviac obťažujúce parametre, ktoré dokáže užívanie vaječných membrán pozitívne ovplyvniť, sú bolestivosť a stuhnutosť kĺbov. Máme už na Slovensku záujemcov z radov ortopédov a fyzioterapeutov, ktorí BIOMIN MOVE vo svojej praxi budú testovať, a tak určite prinesieme aj naše vlastné výsledky spojné s ich využitím. Membrány vaječných škrupín sú pre množstvo bioaktívnych látok veľmi potentným a skúmaným produktom, o ktorom budeme určite ešte veľa počuť.

Bolestivosť, stuhnutosť kĺbov, čiže ovplyvnenie denných aktivít, sú skôr subjektívne parametre. Dá sa argumentovať aj nejakým merateľným parametrom?

Objektívnych parametrov preukazujúcich opotrebovanie kĺbov je málo. Základom diagnostiky u špecialistov je röntgenologické vyšetrenie. V klinických štúdiách, ale aj v praxi sa sleduje biomarker CTX-II, čo je vlastne marker degenerácie chrupavky. Čím viac sa vyplavuje, tým viac chrupavka degeneruje a tento parameter sa dá odmerať. Jedna štúdia ukázala, že pri užívaní vaječných membrán sa v krátkom čase znížili straty tohto biomarkera. A tým sa dokázala chondroprotek­tivita – ochrana kĺbov.

Aké sú ohlasy od širokej verejnosti?

Ešte je to krátko, čo je prípravok na trhu, ale už máme veľmi pozitívne ohlasy od lekárov a pacientov, ale aj od aktívnych športovcov. Špecialisti vidia jeho potenciál v prevencii, ale aj napríklad u postmenopau­zálnych žien, ktorým tuhnú na začiatku postmenoupauzy drobné kĺby na rukách. V ich prípade je unikátnym prínosom aj fakt, že pomoc a zlepšenie prichádzajú rýchlo, merajú sa v dňoch. Rovnako to platí u pretrénovaných ľudí, u ktorých vzniká krátkodobá metabolická nerovnováha v kĺbe následkom nevyváženej stravy a nárazového cvičenia. Aj predminulú sobotu sme boli na bežeckom podujatí a záujem o 100 % prírodný produkt bol v súčasnej prechemizovanej dobe veľký. Ja sama som kedysi aktívne športovala, robila som triatlon a moje kolená dostali zabrať. Ráno som vstávala „s pukotom a so škripotom“ a musím povedať, že odkedy používam BIOMIN MOVE, moje „kolená stíchli“. (Smiech.) Každý náš produkt sa snažíme čo najviac testovať na sebe, aby sme vedeli, že ľuďom poskytujeme niečo, čo máme vyskúšané.

Vápnik z pomletých vaječných škrupín sa používa na prevenciu a liečbu osteoporózy, vaječné membrány na výživu kĺbov. Neuvažovali ste spojiť ich „dva v jednom“ a priniesť na trh prípravok, ktorý bude určený na komplexnú výživu kostí a kĺbov?

Tuším máte jasnovidecké schopnosti. (Úsmev.) Áno, takéto otázky dostávame. Ako slovenská spoločnosť máme výhodu, že dokážeme veľmi rýchlo reagovať na požiadavky našich zákazníkov alebo odbornej verejnosti. O vaječných membránach ešte budeme počuť. Ich použitie je zaujímavé napríklad aj v „beauty“ oblasti či v kĺbovej výžive zvierat. Už čoskoro v Cíferi slávnostne otvoríme novú výrobnú halu a rozšírime tak našu výrobu. A keďže vyrábame aj lieky, všetky vyrobené výživové doplnky automaticky zodpovedajú princípom tzv. správnej výrobnej praxe pri výrobe liekov (tzv. GMP).

Posledná otázka ako „pikoška“ na záver: Membrány z koľkých vajíčok sa vmestia do jednej kapsuly BIOMIN MOVE?

Sú to membrány z približne dvoch vajíčok. Veríme, že budú napomáhať zdraviu kĺbov u všetkých, ktorí si chcú užiť pohyb.

chyba