Viete, že existuje tzv. Bristolská škála typov stolice?

Je to diagnostický lekársky nástroj, ktorý rozdeľuje jednotlivé formy ľudskej stolice do siedmich kategórií. Bol vyvinutý ako nástroj na klinické hodnotenie v roku 1997 na hodnotenie prospešnosti liečby rôznych ochorení čriev.

30.05.2022 06:00
hemoroidy, toaleta, potreba, stolica, záchod Foto:
Forma stolice závisí aj od času, ktorý zotrvá v hrubom čreve.
debata (5)

Podľa tohto výkladu existuje sedem typov stolice:

Bristolská škála typov stolice. Foto: SHUTTERSTOCK
stolica, fekálie, hovno, hnačka, zápcha, hrubé črevo Bristolská škála typov stolice.
  • 1. typ: Jednotlivé tvrdé hrudky sú ako orechy a ťažko sa vypudzujú. Môžu byť aj čierne. Ide o dlhý tranzit stolice, vyše 100 hodín.
  • 2. typ: Predĺžená, ale hrudkovitá stolica v tvare klobásy.
  • 3. typ: Predĺžená stolica ako klobása, ale s prasklinami na povrchu (môže byť čierna).
  • 4. typ: Hadovitá stolica, ktorá je hladká a mäkká (štandardná stolica).
  • 5. typ: Mäkké guľôčky stolice s jasne rezanými hranami (s jasnými okrajmi).
  • 6. typ: Nadýchané kúsky so zubatými okrajmi, kašovitá stolica (hnačka).
  • 7. typ: Vodnatá, tekutá stolica bez pevných kúskov (hnačka). Ide o krátky tranzit stolice, asi 10 hodín.

Typy jeden a dva sa označujú ako zápcha, pričom štandardná, optimálna stolica sú trojka a štvorka, pretože umožňujú ľahko sa vyprázdniť, aj keď neobsahujú prebytočnú tekutinu. Číslo päť znamená, že človek má nedostatok vlákniny a typy šesť a sedem sú príznakom hnačky.

Forma stolice závisí aj od času, ktorý zotrvá v hrubom čreve, píšu v odbornom článku pre Pediatrickú prax MUDr. Jana Kosnáčová a prof. MUDr. Ľudmila Podracká. Hovorí sa tomu „colonic transit time“. Pri dlhšom pobyte v hrubom čreve sa počet stolíc znižuje. Podľa Bristolskej škály typov stolice typ 1 znamená najpomalší tranzit a typ 7 najrýchlejší tranzit, čiže hnačku.

Zdravé a časté vyprázdňovanie podporuje dostatočná hydratácia, zaujatie správnej polohy pri vyprázdňovaní (20–25 cm vysoký stolček pod nohy pri sedení na záchodovej mise), správne množstvo vlákniny rozpustnej vo vode (v zelenine a ovocí), ktorá v črevách vytvára gél, čo zlepšuje trávenie. Niektorí ľudia so zápchou nadmerne užívajú otruby alebo vločky (nerozpustnú vlákninu) a ak je človek dehydratovaný, objem stolice sa zväčší a tá sa stane tvrdšou. O to ťažšie je vyprázdniť sa. Snažme sa preto vyhnúť situácii, že pijeme málo tekutín, jeme málo ovocia a zeleniny a konzumujeme veľké množstvá otrúb.

Na prevenciu zápchy je potrebná fyzická aktivita (10-tisíc krokov denne), vybudovanie defekačného reflexu (pravidelné vyprázdnenie v určitú hodinu) atď. V ideálnom prípade by človek mal mať stolicu tretieho alebo štvrtého typu, nie príliš tmavú alebo príliš svetlú (optimálne svetlohnedú). „Problémy môže naznačovať zlý, hnilobný zápach (počas aj po vyprázdnení) a mastné škvrny na povrchu vody v toalete,“ píše sa v publikácii „Autoimunitné choroby“ na tému diagnostiky črevných problémov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #zápcha #stolica #výkaly #hrubé črevo