Astma: Spúšťačom choroby môže byť peľ aj cigaretový dym

Astma je jedným z najrozšírenejších neprenosných ochorení a je považovaná aj za najčastejšie chronické ochorenie medzi deťmi. Podľa posledných údajov Národného centra zdravotníckych informácií je na Slovensku viac ako 94-tisíc sledovaných pacientov s astmou.

03.06.2022 06:03
dieťa, astma Foto:
Astmatikov každoročne pribúda.
debata

Príčiny astmy nie sú nateraz jednoznačné, k nebezpečným faktorom, ktoré prispievajú k jej rozvoju, patrí vdychovanie astmatických spúšťačov, ako sú alergény, tabakový dym či chemické látky. Napriek tomu, že astma je nevyliečiteľné ochorenie, správna liečba môže priniesť pacientom vysokú kvalitu života.

Astmatikov každoročne pribúda, preto odborníci vyzývajú na spomalenie tejto neinfekčnej pandémie. Podľa Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie (SSAKI) by pomôcť malo zvýšenie používania alergénovej imunoterapie na Slovensku. Tá v poslednej štúdii, publikovanej v medicínskom časopise Lancet, vykázala významne pozitívne dlhodobé a pretrvávajúce účinky v liečbe alergickej rinitídy.

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne až 3 z 10 Slovákov, v prípade astmy ide o 1 z 10 Slovákov. Odborníci však upozorňujú, že tieto čísla budú mať stúpajúci trend, za čo významne môže aj pandémia COVID-19. Počas nej totiž výrazne poklesol počet návštev pacientov v ambulanciách imunoalergológov, čím poklesla aj včasná diagnostika nových pacientov.

astma, dýchanie Čítajte viac Astma vo svete enormne rastie. Viete, čo najviac znečisťuje ovzdušie v mestách?

„Ak sa alergická nádcha včas a adekvátne nelieči, vo väčšine prípadov sa vyvíja do ďalších alergických ochorení a tiež do astmy,“ vysvetľuje prepojenie medzi týmito dvomi ochoreniami mimoriadny profesor Peter Pružinec, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu. Zároveň dodal, že takmer polovica pacientov s alergiami trpí oboma ochoreniami a až takmer 70 % prípadov astmy je spôsobených alergiou.

Hoci dnes pacienti majú k dispozícii účinnú liečbu, na Slovensku sa používa v nízkej miere. Ide o alergénovú imunoterapiu, ktorú Európska lieková agentúra označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len príznaky. Pri tejto liečbe je alergikovi podávaný alergén, na ktorý je alergický. „Alergénová imunoterapia je schopná liečiť príčinu najrozšírenejších typov alergií na pele, roztoče či jed blanokrídleho hmyzu. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou reakciou. Okrem vyliečenia hovoríme aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy,“ vysvetľuje profesor Miloš Jeseňák, prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.

Alergénová imunoterapia je na Slovensku dostupná pre najčastejšie typy alergénov – roztoče, peľ stromov, tráv či burín. „Okrem injekčnej a kvapkovej formy máme na Slovensku dostupnú aj tabletovú sublingválnu, teda podjazykovú imunoterapiu.“ dopĺňa Jeseňák.

Na výskum a liečbu astmy sa každoročne vynakladajú nemalé prostriedky. "Vďaka modernej liečbe môže absolútna väčšina pacientov žiť plnohodnotný život bez zvláštnych obmedzení, a to by malo byť aj do budúcnosti našou primárnou snahou. V súčasnosti sa vďaka účinným farmakám a snahe o uplatňovanie princípov kontroly nad astmou takmer nestretneme s potrebou ventilovať pacientov. Potreba hospitalizovať astmatikov je nízka a poklesla aj invalidizácia spôsobená týmto chronickým ochorením dýchacích ciest,” dodal docent Ivan Solovič, prezident Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #pľúca