Pokračovanie článku: Zle sa vám dýcha? Môže to byť astma

Prejavuje sa chronickým zápalom

  • Chronickým zápalom zmenené dýchacie cesty prehnane reagujú na také podnety, ktoré u zdravého človeka nevyvolávajú žiadnu reakciu. Táto ich vlastnosť sa nazýva bronchiálna hyperreaktivita.
  • Zápalom postihnuté priedušky reagujú zúžením, a to má za následok vznik astmatických ťažkostí, ktoré sa prejavujú najčastejšie v noci a nadránom, ale môžu sa vyskytovať kedykoľvek. Prejavujú sa záchvatmi prevažne suchého, dráždivého kašľa, pocitom dychovej tiesne a počuteľným dýchaním (piskot, chripenie a podobne).
  • Typické príznaky: dýchavica (pocit zovretia pľúc a priedušiek, ťažkého dýchania a nedostatku vzduchu), kašeľ (suchý a dráždivý, ktorý sa dostavuje v záchvatoch), pískanie (zúžené a opuchnuté priedušky vyvolávajú pískavé zvuky pri prechode vzduchu).
  • Významné zhoršenie stavu – záchvaty astmy sa dostavujú niekedy celkom neočakávane, ale zvyčajne po kontakte s rôznymi spúšťačmi (stres, vírusová infekcia, alergény, prchavé výpary, vlhký a chladný vzduch, dym, fyzická námaha). Neočakávané záchvaty sa dostavujú najčastejšie v noci a nadránom, pacient sa budí na pocit sťaženého dýchania a na suchý kašeľ.
  • Dýchavicu a ostatné prejavy astmy spôsobuje kŕč svaloviny a opuch sliznice priedušiek a tiež prítomnosť hustého hlienu v prieduškách, ktorý ich upcháva. Ak sa zavčasu nepodá liečba, do pľúc prúdi málo vzduchu a organizmus trpí nedostatkom kyslíka, čo vyvoláva pocit dusenia. Po ústupe záchvatu (spontánne alebo účinkom liekov) astmatik väčšinou, a to najmä v počiatkoch ochorenia, nepociťuje žiadne ťažkosti.
  • Choroba však nezmizla, len je v štádiu pokoja – zápalový proces pretrváva, ale je pod kontrolou – ak by ste v tomto pokojovom období prestali užívať protizápalové lieky (tzv. kontrolóry), došlo by opäť k zhoršeniu stavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma